Перехід на 12-годинний робочий тиждень, переселення на Марс, можливості і загрози AI: про що поговорили Джек Ма і Ілон Маск

  • 4 сентября, 08:44
  • 4392
  • 0

Засновник Alibaba Group Джек Ма і глава компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск 29 серпня провели дискусію на Всесвітній конференції по штучному інтелекту в Шанхаї (WAIC). Вони обговорили штучний інтелект, необхідність реформи освіти і еміграцію на Марс.

Бесіда тривала близько 45 хвилин. За цей час Ма і Маск не піднімали питання, що стосуються бізнесу, в тому числі кризи в торгових відносинах США і Китаю, будівництва фабрики Tesla в Шанхаї і прийдешньої відставки Ма від управління Alibaba.

Перехід на 12-годинний робочий тиждень, переселення на Марс, можливості і загрози AI: про що поговорили Джек Ма і Ілон Маск

Про можливості та загрози, які несе AI

Маск неодноразово говорив про небезпеку штучного інтелекту для людства і на зустрічі з Ма знову підняв цю тему. За словами підприємця, комп'ютери стають все розумнішими і розумнішими і поступово перевершують людину в різних сферах життя.

Зараз люди пишуть програмне забезпечення, але в кінцевому підсумку машина зможе робити це сама, без їх допомоги, впевнений глава Tesla.

"Люди недооцінюють штучний інтелект і його можливості. Вони думають, що AI це щось на зразок розумної людини. Але він [стає] набагато розумніші, ніж найрозумніша людина, яку ви коли-небудь знали.

Ми залишимося далеко-далеко позаду. Я гарантую це. Найбільша помилка людей в тому, що вони думають, ніби вони розумні. Комп'ютери вже розумніші людей." - Ілон Маск

Засновник Alibaba більш оптимістично дивиться на розвиток технологій штучного інтелекту. «Я не думаю, що AI становить загрозу, не думаю, що це щось жахливе», - відповів він Маску. Ма впевнений: ніщо розумніше людського мозку винайти неможливо.

"Жодного разу за своє життя я не допускав, що людиною зможе управляти машина. Це неможливо. Комп'ютери можуть стати розумнішими, але люди завжди будуть набагато розумнішими і мудрішими." - Джек Ма

Маск в суперечці вказав на те, що вже зараз AI здатний обіграти чемпіонів з шахів і настільної гри Го. Ма відповів, що ці ігри створені людиною для змагань з іншими людьми і грати в них з комп'ютером безглуздо.

Про проблеми освіти і 12-годинний робочий тиждень

Розвиток штучного інтелекту дозволить в майбутньому людям працювати всього 12 годин на тиждень і більше часу відпочивати і насолоджуватися життям, заявив засновник Alibaba, розмірковуючи про переваги AI. Але для цього необхідна реформа системи освіти.

Протягом наступних 10-20 років кожна людина, країна і уряд повинні зосередитися на реформуванні системи освіти, щоб наші діти могли знайти роботу, яка вимагає тільки трьох днів в тиждень і чотирьох годин на день.

Якщо ми не змінимо поточну систему освіти, у всіх нас будуть проблеми. - Джек Ма

Існуюча освітня система створювалася для індустріального періоду і застаріла, пояснив Ма. Зараз потрібна система, яка навчить людей бути більш творчими та креативними, а роботу, яка вимагає хорошої пам'яті і виконання дій, що повторюються, візьмуть на себе машини.

Перехід на 12-годинний робочий тиждень, переселення на Марс, можливості і загрози AI: про що поговорили Джек Ма і Ілон Маск

Ма додав, що не турбується через можливе скорочення робочих місць. «У комп'ютерів є тільки чіпи, а у людей є серце. Серце - ось джерело мудрості », - сказав бізнесмен і пояснив, що штучний інтелект не позбавить людей заробітку, але допоможе їм.

Маск погодився з доводами Ма і нагадав про свій стартап Neuralink, який працює над технологією для з'єднання мозку з комп'ютером.

Зараз освіта дає низьку продуктивність, процес навчання занадто повільний, а лекції жахливі. У майбутньому з Neuralink ви зможете миттєво завантажити будь-яку інформацію в мозок. Це буде схоже на Матрицю. Хочете літати на вертольоті? Немає проблем, вам просто потрібно завантажити потрібні навички. - Ілон Маск

У минулому Джек Ма люто захищав систему понаднормової роботи, зауважує Bloomberg. У квітні 2019 року він заступився за культуру роботи по 12 годин на добу шість днів на тиждень, поширену в багатьох китайських інтернет-компаніях.

«У нашому світі кожен мріє про успіх, хороше життя і повагу оточуючих. Але дозвольте запитати, як ви досягнете бажаного, якщо не будете витрачати більше часу і енергії, ніж інші?»- міркував засновник Alibaba. Він також говорив, довгий робочий день - це частина його життя і він щасливий працювати по 12 годин на день.

Про майбутнє людства і колонізацію Марса

Обидва підприємці сильно стурбовані проблемою зниження народжуваності на Землі. «Багато хто вважає, що на планеті занадто багато людей. Це застаріла думка. Якщо допустити, що проблеми AI не існує і штучний інтелект налаштований доброзичливо, то найбільшою проблемою, з якою світ зіткнеться через 20 років, буде демографічний колапс», - заявив Маск.

"Цілком згоден. Населення зіткнеться з величезною проблемою », - відповів Ма. Він додав, що зараз населення Китаю становить 1,4 млрд осіб і здається, що це дуже багато, але з урахуванням падаючої народжуваності через 20 років в країні буде «абсолютно інша картина».

Глава SpaceX вбачає вирішення проблеми у створенні багатопланетной цивілізації і умов для життя за межами Землі. «Марсу потрібні люди. У нас дуже мало часу. Вперше за 4,5 млрд років історії Землі ми можемо продовжити життя за межами Землі. Давайте забезпечимо майбутнє, щоб світло свідомості не згасло», - заявив Маск.

Засновник Alibaba відповів, що він «не фанат подорожі на Марс» і що його більше цікавить освоєння Землі. Однак Ма привітав прагнення Маска.

Я захоплений вашим бажанням відправитися на Марс. Переселення людей на Марс - це здорово. Але ми також повинні дбати про 7,4 млрд чоловік на Землі.

Нам потрібні такі герої як ви, [які хочуть відправитися на Марс]. Але нам потрібні і такі герої, які будуть ретельно працювати на Землі, роблячи її краще. - Джек Ма

Маск відповів, що він зацікавлений в збереженні Землі, але спроба вирватися за її межі здається йому мудрою інвестицією в майбутнє.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все