Огляд чотирьох популярних NLP-моделей

  • 23 апреля, 15:33
  • 5359
  • 0

Одне із завдань мовного моделювання - передбачити наступне слово, спираючись на знання попереднього тексту. Це потрібно для виправлення помилок, автодоповнення, чат-ботів і т.д. В інтернеті можна знайти багато інформації про моделі обробки природної мови. Ми зібрали четвірку популярних NLP-моделей в одному місці і порівняли їх, спираючись на документацію і наукові джерела.

Огляд чотирьох популярних NLP-моделей

Тимчасова шкала, що виділяє чотири описувані моделі

1. Рекурентна нейромережева мовна модель (RNNLM)

Виникла в 2001 ідея привела до народження однієї з перших embedding-моделей.

Embeddings

У мовному моделюванні окремі слова і групи слів зіставляються векторам - деяким чисельним уявленням зі збереженням семантичної зв'язку. Стисле векторне подання слова називають ембеддінгом.

Модель приймає на вхід векторні уявлення nпопередніх слів і може «розуміти» семантику пропозиції. Навчання моделі базується на алгоритмі безперервного мішка слів. Контекстні (сусідні) слова подаються на вхід нейронної мережі, яка передбачає центральне слово.

Мішок слів

Мішок слів - це модель представлення тексту у вигляді вектора (набору слів). Кожному слову в тексті зіставляється число його входжень.

Стислі вектори об'єднуються, передаються в прихований шар, де спрацьовує softmax функція активації, яка визначає, які сигнали пройдуть далі.

Огляд чотирьох популярних NLP-моделей

Схема нейронної мовної моделі прямого поширення

Оригінальна версія грунтувалася на нейромережах прямого поширення - сигнал йшов строго від вхідного шару до вихідного. Пізніше була запропонована альтернатива у вигляді рекурентних нейронних мереж (RNN) - саме на «ванільній» RNN, а не на керованих зворотних блоках (GRUs) або на довгій короткостроковій пам'яті (LSTM).

Рекурентні нейронні мережі (RNN)

Нейронні мережі з спрямованими зв'язками між елементами. Вихід нейрона може знову подаватися на вхід. Така структура дозволяє мати подобу «пам'яті» і обробляти послідовності даних, наприклад, тексти природної мови.

Готові моделі

У Google є попередньо навчені open-source моделі для більшості мов (англійська версія). Модель використовує три приховані прошарки нейронної мережі прямого поширення, навчена на корпусі English Google News 200B і генерує 128-мірний ембеддінг.

Переваги

  1. Простота. Модель швидко навчається і генерує ембеддінги, яких достатньо для більшості простих додатків.
  2. Попередньо навчені версії доступні на багатьох мовах.

Недоліки

  1. Не враховує довгострокові залежності.
  2. Простота обмежує можливості використання.
  3. Нові embeddings моделі набагато могутніше.

2. Word2vec

У 2013 році Томас Міколов (Tomas Mikolov) з Google запропонував більш ефективну модель навчання векторних уявлень слів - Word2vec. Метод ґрунтувався на припущенні, що слова, які часто знаходяться в однакових контекстах, мають схожі значення. Зміни були прості - усунення прихованого шару і апроксимація (спрощення) мети - але стали поворотною точкою в розвитку мовних моделей NLP.

Замість алгоритму безперервного мішка слів модель Word2Vec використовує Skip-gram (словосполучення з пропуском). Мета цієї моделі прямо протилежна попередній моделі - передбачити навколишні слова на основі центрального.

Skip-Gram

Формується «контекстне вікно» - послідовність з k слів в тексті. Одне з цих слів пропускається, і нейромережа намагається його передбачити. Таким чином, слова, які часто зустрічаються в схожому контексті, матимуть схожі вектори.

Огляд чотирьох популярних NLP-моделей

Архітектури Continuous bag of words і Skip-gram

Щоб зробити навчання ефективніше, використовується негативне семпліювання (Negative Sampling): моделі надаються слова, які не є контекстними сусідами.

Negative Sampling

Багато слів в текстах невідомі разом, тому модель виконує багато зайвих обчислень. Підрахунок softmax - обчислювально дорога операція. Підхід Negative Sampling дозволяє максимізувати ймовірність зустрічі потрібного слова в контексті, який є для нього типовим, і мінімізувати - в рідкісному / нетиповому контексті.

Векторна магія

Модель Word2vec вразила дослідників своєю «інтерпритованістю». Навчання на великих корпусах текстів дозволяє визначати глибокі відносини між формами слів, наприклад, гендерні. Якщо з вектора, відповідного слову Чоловік (Man) відняти вектор Жінка (Woman), результат буде дуже схожий на різницю векторів Король (King) і Королева (Queen).

Огляд чотирьох популярних NLP-моделей

У свій час таке відношення між словами і їх векторами здавалося майже магією. Незважаючи на величезний внесок, який модель внесла в NLP, зараз вона майже не використовується - на зміну прийшли гідні спадкоємці.

Готові моделі

Попередньо навчена модель легко доступна в інтернеті. В Python-проект її можна імпортувати за допомогою бібліотеки gensim.

Переваги

  1. Проста архітектура: feed-forward, 1 вхід, 1 прихований шар, 1 вихід.
  2. Модель швидко навчається і генерує ембеддінги (навіть ваші власні).
  3. Ембеддінги наділені змістом, спірні моменти піддаються розшифровці.
  4. Методологія може бути поширена на безліч інших областей / проблем (наприклад, Lda2vec ).

Недоліки

  1. Навчання на рівні слів: немає інформації про пропозицію або контекст, в якому використовується слово.
  2. Спільна зустрічальність ігнорується. Модель не враховує те, що слово може мати різне значення в залежності від контексту використання. Це основна причина, по якій GloVe зазвичай краще Word2Vec.
  3. Не дуже добре обробляє невідомі і рідкісні слова.

3. GloVe (Global Vectors)

GloVe тісно асоціюється з Word2Vec: алгоритми з'явилися приблизно в один і той же час і спираються на інтерпритацію векторів слів. Модель GloVe намагається вирішити проблему ефективної використання статистики збігів. GloVe мінімізує різницю між добутком векторів слів і логарифмом ймовірності їх спільної появи за допомогою стохастичного градієнтного спуску. Отримані уявлення відображають важливі лінійні підструктури векторного простору слів: виходить зв'язати разом різні супутники однієї планети або поштовий код міста з його назвою.

Огляд чотирьох популярних NLP-моделей

Зв'язок назви міста і його поштового коду

У Word2Vec частота спільної зустрічності слів не має великого значення, вона лише допомагає генерувати додаткові навчальні вибірки. GloVe враховує спільну зустрічність, а не покладається лише на контекстну статистику. Вектори слів групуються разом на основі їх глобальної схожості.

Готові моделі

Ембеддінги GloVe легко доступні на веб-сайті Стенфордського університету .

Переваги

  1. Проста архітектура без нейронної мережі.
  2. Модель швидка, і цього може бути достатньо для простих додатків.
  3. Осмислені ембеддінги.

Недоліки

  1. Хоча матриця спільної зустрічності надає глобальну інформацію, GloVe залишається навченою на рівні слів і дає трохи даних про пропозицію і контекст, в якому слово використовується.
  2. Погано обробляє невідомі і рідкісні слова.

4. fastText

Створена в Facebook бібліотека fastText - ще один серйозний крок у розвитку моделей природної мови. В її розробці взяв участь Томас Міколов, вже знайомий нам по Word2Vec. Для векторизації слів використовуються одночасно і skip-gram, і негативне семпліюваання, і алгоритм безперервного мішка.

До основної моделі Word2Vec додана модель символьних n-грам. Кожне слово представляється композицією декількох послідовностей символів певної довжини. Наприклад, слово they в залежності від гіперпараметрів може складатися з "th", "he", "ey", "the", "hey". По суті, вектор слова - це сума всіх його n-грам.

Результати роботи класифікатора добре підходять для слів з невеликою частотою вживання, так як вони поділяються на n-грами. На відміну від Word2Vec і Glove, модель здатна генерувати ембеддінги для невідомих слів.

Готові моделі

У мережі доступна підготовлена модель для 157 мов.

Переваги

  1. Проста архітектура: feed-forward, 1 вхід, 1 прихований шар, один вихід (хоча n-грами додають складність в генерацію ембеддінгів).
  2. Завдяки n-грамам непогано працює на рідкісних і застарілих словах.

Недоліки

  1. Навчання на рівні слів: немає інформації про пропозицію або контекст, в якому використовується слово.
  2. Ігнорується спільна зустрічність, тобто модель не враховує різне значення слова в різних контекстах (тому GloVe може бути краще).

***

Всі чотири моделі мають багато спільного, але кожна з них повинна використовуватися в потрібному контексті. На жаль, цей момент часто ігнорується, що призводить до отримання неоптимальних результатів.

Джерело перекладу


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все