Ніколи не пізно? 54-річна юристка хоче свічнутися в ІТ: що радять рекрутери та спільнота

  • 9 января, 15:06
  • 4045
  • 0

Ніколи не пізно почати все з нуля. Навіть якщо йдеться про карʼєру в ІТ у більш як 50 років. Чи все ж запізно? Таке питання активно обговорюють українські користувачі LinkedIn, а ми запитали в рекрутерів, що в такій ситуації допоможе отримати омріяний офер.

Питання про світчерство поставила Тетяна Донченко, яка має 30 років досвіду роботи в юриспруденції, та хоче перейти в ІТ.

«Як ви гадаєте, чи може людина у 54 роки поміняти професію і стати UI/UX-дизайнером? Вірніше, два питання. Друге – чи візьмуть таку людину на роботу, хоча б стажером або помічником UI/UX-дизайнера?» – написала вона.

Жінка пояснила, що має 30 років юридичного стажу, але після скорочення вирішила спробувати щось нове й закінчила курси «Вебдизайн та верстка».

«Скажу чесно, спочатку навчання давалось непросто, нервувала з тієї Фігми, Фотошопу та Ілюстратора ще як. Але на диво потім усе пішло легше і легше», – поділилася вона.

Вона виконала необхідну кількість домашніх завдань і зробила 3 кейси на Behance, й врешті отримала диплом. Наразі продовжує навчання за безплатними матеріалами. Крім цього, встигла зробили макет для реального замовника – інтернет-магазину косметики. 

«Тепер розсилаю резюме, але відгуків – 0. Невже доведеться повертатись до юридичної роботи? На юридичні вакансії я теж резюме розсилала (без ентузіазму). Тут справи йшли краще, навіть відгукувались іноді – з питанням про бажану заробітну плату. Після відповіді – тиша. Хоча я називаю середню суму. Але насправді я дуже хочу знайти роботу в якості UI/UX-дизайнера і розвиватись у цьому напрямку. Як ви вважаєте, це можливо? Чи не запізно вже мені?» – запитала Тетяна.

Реакція ІТ-спільноти в LinkedIn

Станом на час написання матеріалу допис зібрав більш як 50 коментарів. Додаємо деякі з них.

«Тетяно, це цілком можливо. Я бачив програміста 48 років, який прийшов у цю галузь у 44. Не шукайте роботу на українському ринку, дивіться більше ринок США. Вони бачать цінність у всіх людях, інший менталітет. Бажаю вам знайти своє робоче місце! Не забувайте більше практикуватися, поки шукаєте роботу», – прокоментував UI/UX-дизайнер Артемій Косович.

«Не слухайте молодих. Слухайте тих, хто у такому ж віці та з подібним досвідом зміг це зробити, ще й під час війни. Поради на кшталт “ніколи не пізно” – це сміття», – вважає програміст Максим Турко.

«Я не вірю в те, що зараз в такому віці візьмуть на роботу без досвіду», – вважає Віктор Андрійчук, розробник.

«Багато хто не знає що саме робить такий дизайнер! Але мати в штаті дизайнера та юриста водночас – це ж класно!?» – прокоментував рекрутер Сергій Шилко.

«Мені здається, що якщо вам відмовляють через вік, то мислять у неправильному руслі: якщо людина після 30 років роботи кардинально міняє сферу й успішно опановує нову професію, то це тільки показує її наполегливість, вміння засвоювати інфу, сміливість тощо. Це вже втрата для компанії, яка відмовляє людині із такими софт-скілами. Тому компанія, яка їх оцінить вас обов’язково знайде. Ніколи не запізно, тому не здавайтесь!» – переконана Анастасія Фірсова, UX/UI-дизайнерка.

«Звісно шанси є завжди, але ринок такий, що мало хто може дозволити ростити з нуля спеціаліста», – написала Вікторія Маркевич, HR-менеджерка.

«Мені 45, 20 років стажу економіста в енергетиці, 5 років тому освоїла нові професії копірайтера/таргетолога. Вступила на маркетинг на магістратуру. Шукаю тимчасові проєкти та розвиваю свої соцмережі. В наймі адекватних пропозицій не бачу. Вже навіть не витрачаю час на розсилку резюме/співбесіди/тестове. Якось так вигрібаю від проєкту до проєкту», – поділилася маркетологиня Наталія Мельник.

Пошуки першої роботи в ІТ у 54 роки: що кажуть рекрутери

Recruitment Partner компанії EvoTalents Юлія Малюк порадила шукати інтернатуру (скоріш за все це буде безплатно). Також дуже важливо вчити англійську, зазначила вона.

«Змінювати професію – це нелегкий шлях і у 20, а в нашому суспільстві, на жаль, у 54 – малоймовірний, але реальний. Особисто знаю жінку, яка стала тестером в 48, вона працювала дуже багато та приклала максимум зусиль, не всі до цього готові у такому віці», – зазначила Юлія.

Тетяна Бикова, власниця рекрутингової агенції Bykova Recruitment Agency, зазначила, що зараз велика конкуренція, по 300-500 відгуків на вакансії без досвіду. Тому, на жаль, пошук роботи може тривати роками.

«Тут просто потрібно чекати на закінчення війни та покращення ситуації. Моя знайома після закінчення курсу дизайну з розмовною англійською та у віці 23 років 1 рік шукала роботу по всьому світу у сфері дизайну. Робила тестові й так і не знайшла, вирішила повернутись у сферу рекрутингу», – розповіла Тетяна.

Вона додала, що зараз важкі часи, і якщо за 1 рік складно щось знайти, то потрібно шукати безплатні пет-проєкти, аби час очікування цих кращих часів не проходив дарма. Крім цього, варто ще звертати увагу на свою фінансову подушку, щоб вирішувати, скільки ще можуть тривати пошуки.

Рекрутерка UnderDefense CyberSecurity Анастасія Гриценко зазначила, що після курсів новачки виходять з однаковими знаннями. Проте, більшість кандидатів не знає англійської мови. Ця проблема більш актуальна для світчерів.

«Щоб отримати першу посаду в ІТ, технічних навичок не завжди достатньо. Вакансії без вимог до англійської є, але їх мало. А в умовах, коли на одну вакансію сотні відгуків, виділитися стає не просто шаблонною фразою», – додала вона.

Анастасія радить намагатися зробити резюме інформативним. Не просто перелічити навички, а краще написати, чому ви навчились з тою чи іншою технологією та підтвердити проєктом у портфоліо (на GitHub, Behance або будь-якому іншому ресурсі). Краще мати приклади проєктів, які ви можете продемонструвати потенційному роботодавцю.

«Було б неправильно з моєї сторони казати, що ейджизму в IT немає. Проте, я хочу зауважити, що це не привід здаватись. При формуванні портрета кандидата компанії також враховують композицію команди. Якщо команда складається з більш зрілих професіоналів, то їм може не захотітися брати, до прикладу, студента, який не впишеться в команду. Тож вам просто треба знайти свою команду, це може бути важко, але реально», – додала рекрутерка.

Крім цього, вона радить попрацювати над профілем у LinkedIn. Окрім його наповнення, вона рекомендує також бути соціально активним у цій мережі.

«Розширюйте мережу контактів, робіть пости, розказуйте про свій досвід та знання, або навіть, про ваш досвід пошуку роботи – такі теми стають доволі популярні. І не бійтесь просити допомоги. IT-спільнота може дати багато корисних порад, або навіть сприяти у вашому пошуку своїми репостами та поширенням резюме з зацікавленими рекрутерами», – зазначила Анастасія.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все