Паніка, проблеми з електрикою, транспортний колапс: що буде, якщо в світі відключиться інтернет

  • 2 марта, 13:42
  • 4453
  • 0

Що буде, якщо в світі відключиться інтернет? І чи є в цьому плюси: відповідають один з творців інтернету Леонард Клейнрок і інші вчені.

Франческа Мусіані

Науковий співробітник Інституту комунікаційних наук Французького національного центру наукових досліджень (ISCC-CNRS), глобальний науковий співробітник Лабораторії по управлінню інтернетом Американського університету.

Я представила глобальне відключення інтернету на горизонті 2030 х років, які, ймовірно, стануть епохою інтернету речей, а ступінь охоплення інтернет-інфраструктури буде ще вище:

  1. Безпілотні автомобілі зупиняться практично миттєво. На автомагістралях відключаться автоматичні збори, це не дозволить автомобілям проїжджати по шосе і створить масштабні пробки.
  2. На вулицях мільярди перехожих будуть дивитися в даремні смартфони і спостерігати аварії поштових та інших безпілотних літальних апаратів з доставки товарів.

Паніка, проблеми з електрикою, транспортний колапс: що буде, якщо в світі відключиться інтернет

  1. Автоматичні каси в супермаркетах відключаться, що призведе до закриття магазинів. Суспільство, засноване на безготівкових розрахунках і електронних грошах не знає, як платити за речі.
  2. Величезні за розмірами регіони будуть позбавлені електрики, так як енергетичні провайдери не зможуть отримувати коректну інформацію від датчиків в електромережах і будинках людей, а також керувати електропостачанням в районах.
  3. Встане практично все промислове виробництво по всьому світу. А фінансові центри негайно припинять всі операції, попутно скасувавши всі оброблювані замовлення.

Звичайно, сценарій може бути іншим. Але інтернет-інфраструктура постійно росте і для процесів в реальному світі все частіше потрібно обробляти інформацію в онлайні.

При цьому малоймовірно, що глобальне відключення інтернету може статися. Так, в певних регіонах це зробити реально і відносно просто, але глобально - практично неможливо через розподілену і взаємозалежну природу інтернету.

Вільям Даттон

Заслужений професор Університету Південної Каліфорнії та науковий співробітник Оксфордської школи Мартіна і Оксфордського інтернет-інституту Оксфордського університету.

Якщо інтернет відключиться на день, вплив буде неоднозначним. Для менеджерів і таких професіоналів, як журналісти і вчені, це буде схоже на «сніговий день» (коли скасовують заняття і робочий день через заметіль). Він дасть час розслабитися, може навіть, почитати книгу.

А на робочих, наприклад сантехніків і теслярів, відключення може відбитися негативно, так як вони втратять нові завдання і не отримають за них гроші. Таким чином, вплив буде відрізнятися в залежності від соціального і економічного класу всередині суспільства.

Якщо відсутність інтернету буде тривати протягом тривалого періоду, наслідки стануть негативними для всіх верств суспільства по всьому світу. Більше половини світу в онлайні, а в країнах з високим рівнем доходів інтернет все міцніше інтегрується в звички людей.

Шопінг, банківські послуги, отримання інформації, пошук розваг - все в інтернеті. Тому відключення було б шоком для соціально-економічної структури суспільства.

Леонард Клейнрок

Один із «батьків» інтернету, професор інформатики, вчений в області інформаційних технологій і комп'ютерних мереж. Розробляв прототип інтернету (ARPANET), в основі якого маршрутизація пакетів даних і протокол IP.

Я припускаю, що ми рухаємося до світу, в якому інтернет стане всюдисущим і невидимим - він зникне в інфраструктурі, а замість цього з'явиться «глобальна і всюдисуща нервова система». Кроком до цього стане інтернет речей.

  1. У разі повного відключення інтернету реакція споживачів призведе до негайної закупівлі батарейок, продуктів харчування, бензину, води, велосипедів і так далі. На ранніх етапах ми будемо відчувати паніку, посиляться заворушення, злочини і насильство.

Паніка, проблеми з електрикою, транспортний колапс: що буде, якщо в світі відключиться інтернет

  1. Будуть колосальні збої і крах електричних мереж, систем авіакомпаній, торгівлі, банківських і фінансових систем, онлайн-покупок, соціальних мереж, онлайн-розваг, а також сервісів обміну інформацією в різних сферах - медичній, юридичній, правовій, фінансовій, урядовій, освітній.
  2. Безпілотний транспорт буде працювати зі збоями, а деякі транспортні системи вийдуть з ладу. Зникнуть онлайн-системи фізичної безпеки. Також ми втратимо швидкий доступ до величезних запасів знань, а їх архівація істотно сповільниться.
  3. Якщо в певних регіонах залишиться електрика, то Wi-Fi буде продовжувати працювати на місцевому рівні. Процвітатимуть телебачення, радіо і звичайна телефонна лінія.

Але давайте подивимося на іншу сторону цього відключення - це може справити позитивний вплив на соціальну структуру планети. Наприклад:

  1. Люди почнуть читати газети, журнали, книги та інші джерела, замість того щоб грати в безглузді мобільні ігри.
  2. Люди знову почнуть думати, а бібліотеки будуть процвітати.
  3. Взаємодія через інтернет, наприклад, електронна пошта, соцмережі, Twitter, буде замінена більш традиційними, осмисленими і виразними формами вираження думки: розмовами, співом, листами.
  4. Соціальне життя буде більш осмисленим. Люди почнуть спілкуватися, а не витріщатися на екрани, вони будуть взаємодіяти, дивлячись один на одного.
  5. Безпека, вторгнення в особисте життя, шахрайство, вимагання, фішинг, хакерство різко скоротяться.
  6. Замість віртуального життя у людей з'явиться реальне з реальними розвагами.
  7. Діти будуть грати на свіжому повітрі, дихати ним і зрозуміють, що таке природа. Люди будуть частіше виходити на вулицю і спілкуватися з сусідами.

Паніка, проблеми з електрикою, транспортний колапс: що буде, якщо в світі відключиться інтернет

  1. Суспільству доведеться вчити інформацію, а не швидко отримувати її. Це може принести користь, так як люди будуть більше думати, а значить, генерувати нові ідеї.
  2. Лояльність повернеться до місцевих виробників, а онлайн-гіганти втратять свою монополію на споживачів.
  3. Скоротяться фальшиві новини, образи різних груп людей і інший вплив онлайн-лідерів думок.
  4. Водіння повернеться до знання навігації і вмінню орієнтуватися в просторі.
  5. Зрештою, зникнуть Селфі.

Повернеться баланс в життя. І наскільки б це було погано? Але ми обов'язково повернемося в світ інтернету, як тільки зможемо, чи не так?

Метью Зук

Професор географії Університету штату Кентуккі, чиї дослідження зосереджені на геовебі і нових просторових засобах масової інформації, великих даних і блокчейні.

Наприклад, може статися масовий збій служби доменних імен, якщо зникнуть або ушкодяться всі файли DNS-зон для всіх доменів першого рівня. Також можливий випадок масової DDOS-атаки або фізичного пошкодження оптоволокна в ключових місцях мережі.

Так як я родом з містобудування, зосереджуся на ключових моментах, пов'язаних з цим.

  1. Робота: при відключеному інтернеті, швидше за все, будь-яка робота в галузі знань - навчання, юридичні послуги, дизайн, страхування - буде неможлива. Багато що з того буде пов'язано з хмарними обчисленнями, а значить, ви не зможете отримати свої файли. І якщо немає локальних або паперових копій - ви не зможете працювати. До того ж будуть відключені системи планування і проведення нарад.
  2. Комунікації: Я не впевнений, що щось буде працювати. Не знаю, як деякі технології використовують TCP / IP, але VOIP буде відключений, і підозрюю, що SMS, WhatsApp і Telegram теж в якійсь мірі покладаються на TCP / IP. Любителі радіозв'язку будуть королями!

Паніка, проблеми з електрикою, транспортний колапс: що буде, якщо в світі відключиться інтернет

  1. Банківська справа та фінанси: бум. Абсолютно нічого. Любителі золота будуть відчувати себе дуже самовдоволено, а блокчейн-люди нарешті перестануть говорити про те, наскільки чудова децентралізація, що залежить від інтернету. Не знаю, що трапиться з банкоматами - це буде ключовим моментом.
  2. Транспортна інфраструктура: автомобілі, принаймні старі, повинні працювати, але світлофори та інші дорожні сервіси можуть зламатися. Авіакомпанії перестануть працювати. Вантажоперевезення могли б функціонувати, але не впевнений щодо залізниць і портів. Вся логістична галузь буде в руїнах. У нас все ще була б базова інфраструктура, але коли інтернет виходить з ладу, складні логістичні системи, що забезпечують роботу глобальних ланцюжків постачань, за фактом перетворяться в цеглину.
  3. Інша інфраструктура: електрика, вода і каналізація. Думаю, що каналізаційні системи все ще працюватимуть, так як вони в основному гравітаційні. Хоча, можливо, є деякі станції моніторингу, які вийдуть з ладу. Я б більше турбувався про системи управління в електричних і водних системах. Якщо щось піде не так, я не впевнений, що це вийде виправити.

Хороші новини: для більшості людей не буде особливого сенсу йти на роботу або навчання, тому що пересуватися буде жахливо. 

Погані новини: ви не зможете спілкуватися, крім як особисто (або листами), вся глобальна банківська система зламається, і я б ще дуже турбувався про логістику. Фабрики і харчова промисловість не отримуватимуть ресурси, тому їх робота стане, як і поставки продуктів в магазини. Електрика і вода можуть бути нестабільними. Так що краще набрати ванну, купити батарейок і нафти.

Марк Грем

Професор інтернет-географії в Оксфордському інтернет-інституті.

Якщо весь інтернет відключиться, ми станемо свідками практично миттєвого глобального економічного колапсу. Інтернет - це нервова система сучасної глобалізації.

Очевидно, що цифрова взаємодія зламається відразу ж: більшість робочих місць, що потребують комп'ютерів або з'єднання з колегами, основні банківські та платіжні системи і так далі.

Але потім навіть ті частини економіки, які спочатку здавалися досить незв'язними, почнуть зупинятися через те, що все сучасне суспільство покладається на масштабні ланцюжки поставок, а вони в свою чергу - на інтернет.

Фермеру, рибалці або робочому на фабриці буде нічого робити, якщо організації, в яких вони працюють або торгують, не зможуть спілкуватися і отримувати платежі від вищестоящих вузлів в своїх ланцюжках грошового обороту.

І є дві речі, які гарантовано викличуть хаос в сучасній економіці: нездатність розподіляти продукти харчування і нездатність людей отримати доступ до грошей і банківської системи.

Паніка, проблеми з електрикою, транспортний колапс: що буде, якщо в світі відключиться інтернет

Соціальний безлад, спричинений тільки цими двома факторами, пошириться на більшості регіонів світу, для яких не характерні автократичні системи виробництва.

Оскільки тільки самі ізольовані частини світової економіки не будуть порушені, єдиною неушкодженою національною економікою могла б бути Північна Корея, хоча і там були б проблеми.


Теги: інтернет
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все