Незаконний видобуток або чому дорогоцінні метали в смартфонах стали проблемою

  • 30 апреля, 07:53
  • 4801
  • 0

Золото — не найкращий метал в якості провідника, але цінується у виробництві електроніки за пластичність і стійкість до корозії. Apple та інші виробники смартфонів використовують золото для контактів, реле і роз’ємів.

Камери, котушки бездротових зарядних пристроїв і материнські схеми iPhone зроблені з використанням золота. Маса золота в iPhone XS становить менш як 0,01% (0,018 грамів) від маси телефону, проте у 2019 році Apple виготовила майже 200 млн телефонів.

Незаконний видобуток або чому дорогоцінні метали в смартфонах стали проблемою

Якщо в iPhone використано не перероблене золото, то воно, можливо, було отримано з рудника в країні, що розвивається і пропущено через кілька металургійних і афінажних підприємств. Кожен етап такої обробки виробляє відходи та споживає енергію.

Пайал Сампат, директор гірничодобувної програми Earthworks, некомерційної організації, що займається екологічною діяльністю, стверджує, що виробництво одного золотого кільця призводить до виробництва в середньому 20 тонн відходів.

Видобуток корисних копалин і купчасте вилуговування ціануванням — два найпоширеніші методи отримання золота — спричинили смерть сотень тисяч акрів природного місця існування самих біорізноманітних регіонів, включаючи тропічні ліси Амазонки.

Золотий рудник Ліхір в Папуа-Новій Гвінеї забруднює Тихий океан більш ніж 5 млн тонн ціанідних відходів щороку. За словами Сампата, видобуток металів в США — головне джерело викидів токсичних речовин в атмосферу, воду і землю.

Незаконний видобуток або чому дорогоцінні метали в смартфонах стали проблемою

Незаконна виїмка ґрунту для збору золотого пилу в лісах Амазонки в Перу. Видобуток корисних копалин знищує великі ділянки землі, що позначається не тільки на навколишньому середовищі, але і на корінних народах, які живуть в цій області

Індустрія золотодобування також пов’язана з фінансуванням військових конфліктів. Приблизно 80% старателів в Конго працюють на золотих копальнях, що охороняються озброєними солдатами. Територія відома високим рівнем злочинності, наприклад, незаконним оподаткуванням.

Експерти вважають, що саме ці підприємства з видобутку корисних копалин фінансували війни в Демократичній Республіці Конго з 1996 по 2003 рік, в результаті яких загинуло понад 5 млн осіб. У відповідь в якості заходів США, ЄС та Китай розробили правила міжнародної торгівлі, які забороняють підприємствам видобувати корисні копалини в Конго.

Але схожі проблеми існують і в інших регіонах. Наприклад, Колумбія, де незаконний видобуток золота (а не виробництво кокаїну) слугує основним джерелом фінансування для організованої злочинності та терористичних угруповань.

У США існує закон Додда-Франка, одна зі статей якого зобов’язує компанії надавати інформацію, звідки поставляються мінерали, які використовуються в їх продукції. Однак у 2017 році адміністрація президента скасувала закон, вважаючи, що примус компаній до розкриття такої інформації — потенційно неконституційно.

Поки закон діяв, Apple надавала одні з найбільш точних звітів в індустрії про використання конфліктних мінералів, пише Реннер. Однак лише деякі компанії змогли повністю діяти за законом.

Чи є в iPhone “конфліктне” золото

Apple не публікує повну документацію про свій ланцюг постачання. У звітах про конфліктні корисні копалини немає інформації про походження використовуваного золота.

У 2015 році проєкт по захисту прав людини Responsible Sourcing Network склав список з 51 компанії, розташувавши їх в порядку погіршення звітів про використання конфліктних мінералів. Список очолили Intel, Qualcomm і Apple, але навіть ці компанії не змогли відповісти на питання, чи використовували вони конфліктне золото Конго.

У 2016 році було проведено ще одне дослідження. Вчені проаналізували понад 1300 звітів про використання конфліктних мінералів.

Вони зробили висновок, що тільки 1%, або 13 організацій, які не використовують корисні копалини, видобуті в Конго (інші країни в цьому дослідженні не розглядалися), а 80% компаній не можуть визначити країну походження виробничих матеріалів.

У світі існують тисячі видобувних підприємств, але лише кілька сотень металургійних і афінажних заводів. Після плавки та афінажу неможливо визначити походження окремих руд.

«Якщо перевіряти, чи приймають ці підприємства конфліктні матеріали, можна значно скоротити їх використання в процесі виробництва». — Йонг Х. Кім — автор дослідження про використання компаніями конфліктних корисних копалин.

У 2019 Apple розірвала контракти з 18 металургійними та переробними заводами, тому що ті не відповідали корпоративним стандартам по використанню конфліктних мінералів. Але через складність відстеження ланцюжка постачання конфліктне золото все одно могло потрапити в смартфони.

Тому Apple вирішила підійти до проблеми з іншого боку: замість того щоб витрачати зусилля на перевірку ланцюгів постачання, компанія звернулася до вторинного перероблення.

На складі в Остіні, штат Техас, робот Daisy від Apple розбирає близько 200 використаних iPhone на годину. Спочатку Daisy видаляє акумулятор за допомогою потоку крижаного повітря. Після відкручування гвинтів і пристроїв передачі тактильних відчуттів деталі надходять на перероблення для вилучення та очищення мінеральної сировини.

Незаконний видобуток або чому дорогоцінні метали в смартфонах стали проблемою

Однак Apple випускає сотні мільйонів iPhone щороку, а один робот може розібрати лише 1,2 млн телефонів на рік. Також компанія намагається витягувати кобальт, ще один конфліктний мінерал, з акумуляторів.

У пресрелізах Apple повідомляє, як створила сплав, виготовлений з повністю переробленого алюмінію, але не згадує, скільки саме золота відновлює для повторного використання.

Хоча Apple заявляє, що її мета — створення замкнутого ланцюга постачання, а продукція в кінцевому підсумку буде виготовлятися тільки з перероблених продуктів компанії, вона як і раніше використовує здобуте золото.

Попри зусилля, що докладаються, компанія продовжує закуповувати велику частину золота для своєї продукції з різних країн, серед яких Колумбія, Перу, Венесуела і Бразилія.

У цих регіонах золотодобувна промисловість завдає шкоди ґрунту, сприяє корупції, порушує суверенітет корінних народів і фінансує угруповання бойовиків. Apple краще всіх дотримується правил видобутку золота, але цього недостатньо, коли індустрія сама по собі заохочує такі злочини.

Джерело: imena.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все