Node.js проти Java: чому, як і чи варто їх порівнювати

  • 12 февраля, 14:44
  • 5099
  • 0

Java та node.js. використовуються багатьма інформаційними гігантами для розробки та підтримки своїх платформ. Напиклад

Компанії, що використовують Java:

Компанії, що використовують node.js:

Node.js проти Java: чому, як і чи варто їх порівнювати

Чому їх слід порівнювати

Java - це мова, тоді як node.js можна назвати екосистемою, побудованою на основі JS, і, перш за все, на основі  двигуна V8 Google .

Однак, коли ми говоримо про Java, ми говоримо не лише про мову, а про віртуальну машину Java (JVM), а також про всю екосистему та інфраструктуру, побудовану навколо цієї машини. Ось перша причина, чому ми можемо їх порівняти.

Як результат,  в обох випадках у нас є середовище виконання. У випадку з Java це віртуальна машина. У випадку node.js це двигун V8, який представлений у більшості операційних систем, таких як Windows, Linux, MacOS та тих, що менш відомі. Розробники можуть писати код на одній і тій же мові, і це буде працювати більш-менш однаково в різних операційних системах через те, що існує середовище виконання. Середовище виконання впливає на його взаємодію з ОС. Крім того, їх можна порівняти, оскільки вони використовуються для вирішення подібного кола завдань.

V8 та JVM

Коли код JS входить в V8, він компілюється в байт-код через JIT компіляцію, яка використовується в віртуальній машині, тому працює код JS швидше.

Байт-код - це проміжна мова на високому рівні, тому в JVM вони пишуть не тільки на Java, але й на Scala та Kotlin.

Є передумови, що найближчим часом для V8 можна буде використовувати не тільки JS, але і TypeScript або інші. На даний момент триває переклад цих мов у JS. Тепер, коли відбувається постійний розвиток V8, поява нових версій node.js пов'язана з появою нової версії двигуна V8.

Плюси і мінуси node.js

Node.js був створений  Райаном Далом  у 2009 році. Сам node.js включає кілька ключових компонентів:

  • Двигун V8;
  • бібліотека libuv, яка відповідає за центральну частину вузла - цикл подій, який взаємодіє з ОС, а також за асинхронне введення / виведення;
  • набір різних бібліотек JS та самої мови JS.

Тепер перейдемо до плюсів і мінусів node.js. Плюси:

  • простота і швидкість написання коду;
  • легкість;
  • величезна кількість бібліотек, які можна встановити в одному рядку;
  • кожна бібліотека потрапляє в дерево залежності, і все це робиться легко;
  • постійний розвиток.

Мінуси:

  • гнучкість та швидкий розвиток також спричиняє недоліки, через необхідність постійно контролювати оновлення, деякі речі недостатньо перевірені;

Плюси і мінуси Java

Розглянемо основні характеристики Java. Плюси:

  • швидкість;
  • поширеність (Java викладається в університетах багатьох країн);
  • величезний набір бібліотек.

Мінуси:

  • важкість;
  • деякі парадигми Java були створені давно і вже застаріли;
  • JDK є власником, тому Java розвивається повільно.

Останнім часом JS почав наздоганяти Java. Java також покидає світ Android: його замінює Kotlin, який, хоча і використовує JVM, все ж є іншою мовою.

Конфлікт Oracle та Google

Java була створена компанією Sun, яку згодом придбав Oracle. З цієї причини для багатьох компаній використання Java викликає деякі проблеми.

У Google виникли проблеми, коли Oracle розпочав пробний процес використання Java на Android. Через це Google дуже активно прийняв Kotlin, який з’явився самостійно.

Java є власником. Але є віртуальна машина Oracle, а також відкрита віртуальна машина Java (open JVM), яка використовується в Linux написана у відкритому коді. Іноді є деякі несумісності, але останнім часом їх стало менше.

До речі, Google не зміг повністю відмовитися від Java. У Dalvik , який використовується в якості основного в Android, використовується JVM.  І в якийсь момент це було також причиною конфлікту між Oracle та Google, оскільки Oracle забороняє модернізувати JVM. Це найважливіша частина Java. Однак, самою мовою можна користуватися без обмежень.

Java vs node.js: продуктивність та інтенсивність ресурсів

Перш за все, слід зазначити, що продуктивність Java набагато вища, ніж у JS, і, відповідно, node.js.

Node.js проти Java: чому, як і чи варто їх порівнювати

Якщо ви виконуєте просту задачу, то в тестах показники можуть відрізнятися до 10 разів. Крім того, величезна різниця між Java та node.js полягає в тому, що вузол є однопоточним, що може вважатися його перевагою та його недоліком з іншого боку.

Java може працювати з потоками, які підтримуються на рівні ОС, і виявляється, що програма, написана на Java, використовує більшість функцій ОС. І якщо вам потрібно написати програму з високим навантаженням, яка буде використовувати велику кількість обчислень, то Java для цього, безумовно, буде працювати краще.

Проблема полягає в тому, що навіть невеликий сервер, написаний на Java, займе багато пам’яті - як на диску, так в операційній системі.

Node.js легкий завдяки архітектурі. Він створений для роботи як веб-сервер і дуже добре справляється з обслуговуванням легких завдань. Наприклад, простий запит, обчислення чи запис у базу даних, відбувається дуже швидко. І якщо запитів багато і ми хочемо масштабувати систему у вузол, можна скористатися веб-сервером Nginx або Apache. Ви можете мати багато однакових екземплярів вузлів. Тоді все буде розподілено через балансування навантаження. Якщо ми запустимо 8 екземплярів вузлів на 16 ядрах відповідно, ОС сама розподілить екземпляри між ядрами. Вузол не контролює це, він матиме один потік.

Керування потоками в Java та node.js

На Java ми можемо створити додаток і запустити в ньому 8 потоків. Завдяки тому, що відбувається більш тісна взаємодія з ОС, ви можете розподілити навантаження.

Один з відомих веб-серверів, написаний на Java, -  tomcat. Там ви чітко бачите, що коли користувач робить запит, запускаються додаткові потоки. І коли надходить запит на вузол, цикл подій буде оброблений та відправлений назад, тоді з’явиться наступний запит. І, через те, що ми не чекаємо результатів першого. Якщо запити легкі, все чудово. Однак, коли проводиться важке обчислення, якщо є навіть один екземпляр, вузол зупиняється і настає тайм-аут.

Node.js проти Java: чому, як і чи варто їх порівнювати

У вузлі ви можете написати буквально кілька рядків коду і отримати простий веб-сервер. Природно, для більш широкого функціоналу, де будуть повідомлення, авторизація, ведення журналів і т.д. це важче реалізувати, але є рамки, які дозволяють вирішувати подібні проблеми.

У Java є розроблений API - паралельний інтерфейс  api , який дозволяє працювати з конкурентними потоками. Але в той же час, одна з проблем, таких як паралельність, полягає в тому, що це досить складна річ, яку не кожен розробник розуміє досить добре, щоб мати можливість реалізувати.

Тож якщо ми маємо справу зі складними розрахунками, все ж краще використовувати Java.

Node.js проти Java: чому, як і чи варто їх порівнювати

Проблема полягає в тому, що останнім часом Java розвивається досить повільно, а node.js розвивається з такою швидкістю, що його просто неможливо замінити в найближчому майбутньому.

Джерело перекладу


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все