IT-прориви незалежності. 7 техно-інновацій, зроблених в Україні

  • 29 августа, 07:55
  • 4419
  • 0

Добірка стартапів, які роблять нашу країну сучасною і технологічною. І де їх можна побачити. Про унікальні українські інновації, які роблять Україну сучасною і технологічною — з’ясовували разом з International IT Forum.

українські інновації

Унікальна система електрозарядок

UGV Chargers — розробка запорізької компанії Інфоком. Це абсолютно автономна система електрозаправок, готова до встановлення у будь-якому місці, що керується зі смартфону за допомогою спеціального застосунку. Звичайна станція заряджає електрокар за 2-3 години, розрахована на 10-43 кВт, а от Суперзарядка — потужністю 20-50 кВт дає змогу зарядитись за 20 хв.

Ви можете облаштувати приватну заправку або розробити цілу мережу. Авторське програмне забезпечення дозволяє обслуговувати клієнтів; бачити статистику роботи станцій; керувати тарифами; приймати платежі – і все це віддалено. Для користувачів розроблено мобільний додаток для IOS та Android. 

У ньому доступно:

  • пошук найближчих станцій
  • прокладання маршруту
  • історія заправок
  • статистика: загальне споживання електрики, час зарядок, загальна ціна
  • оплата карткою: прямо з додатка можна сплатити за зарядку карткою Visa чи MasterCard
  • оплата зарядки з віртуального рахунку
  • сповіщення про стан зарядки (ви можете пити каву, працювати або гуляти, поки машина заряджається).

UGV Chargers

Безпілотний Jeep

Ще одна розробка Інфокому — система автономного управління автомобілем. Цю систему в різних варіаціях Інфоком використовує у цивільних і військових розробках, існуюють військові машини, дрони-розвідувальники тощо. Сьогодні ми розглянемо безпілотний автомобіль на базі Jeep.

“Система управління безпілотного (автономного) автомобіля спроектована спеціально для заміни людини в умовах виконання небезпечних робіт в екстремальних і надзвичайні ситуаціях, умовах монотонного повторення операцій”, — так розробники презентують свій продукт.

У Джипі ціла низка різноманітних датчиків, що виявляють навколишнє середовище — ідентифікують погоду, час доби тощо. Тепловізор, камери і радіозв’язок дають машині такі функції:

  •  Наближення інших машин, людей, тварин тощо, інформація про можливе зіткнення
  •  Перехід у ручний режим і підказки для водія
  •  Оптимізація маршруту

Завдяки GPS Джипу можна задавати маршрут, повертається він самостійно. Також існує можливість керування за допомогою гаджетів.

 

Електровелосипед

Розробка української компанії Delfast. Гроші для цього винаходу компанія зібрала на платформі Кікстартер. Ця ідея так сподобалась спільноті, що необхідну суму — 50 тисяч доларів — зібрали за 2 дні!

На одному заряді електробайк може їхати до 400км. Якщо заряд закінчився, Делфаст продовжить свій шлях як звичайний велосипед — за допомогою педалей. Потужність байку — 750Вт, до 100% заряджається за 5 годин. Має блютуз, сигналізацію, блокування мотору та віддалене керування. І, звісно, GPS-трекер. Для користувачів також розроблено мобільний додаток. Він надсилає повідомлення про зміну руху або швидкості, відображає рух електробайку в реальному часі.

Ось так він виглядає в роботі:


Safecity 

Це авторська система інтеграції міських процесів у діджитал-простір і рішення для управління цими процесами від української компанії IT-Integrator. Наприклад, розумна бездротова інфраструктура у мережі відомих заправок. Вона дає змогу клієнтам знаходитись в одному комьюніті, оплачувати, отримувати бонуси, знаходити заклади в одному додатку.

Або інформаційні сервіси для Київенерго. Цей софт дозволяє надавати послуги, відповідати на запити, підтримувати роботу центру підтримки користувачів цілодобово і без вихідних.

Робот-гід

І ще одна розробка Інфокому. “Ваш телепорт у будь-яку точку світу” – так називають його розробники. Це робот, який дозволяє дистанційно знаходитись на конференціях, виставках, навчальних заходах і навіть на шопінгу.

Управляти ним легко — через веб-сайт або мобільний застосунок. Виглядає він як планшет на великій підставці — поворотній платформі, що має дві осі. У гіда дві камери (звичайна і фронтальна) і ультразвукові датчики. Робот розпізнає голосові команди та рухається по заданому маршруту. Заряджається автоматично.

Робот-гід


Гідроакустична система "Ятрань"

Гідроакустика — це наука про звук у воді. Навіщо це потрібно? Для виявлення землетрусів, вивержень та інших катаклізмів, наприклад. Але найбільший застосунок все ж таки гідроакустика отримала у військовій справі.

Гідроакустична станція складається з головного комп’ютера та спеціальних під’єднаних до нього буїв. Через ці буї військові дізнаються про розташування ворожих кораблів і підлодок у своїх акваторіях.

“Ятрань” відрізняється від іншого загалу тим, що її буї непомітні ворожому оку. Наша гідроакустична станція була випробувана Міністерством оборони США і визнана придатною для серійного виробництва. 

Гідроакустична система "Ятрань"


ZIR

Абсолютно унікальна українська розробка. Ми звикли вважати, що IT – це про бізнес, про програмування, техніку і навіть розваги. Але це ще і про мистецтво.

ZIR — це додаток доповненої реальності, через який можна опинитись у картинах сучасних і класичних художників. ZIR оживляє елементи картини, ми можемо побачити, що було до або після зафіксованого на полотні моменту. Побачити дофантазовану реальність того, що звикли бачити статичним.



0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все