Захищений легковаговик: огляд Oukitel WP35 з АКБ 11000 мАг

  • 18 августа, 12:44
  • 3951
  • 0

Oukitel WP35 це новий захищений смартфон, який при помірній ціні має процесор серії MediaTek Dimensity з підтримкою мереж 5G, акумулятор 11000 мАг, камеру Sony 64 Мп, та відносно тонкий корпус з цікавим дизайном. З цього огляду ви дізнаєтесь про реальні можливості Oukitel WP35 і про те, наскільки кількісні параметри підтверджуються на практиці.

Зміст

Характеристики
Пакування та комплектація
Зовнішній вигляд та конструкція
Екран та звук
Камера та фото
ОС та інтерфейс
Апаратна платформа та швидкодія
Wi-Fi та GPS
Автономна робота
Висновки

Характеристики

Назва

Oukitel WP35

Екран

IPS, 6,6 дюйма, роздільна здатність 2408 х 1080 пікселів. Підтримка кадрової частоти 60 Гц. Захисне скло Corning Gorilla Glass 5
SoC
MediaTek Dimensity 6100+2 ядра Cortex A76, 6 ядер A55, GPU Mali-G57 MC2, техпроцес 6 нм

ОЗП

8 ГБ LPDDR4X

ПЗП

256 ГБ

Камери

Тильна 64 Мп Sony IMX682, камера з ІЧ-підсвічуванням 8 Мп Hynix HI846, макрокамера 2 Мп BYD BF2257CS; фронтальна 32 Мп Sony IMX616

Акумулятор

11000 мАг, зарядка потужністю до 18 Вт

Розширення пам’яті

слот microSD для карток об’ємом до 2 ТБ

Безпровідний звязок

4G, 5G, Dual SIM, Wi-Fi 5 (ac), Bluetooth 5.2, NFC

Підтримка мобільних мереж

GSM: B2/B3/B5/B8WCDMA: B1/2/4/5/8/19FDD: B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/25/26/28AB/66/71

TDD: B34/B38/39/40/41F(HPUE)

5G SA: N1/2/3/5/7/8/20/28/38/40/41/66/ 71/77/78

5G NSA: N1/2/3/5/7/8/20/28/ 38/40/41/66/71/77/78

ОС

Android 14

Габарити та маса

172,2х81х14,9 мм, 366 грамів

Додатково

Корпус з пило-вологозахистом та покращеним захистом від ударів, захисна плівка на екрані, комплектний чохол

Пакування та комплектація

Смартфон Oukitel WP35 продається у коробці з щільного картону з оформленням під вуглеволокно. Ключові параметри смартфона зазначені на пакуванні. Всередині коробка має два яруси: зверху смартфон у чохлі з TPU, знизу комплектні аксесуари.

1

Комплект стандартний: зарядний пристрій, кабель USB Type-C, інструкція, із додаткових аксесуарів лише чохол. Зарядний пристрій має потужність до 18 Вт (у режимі 9 В/2 А або 12 В/1,5 А), що доволі мало для смартфона з АКБ 11000 мАг. Навіть «цивільні» смартфони з АКБ меншої ємності зараз часто оснащуються зарядками потужністю 40-60 Вт.

Зовнішній вигляд та конструкція

На ілюстраціях виробника Oukitel WP35 привертає увагу ромбоподібним візерунком на усій задній панелі смартфона, за винятком блоку камер та логотипу виробника. Такі ромбики я вже зустрічав на інших захищених планшетах та смартфонах, але в тих моделях покриття було TPU (термополіуретан)практичне та неслизьке, а в Oukitel WP35 воно вже пластикове.


Таке покриття вже більш слизьке у порівнянні з TPU, але все ще досить гарно приховує відбитки пальців, легкі забруднення та на ньому непомітні маленькі подряпини. Також візерунок з ромбиками цікаво переливається на світлі, створюючи шовковистий ефект та під певним кутом трохи нагадує кевларове волокно.

Втім TPU це незмінний супутник більшості захищених смартфонів завдяки його гарній здатності гасити невеликі удари (у порівнянні зі склом або пластиком), тому в Oukitel WP35 термополіуретанове покриття захищає найбільш відповідальні зони: кути корпуса та окантовку екрана. Але окантовка підіймається над екраном на мінімальну висоту, приблизно один міліметр, тому захист від падінь дещо умовний. Та й блок камер доволі великий, що можна назвати гарним дизайнерським рішенням, але дещо на шкоду практичності та захищеності.

Боковини смартфона Oukitel WP35 виконані з алюмінієвого сплаву, усі кнопки відрізняються за кольором та/або формою, це дозволяє навпомацки знаходити потрібну кнопку. Гучність регулюється кнопками на правій боковині, так само як і розблокується смартфон; зліва знаходиться програмована клавіша, яку можна налаштувати на виконання простих дій (ліхтарик, запис звуку, скриншот..) або запуск обраних програм. Знизу знаходиться порт USB Type-C за заглушкою з TPU та монофонічний гучномовець. Відсік для двох карт nanoSIM (одну можна замінити на microSD) виведений на ліву боковину.

1

З вагою 366 грамів та акумулятором 11000 мА/г Oukitel WP35 є доволі легким та тонким у порівнянні з іншими захищеними смартфонами. Так, Fossibot F106 Pro з АКБ 12000 мАг важить майже на 100 грамів більше (463 грами), а моделі с АКБ близько 15000 мА/г доходять до відмітки 500 грамів та іноді її переходять. При цьому Oukitel WP35 залишається смартфоном з рівнем захисту IP68 та IP69K, його корпус відчувається монолітним та цільним, немає жодних скрипів або прогинання (за винятком центру задньої панелі, яка трохи продавлюється при сильному натисканні).

Екран та звук

Екран смартфона Oukitel WP35 захищений склом Corning Gorilla Glass 5 та наклеєною на заводі захисною плівкою. При діагоналі 6,6 дюйма IPS-екран має роздільну здатність 1080х2408 пікселів та стандартну частоту оновлення в 60 Гц. Ці характеристики звичні для недорогих захищених смартфонів, втім хочеться побачити частоту оновлення екрана в 120 Гц, тим паче що MediaTek Dimensity 6100+ її підтримує.

Кольори відтворюються дещо перенасиченими, втім без сильних відхилень та без домінування якогось одного кольору. Рівномірність підсвічування гарна, лише в нижній частині екрана є легке засвічування. Ефект glow є, він відчутний якщо на екрані відображається темний контент в темному приміщенні. Контрастність та кути огляду звичні для IPS – вони на гарному рівні, але не конкурують з OLED-екранами. Пульсації від підсвічування повністю відсутні при будь-якому рівні яскравості — і тут вже наявна перевага перед більшістю OLED-екранів.

На вулиці у сонячний день текст на екрані Oukitel WP35 легко читається якщо знаходитися зі смартфоном у тіні. Якщо вийти на сонце, то текст ще можна впевнено прочитати, але тільки якщо сонце не відбивається прямо на екрані — тоді інформацію з екрана зчитувати вже дуже важко. Oukitel заявляє для цього смартфону пікову яскравість екрана в 450 ніт і тут для захищеної моделі хочеться бачити 600-800 ніт та більше. Загалом для захищених моделей у багатьох випадках яскравість екрана більш важлива, ніж маркетингова гонитва за кількістю тилових камер або абсурдно великою ємністю акумулятора.

У смартфона Oukitel WP35 лише один гучномовець, тобто про стереофонічне звучання можна забути. Запас гучності середній, втім навіть на максимальній гучності немає відчутних спотворень звука, а голосовий діапазон відтворюється достатньо натурально.

Камера та фото

Основна камера побудована на сенсорі Sony IMX682 – він має роздільну здатність 64 Мп, але сенсор не найновіший та зустрічався переважно в недорогих смартфонах. Є макрокамера з сенсором BYD BF2257CS (2 Мп) та камера нічного бачення з ІЧ-підсвічуванням з сенсором Hynix HI846 (8 Мп). Фронтальна камера побудована на сенсорі Sony IMX616 (32 Мп). Набір камер доволі різноманітний, втім цікаво було б побачити телевік замість макрокамери.

1

Застосунок камери має опції автоспуску, зменшення мерехтіння від штучного освітлення та показ сітки на екрані, втім не вистачає перемикача HDR. Є режим знімання з роздільною здатністю 64 Мп, режим «Краса» з посиленою ретушшю фото, портретний, GIF, панорамний, Ч/Б, та професійний (з ручним налаштуванням експозиції) фоторежими. Максимальна роздільна здатність відео становить 2560 х 1440 пікселів.

Приклади фото, зроблених основною камерою Oukitel WP35 з дефолтними налаштуваннями:

1

Приклади фото, зроблених макрокамерою Oukitel WP35 з дефолтними налаштуваннями за замовченням:

1

Щодо відтворення кольорів, то в основної камери є відчутний ухил у зелені відтінки, та й динамічний діапазон обмежений, це помітно в темних та світлих зонах контрастних фото. Автоматичне налаштування експозиції має простір для покращення. Макрокамері дещо не вистачає насиченості кольорів у порівнянні з основною камерою, ще вона потребує гарного освітлення, щоб шуми на фото не були надто помітними.

Також фрагменти фото, знятих камерою Oukitel WP35 в режимі 16 Мп (зліва) та 64 Мп, з однаковим масштабуванням для порівняння деталізації:

Деталізація в режимі 64 Мп трошки краща у центрі фото, але по краях вона навпаки значно знижується. Також цей режим потребує достатнього освітлення для того, щоб шуми (та їх придушення) не понижували деталізацію суттєво.

Загалом деталізація в Oukitel WP35 гарна, в деяких сюжетах він відчутно обходить OnePlus 7 (але не по відтворенню кольорів)Втім в Oukitel WP35 наявні великі зони нерізкості по краях кадра.

ОС та інтерфейс

Смартфон Oukitel WP35 потрапляє до покупця з операційною системою Android 14 та ядром версії 5.15.123. Після першого включення на флешпам’яті об’ємом 256 ГБ зайнято 19 ГБ.

1

Інтерфейс за замовчуванням виводить всі іконки на робочі столи, але є можливість ввімкнути головне меню з усіма іконками. На вибір є чотири готові теми оформлення іконок та деяка кількість фонів робочого столу, взагалі налаштування інтерфейсу базові, Шторка повідомлень складається з двох незалежних секцій, яка саме секція з’явиться на екрані — залежить від того де провести пальцем по верхній частині екрана. З нестандартних застосунків є ліхтарик, сканер QR-кодів, дитячий режим з обмеженнями списку застосунків, тривалості використання та трафіку, лаунчер зі спрощеним плитковим інтерфейсом, ігровий режим, педометр, утиліта для чистки та оптимізації системи, набір інструментів (компас, рівень та подібне), базовий календар зі справами та відеоплеєр. Переклад додаткових програм та пунктів меню на українську мову виконаний на рівні «посередній машинний переклад».

Апаратна платформа та швидкодія

В основі Oukitel WP35 лежить процесор (SoC) MediaTek Dimensity 6100+, цим смартфон відрізняється від більшості конкурентів, які зазвичай побудовані на SoC MediaTek Helio G99. Платформи серії Dimensity позиціюються як флагманські у порівнянні з платформами Helio, зокрема усі SoC Dimensity мають підтримку мереж 5G. Втім Dimensity 6100+ – це скоріше процесор верхнього початкового рівня, як і Helio G99, і вони між собою дуже схожі: ті самі два ядра Cortex-A76 та шість Cortex-A55, той самий GPU Mali-G57 MC2, та сама підтримка оперативної пам’яті LPDDR4X та флешпам’яті UFS 2.2. Підтримка мереж Wi-Fi 5 (ac) 1T1R та Bluetooth 5.2 теж перекочувала з SoC Helio G99 дворічної давнини. Серед помітних змін лише поява підтримки мереж 5G. Втім для смартфонів початкового рівня Helio G99 все ще гарна та швидка (для повсякденних застосунків) SoC, тому й Dimensity 6100+ повинна перейняти її найкращі якості. Наскільки це твердження відповідає дійсності — покажуть тести швидкодії нижче:

1

В смартфоні Oukitel WP35 обсяг оперативної пам’яті становить 8 ГБ (та розширюється до 24 ГБ загалом), флешпам’яті 256 ГБ. Швидкодія в синтетичних тестах у Dimensity 6100+ прогнозовано виявилася на рівні Helio G99, іноді трохи нижче. Що привернуло до себе увагу, так це посередня швидкість флешпам’яті: 200-300 МБ/с це доволі повільно, у той час, коли навіть в недорогих смартфонах у 2024 році можна розраховувати на 700-1000 МБ/с. У повсякденних завданнях смартфон насправді працює швидко (з урахуванням ціни), але при встановленні та оновленні великих застосунків швидкість флешпам’яті може дати про себе знати.

1

Для сучасних смартфонів та планшетів велике значення має ефективність системи охолодження, яка повинна підтримувати швидкодію на стабільному рівні навіть під час тривалих навантажень (наприклад ігрові сесії). Тест CPU Throttling test показав незначне пониження тактової частоти ЦП протягом 30 хвилин; в більш інтенсивному тесті Burnout benchmark охолодження ЦП та ГП також оцінено дуже гарно.

Далі перевірка смартфона Oukitel WP35 в декількох іграх:

Файтинг Injustice 2 на цьому смартфоні працює плавно, кадрова частота стабільна тому ігровий процес комфортний. Лише один раз під час битви з супротивником який використовував декілька “спецприйомів” водночас (кожен зі своїм спецефектом) я помітив короткочасне пониження FPS.

LifeAfter (HD версія) це симулятор виживання з виглядом від третьої особи. Гра з великими, деталізованими рівнями та гарною графікою. У більшості ігрових сцен кадрова частота достатньо висока на середніх налаштуваннях графіки, також можна спробувати високі налаштування, а ось на ультра FPS відчутно понижується.

Лінійний зомбі-шутер Into the dead 2 на цьому смартфоні демонструє плавний та достатньо високий показник FPS на середніх налаштуваннях графіки. Можна спробувати високу графіку, втім на деяких ігрових рівнях це призводить до значного пониження FPS.

Перегони Asphalt Unite з яскравою графікою дуже добре працюють і на високих налаштуваннях графіки. Зниження кадрової частоти я не помітив, що можна залишати високі налаштування графіки постійно включеними.

В іграх Oukitel WP35 нагрівається відчутно, але помірно, особливо у порівнянні з флагманськими смартфонами.

Wi-Fi та GPS

Швидкість Wi-Fi перевірялася у зв’язці з маршрутизатором Redmi AC-2100 (ac, 5 Ггц, ширина каналу 80 МГц). Радіомодуль Wi-Fi 5 (ac) у пристроях із SoC MediaTek Dimensity 6100+ може працювати тільки в режимі 1T1R. Подивимося на пропускну здатність Wi-Fi у смартфоні Oukitel WP35 у різних умовах:

Розміщення
Пропускна спроможність середня, Мбіт/с
Пропускна спроможність пікова, Мбіт/с
Пропускна здатність мінімальна, Мбіт/с
В одному метрі від роутера, пряма видимість
336
357
272
За п’ять метрів від роутера, сусіднє приміщення, двері відчинені
208
245
130
За вісім метрів від роутера, дальнє приміщення, двері зачинені
172
193
139

1

Показники пропускної спроможності Wi-Fi цілком очікувані від радіомодуля 1T1R та посередні на сьогодні. Також швидкість помітно понижується при віддаленні від точки доступу, це варто враховувати якщо потрібен швидкий зв’язок Wi-Fi в умовах, далеких від ідеальних.

Щодо роботи GPS, то під час холодного запуску (автономний режим, увімкнено лише навігацію) застосунок GPSTest не показав жодного супутника навіть після 5 хвилин роботи. На скриншоті видно, що смартфон побачив велику кількість супутників, але тільки після увімкнення Wi-Fi.

Автономна робота

Смартфон Oukitel WP35 оснащений акумулятором 11000 мА/г, виробництва компанії ATL. Oukitel заявляє термін служби АКБ до 4 років, втім не вказано, яка кількість циклів врахована в ці 4 роки, а також орієнтовне падіння ємності протягом цього часу.

Перевіримо автономність смартфона в тесті PCMark з яскравістю екрана та гучністю звуку на 50%, отже:

28 годин в цьому тесті — це дуже гарний результат. Для порівняння, звичайні смартфони з АКБ 5000 мАг витримують близько 10-13 годин; броньовані моделі з АКБ 15000-16000 мАг можуть протриматися й понад 37 годин, втім у них відчутно більші габарити та вага близько пів кіло (а іноді й більше). Тому Oukitel WP35 займає свою нішу, захищеного смартфона з досить тривалим часом автономної роботи, але без надмірних габаритів та ваги.

Під час написання огляду автономність смартфона взагалі склала гарне враження: в режимі заблокованого екрана заряд АКБ знижувався дуже повільно протягом багатьох днів, та й під час ігрових сесій економна SoC розряджала АКБ доволі повільно.

Висновки

Смартфон Oukitel WP35 побудований на доволі новому процесорі MediaTek Dimensity 6100+, який виявляється не тільки перейменованим ідейним нащадком MediaTek Helio G99, а ще і його прямим конкурентом. Завдяки процесору лінійки Dimensity у смартфона Oukitel WP35 додалась підтримка мереж 5G, а ще смартфон має привабливий дизайн з трьома нестандартними кольорами на вибір.

Також відмічу що Oukitel WP35 поєднує велику ємність АКБ та відносно малу вагу — рідкісне поєднання. Ще в активі захищений корпус, непоганий дисплей та помірний нагрів під навантаженням.

З недоліків — зарядка потужністю лише 18 Вт, посередня основна камера, повільна флешпам’ять, не найкраща реалізація модулів Wi-Fi та GPS, монофонічний гучномовець. Якщо підтримка мереж 5G для вас не є важливою, то в Oukitel WP35 з’являється багато конкурентів на базі все ще актуального процесора Helio G99.


Похожие материалы

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все