Чому OpenAI може втратити $5 млрд цього року — The Information

  • 30 июля, 09:18
  • 4158
  • 0

OpenAI створила один із найдинамічніших бізнесів в історії, водночас його утримання може бути одним із найдорожчих. Виробник ChatGPT може втратити до $5 млрд цього року, порахував The Information, ґрунтуючись на нерозголошених раніше внутрішніх фінансових даних та інформації від людей, залучених у бізнес.

Видання пише, якщо ці припущення слушні, OpenAI, чия вартість нещодавно оцінювалася у $80 млрд, протягом наступних 12 місяців змушена буде залучити додаткові кошти.

Цей аналіз базується на оцінках витрат OpenAI для роботи чат-бота ChatGPT та навчання майбутніх великих мовних моделей, а також на оцінках витрат на персонал OpenAI. Цей висновок підкреслює, чому так багато інвесторів турбується про перспективи прибутку від розмовного штучного інтелекту, включаючи технології, впроваджені Google, Meta Platforms та Anthropic, стартапом, засновники якого раніше працювали в OpenAI.

Ці результати також підкреслюють питання, чи доведеться цим компаніям зрештою підвищувати ціни на свої технології, якщо вони не зможуть знайти способу знизити витрати на розробку та роботу ШІ.

А тепер детальніше.

Витрати

Станом на березень OpenAI планував витратити цього року майже $4 млрд на оренду серверів Microsoft для роботи ChatGPT та базових великих мовних моделей (також відомих як витрати на обчислення), розповіла людина, яка безпосередньо володіє інформацією про витрати.

На додачу до роботи ChatGPT, витрати на навчання OpenAI, включаючи оплату даних, можуть сягнути цього року $3 млрд. Минулого року OpenAI пришвидшило навчання нового ШІ швидше, ніж планувалося спочатку, повідомила особа, яка безпосередньо володіє інформацією про це рішення. Таким чином, хоча компанія раніше планувала витратити на такі витрати близько $800 млн, зрештою вона витратила значно більше, сказала ця ж особа. The Information оцінює, що такі витрати цього року подвояться, оскільки компанія навчила нові версії своєї флагманської великої мовної моделі та розпочала навчання нової флагманської моделі.

На додаток до цих витрат, OpenAI має близько 1500 співробітників, штат яких швидко зростає і може коштувати близько $1,5 млрд, частково через запеклу боротьбу за технічні таланти з такими компаніями, як Google.

Однак це приблизна оцінка. OpenAI прогнозувала витрати на робочу силу в розмірі $500 млн на 2023 рік, при цьому штат працівників подвоїться приблизно до 800 до кінця того року, згідно з особою, яка безпосередньо володіє інформацією про витрати. З того часу кількість працівників знову майже подвоїлася, і, ймовірно, додасться ще більше персоналу в другій половині 2024 року, якщо близько 200 відкритих вакансій, розміщених на сайті компанії, є показником.

Загалом операційні витрати OpenAI цього року можуть сягнути $8,5 млрд.

Доходи

ChatGPT нещодавно почав приносити близько $2 млрд щорічно. (Одна з проблем OpenAI полягає в тому, що мільйони людей використовують безкоштовну версію, збільшуючи витрати на обчислення без додаткових доходів. Ця вартість може зрости, оскільки Apple пізніше цього року почне спрямовувати запити користувачів iPhone до ChatGPT у рамках нової угоди.)

Але OpenAI має й інші доходи. Вона стягує плату з розробників за доступ до своїх мовних моделей, щоб вони могли розробляти власні розмовні ШІ-застосунки або асистентів з кодування. Цей бізнес, відомий як інтерфейс прикладного програмування (API), приносив понад $80 млн на місяць станом на березень.

Нещодавно OpenAI приносила $283 млн загального доходу на місяць, що означає, що її річний дохід може скласти від $3,5 млрд до $4,5 млрд, залежно від продажів у другій половині року.

Віднявши потенційні витрати у розмірі $8,5 млрд від доходу до $4,5 млрд, отримуємо збитки від $4 до $5 млрд.

Цей аналіз пояснює, чому генеральний директор OpenAI Сем Альтман описав компанію як «найбільш капіталомісткий стартап в історії Кремнієвої долини».

Це також означає, що OpenAI потрібно буде скоро залучити кошти. Microsoft інвестувала $10 млрд в OpenAI на початку минулого року, і OpenAI могла втратити понад $2 млрд за рік, навіть отримавши близько $1 млрд доходу.

Представники компаній не прокоментували виданню ситуації.

Anthropic проти OpenAI

Хоча OpenAI може витрачати багато грошей, вона перебуває в кращій ситуації, ніж деякі з її конкурентів. Це тому, що вона отримує знижку на оренду серверів Microsoft, обладнаних дорогими чипами Nvidia, відомими як графічні процесори. Microsoft пропонує OpenAI суттєво знижені орендні ставки, які фактично лише покривають витрати Microsoft на експлуатацію серверів.

Для порівняння з OpenAI, видання проаналізувало Anthropic, її найбільшого конкурента серед стартапів. Дохід Anthropic становить від однієї п’ятої до однієї десятої від доходу OpenAI. Проте Anthropic може втрачати приблизно вдвічі менше, ніж OpenAI: на початку цього року керівники Anthropic прогнозували, що вони спалять понад $2,7 млрд готівки, згідно з інформацією особи, яка бачила ці цифри.

Anthropic прогнозував витратити $2,5 млрд лише на обчислювальні витрати цього року, сказав співрозмовник, який бачив цифри. Тим часом стартап прогнозував, що до кінця цього року досягне близько $800 млн річного доходу або $67 млн на місяць.

Однак Anthropic ділить дохід з Amazon, яка фінансує стартап і забезпечує його технологіями, а також продає свої моделі ШІ клієнтам хмарних сервісів Amazon. Незрозуміло, скільки доходу Anthropic отримує від цих продажів через Amazon, але це, ймовірно, значний відсоток. Це означає, що прогнозований річний дохід Anthropic після виплати може становити від $400 до $600 млн до кінця цього року або від $33 до $50 млн на місяць.

Іншими словами, хоча Anthropic зростає швидше за OpenAI, він ніде не є таким ефективним.

Серверні кластери Microsoft

Наша оцінка витрат OpenAI на обчислення в розмірі $4 млрд походить від особи, яка знає про кластер серверів, який OpenAI орендує в Microsoft. Цей кластер має еквівалент 350 000 чипів Nvidia A100, повідомило джерело. Близько 290 000 з цих чипів, або понад 80% кластера, живили ChatGPT.

Microsoft стягувала з OpenAI близько $1,30 за один чип A100 на годину — значна знижка порівняно зі ставкою, яку Microsoft стягує з інших клієнтів. Кластер обчислень працює практично на повну потужність, сказало це ж джерело, тому річні витрати становитимуть близько $4 млрд. Ці витрати можуть знизитися, якщо OpenAI здешевлює роботу своїх моделей на цих серверах.

«У галузі є впевненість у тому, що вартість обчислень продовжуватиме різко знижуватися, і це означає, що OpenAI може отримати розумний прибуток від обслуговування своїх моделей у найближчі роки», — сказав Іон Стоїка, співзасновник компанії корпоративного програмного забезпечення Databricks. — Вартість «навчання [ШІ] є складнішим, і компанії, ймовірно, продовжуватимуть витрачати стільки грошей, скільки їм потрібно для навчання більших моделей».

Розмір серверного кластера Microsoft для навчання моделі OpenAI дізнатися не вдалося. Але в першому кварталі він був еквівалентний 120 000 A100, перш ніж Microsoft мала надати OpenAI набагато більше серверів для навчальних цілей, сказало це ж джерело.

Нещодавно Microsoft уклала угоду на оренду гігантського кластера серверів в Oracle для підтримки обчислювальних потреб OpenAI. Після того як цей кластер буде запущено до середини 2025 року, його оренда обійдеться OpenAI приблизно в $5 млрд протягом двох років.

Покращення фінансів

OpenAI сподівається скоротити свої витрати та збільшити доходи. Компанія вже заявила, що значно скоротила вартість запуску моделей ШІ шляхом впровадження нових методів структурування моделей.

Є також потенціал для більшого доходу. Компанія планує запустити нові продукти, включаючи пошукову систему та агента для роботи з комп’ютером.

Обидва ці продукти, якщо їх запустять, зможуть виконувати різні типи багатоступеневих завдань, таких як пошук продуктів для покупців або автоматичне заповнення звітів про витрати та їх введення в бухгалтерське програмне забезпечення.

Компанія також заявила, що оптимістично налаштована щодо своєї наступної флагманської моделі, яка має вийти до кінця цього року. Якщо ця модель буде набагато кращою за поточну флагманську GPT-4, запущену на початку 2023 року, зростання бізнесу OpenAI може компенсувати її збитки.

Є ще один позитивний сигнал для OpenAI: її дохід зростав швидше, ніж її витрати, оскільки все більше бізнесу починає використовувати її розмовний ШІ. За останній рік дохід зріс у 3,5 рази до $283 млн на місяць.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все