Квантова перевага: що це таке і чому про це сперечаються Google і IBM

  • 29 октября, 12:56
  • 5871
  • 0

У середу Google заявила про прорив у створенні квантового комп'ютера, охарактеризувавши його як «квантову перевагу». За заявою компанії, цей прорив дозволить створювати нові комп'ютери, здатні робити обчислення на недосяжних для сьогоднішніх технологій швидкостях.

Над квантовим комп'ютером працюють вже майже 13 років. Google заявляє, що такий пристрій здатний виконувати завдання, з якими не справляються нинішні машини: в порівнянні з ним навіть суперкомп'ютери здаються іграшками.

Досягнення полягає в тому, що їхньому комп'ютеру знадобилося трохи більше трьох хвилин на обчислення, які у звичайного суперкомп'ютера зайняли б 10 тисяч років, стверджує компанія.

Квантова перевага: що це таке і чому про це сперечаються Google і IBM

Генеральний директор Google Сундар Пічаї і співробітник компанії оглядають квантовий комп'ютер Google

Учені порівнюють заяву Google з першим польотом братів Райт, який послужив доказом: польоти реальні, хоча тоді було зрозуміло, що будуть потрібні роки на розкриття потенціалу технології.

Однак інші дослідники не поспішають з висновками: ще багато чого потрібно зробити, щоб квантові комп'ютери застосовувалися за межами лабораторій.

Ще більш скептично налаштована компанія IBM. У своєму блозі вона заявила, що Google помилилася на 150 млн відсотків. На думку фахівців IBM, ІТ-гігант спекулює на темі «квантового хайпа», а математична операція, наведена в приклад, зайняла б на сучасному комп'ютері всього два з половиною дня.

Кубіти і навіщо вони потрібні

Квантові комп'ютери працюють за зовсім іншим принципом. Звичайні комп'ютери обробляють біти інформації в двійковому коді, а квантовий оперує кубітами. На рівні квантової механіки один кубіт може містити два значення відразу - 1 і 0, і вони існують одночасно.

Квантові комп'ютери виглядають не так, як звичайні. Це великі циліндри з металу з закрученими проводами, які опущені в холодильні установки.

Такі монстри можуть використовуватися для різних завдань, включаючи обчислення в області хімії і фізики, створення нових матеріалів. Ще одна область застосування квантового комп'ютера - криптографія і питання безпеки. Ці питання найбільш гостро відчувають фінансові організації, банки, що не дивно: останнім часом тільки й вибухають скандали про витоки і зломи.

Квантовий комп'ютер IBM

Квантовий комп'ютер IBM

Можливості квантового комп'ютера дозволять отримати доступ до будь-якої інформації, тому пора задуматися про її захист за допомогою релевантних технологій

Думка IBM

Розрахунки Google невірні, впевнені в IBM: в умовах ідеальної симуляції, на звичайному комп'ютері математична операція, наведена компанією, зайняла б два з половиною дня з більшою точністю.

«Квантову перевагу» було запропоновано в якості терміна американським фізиком-теоретиком Джоном Прескіллу в 2012 році. Він означає момент, коли квантові комп'ютери будуть вміти робити речі, на які не здатні звичайні комп'ютери.

Сучасні квантові комп'ютери цього не досягли, вважають фахівці IBM.

«Концепція" квантової переваги "передбачає наявність унікальних особливостей квантових комп'ютерів, таких як квантова заплутаність і суперпозиція. Однак звичайні комп'ютери мають такі ресурси, як ієрархія пам'яті і точні обчислення, різні програми, а також велика база знань алгоритмів. І важливо при порівнянні враховувати всі ці можливості », - йдеться в публікації в блозі компанії.

Проте, як зазначає глава дослідницької лабораторії IBM Даріо Гіл, квантові технології все ж стають ближче до реальності. До 2020 року вони вже будуть використовуватися для комерційного і наукового спектра завдань, вважає він. Однак в майбутньому квантові комп'ютери будуть працювати поруч зі звичайними, вважають в компанії.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все