Сундар Пічаї пояснив, що означає досягнення Google квантової переваги

  • 25 октября, 09:38
  • 4975
  • 0

Відразу після появи офіційної інформації про досягнення комп'ютером Sycamore квантової переваги, глава компанії Google Сундар Пічаї дав ексклюзивне інтерв'ю виданню MIT Technology Review.

Журнал Nature і блог Google повідомили напередодні про досягнення квантової переваги. Квантова машина Sycomore виконала за 200 секунд розрахунки, на які найдосконалішому суперкомп'ютеру знадобилося б 10 000 років. Самі обчислення були просто ланцюжком випадкових чисел, однак вони показали можливість квантових комп'ютерів перевершити класичні в рішенні певних завдань, пише HighTech Plus.

Сундар Пічаї пояснив, що означає досягнення Google квантової переваги

За словами глави Google, головний сенс квантового комп'ютера в тому, що Всесвіт в своїй основі працює за законами квантової фізики, тому з його допомогою ми зможемо краще зрозуміти природу.

Зараз ми знаходимося на самому початку цього процесу. Квантова механіка дозволить, наприклад, моделювати молекулярні процеси, тобто створювати нові речовини – ліки, добрива і т.п., пояснив глава Google.

Уже через 10 років з'являться матеріали, створені за допомогою квантових комп'ютерів, вважає Пічаї. Або більш ефективні акумулятори.

«Google не була б там, де вона зараз, якби не еволюція комп'ютерів, що відбулася за останні роки. Закон Мура дозволив нам збільшити обчислювальні потужності і обслуговувати мільярди користувачів, – пояснив Пічаї. – Тому ми бачимо себе компанією, яка займається серйозними дослідженнями в галузі інформатики. Закон Мура підійшов до кінця свого циклу. Квантові комп'ютери – один з багатьох елементів, завдяки яким наш прогрес в обчисленнях продовжиться».

Над цим завданням билася не одна команда вчених з різних організацій, але досягти квантової переваги змогли тільки в лабораторії Google. Причина, на думку Пічаї, в тому, що для цього потрібен величезний обсяг робіт в галузі системного проектування. І Google зібрав таку команду.

Квантові комп'ютери чудово доповнять штучний інтелект, вважає Пічаї. Обидві галузі зараз тільки почали розвиватися, і вони можуть благотворно вплинути один на одного. Їх симбіоз міг би вирішити найнагальніші проблеми людства – наприклад, кліматичні зміни, вважає Пічаї.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все