Перспективи розвитку блокчейн-технологій в Україні

  • 1 ноября, 08:13
  • 4688
  • 0

Нещодавно законодавча та виконавча гілки влади, а також бізнес підписали меморандум про співпрацю в сфері блокчейн-технологій. Документ передбачає створення комфортних та простих умов для бізнесу, що пов’язаний із криптоактивами. Отож чи не вперше в Україні тему блокчейну обговорювали на державному рівні. Чи зрушить меморандум питання блокчейну з мертвої точки? Запитуємо у Михайла Чобаняна, Президента Асоціації «Блокчейн України». 

 − В яких сферах, окрім майнінга криптовалюти, можна застосовувати блокчейн-технології? 

 − Є декілька напрямків застосування блокчейн технологій. Історично головним напрямом є створення та обмін криптовалют. Використовувати криптовалюти чи токени можна будь-де, де є необхідність розрахунку, від оплати послуг онлайн до міжнародних переказів. Криптовалюти, конкуруючи із традиційними засобами розрахунку, дали поштовх використання децентралізованої технології у фінансовій сфері: багато компаній та банків прагнули так само швидких та надійних розрахунків, тому фінтех − це ключова сфера.
Перспективи розвитку блокчейн-технологій в Україні

Із появою блокчейна Ефіріума виникло більше можливостей для створення додатків на блокчейні, тому кількість сфер застосування технології значно розширилася. Будь-де, де важливо забезпечити прозорість транзакцій та відстежуваність, безпеку мережі та доступу до здійснення операцій можна використовувати технологію. Із її використанням експерементують у сферах цифрової ідентичності, передачі та безпеки даних, логістиці, govtech, юриспруденції, охорони здоров’я, комерції. Наступним етапом буде все що пов’язане із Індустрією 4.0 − IoT, виробництвом, транспортом тощо.

 − Наскільки блокчейн-технологія наразі затребувана в Україні? Як зміниться попит на неї, в разі її легалізації?

 − Сьогодні блокчейн-технологія в основному обмежується сферою криптовалют, хоча є декілька проектів у державному секторі. Наразі пропонуються три напрямки, в яких прийматимуться зміни чи законопроекти: оподаткування операцій із криптовалютами, зміни до закону про публічні електронні реєстри щодо запровадження хешування даних, та останній − це зміни до закону про відмивання грошей та протидію фінансуванню тероризму.

 Якщо говорити про технологію блокчейн, то в податковому законопроекті даватиметься визначення розподіленого реєстру, а в законі про публічні електронні реєстри вводиться поняття хешування, та використання хешів при роботі із даними. Таким чином, мова йде про формування підґрунтя використання технології у державних реєстрах. Теперішня адміністрація, як відомо, взяла курс на цифровізацію, тому використання розподілених технологій в електронних реєстрах, прогнозовано, може мати попит.

 Якщо говорити про інші сфери, окрім використання блокчейну в різних реєстрах, то попит на застосування технології у фінтеку, логістиці, комерції залежить від результатів вже реалізованих кейсів в інших країнах. Проте є інший вагомий фактор − попит на технологію у багато чому залежить від активності та кількості компаній на ринку, що будуть продавати свої послуги. І тут вже йде мова про комплексний підхід і про створення умов, що сприятимуть розвитку всієї галузі, адже більшість компаній, що пропонують блокчейн розробку мають основний дохід з роботи із крипто компаніми. Тож ми  розробили комплекс умов, що дадуть змогу блокчейн галузі в Україні вийти на новий етап розвитку.

− Хто виграє від легалізації блокчейн-технологій в Україні? 

− Від прийняття напівзаходів, які пропонують сьогодні, українська блокчей-індустрія не виграє. Деякі криптовалютні компанії навіть якщо і легалізуються в Україні, впливу на індустрію в цілому це не здійснить, адже відкритими залишаться проблеми відсутності необхідних фінансових та банківських інструментів, багато компаній не захочуть бути податковими агентами користувачів та залишаться в інших юрисдикціях, взаємодія із іноземними клієнтами залишиться ускладненою. 

Адміністрація виграє. Щось буде прийнято, закрити це питання регулятори хочуть давно. Із боку необхідності введення регуляцій FATF (Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей), введення AML/KYC стандартів є неминучим, тож це нормальний процес. Проте розвитку технології в Україні та сфери криптовалют прийняття теперішніх законопроектів глобально не сприятиме без комплексного підходу, хоча із боку піару звучатиме це добре, в Україні легалізували криптовалюту або запровадили реєстри на блокчейні але ймовірність того, що хтось захоче відкривати ТОВ, щоб легально працювати в Україні, де відсутні комфортні інструменти ведення бізнесу майже нульова. Тож на розвиток технології чинні пропозиції не вплинуть і доходів не згенерують, що ми і пояснюємо регуляторам.

Джерело: itukraine.org.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все