Пошук роботи на карантині: онлайн співбесіди та онбордінг в NIX

  • 10 апреля, 10:15
  • 4799
  • 0

Чи реально знайти нову роботу під час карантину? «Шоу маст гоу он», – відповідають на це NIX. Нікси продовжують запрошувати на свої вакансії та програми навчання навіть зараз і діляться досвідом, як вони змогли перенести процеси хайрінга та онбордінга в онлайн.

Виклики карантину

Дійсно, всесвітня самоізоляція вплинула на роботу багатьох компаній, і це позначилось, і навіть, на українському IT. Утім провідні компанії зі сфер охорони здоров’я, біофармацевтики та дистанційного навчання зараз в авангарді розв’язують нагальні проблеми людства – а разом зі своїми клієнтами-лідерами цих бізнес-доменів NIX також потрапили на передову. З початком карантину команда NIX познайомилася з новим для себе форматом віддаленої роботи – і швидко зробила лимонад з карантинних лимонів.

Зміни торкнулися і процесів хайрінга та онбордінга. Так, співбесіди «наживо» та екскурсія офісом тимчасово відкладаються, але життя у 21 сторіччі дає свої переваги.

Пошук роботи на карантині: онлайн співбесіди та онбордінг в NIX

Співбесіди та тестування

Онлайн-співбесіди для NIX не новина. У докарантинні часи HR-менеджери компанії йшли назустріч кандидатам, які з різних причин не мали змоги приїхати до офісу, та проводили співбесіди за допомогою скайпу або Zoom. Тепер таких інтерв’ю стало значно більше, але проходять вони за тією ж схемою:

  1. за 10 хвилин до назначеного часу менеджер телефонує кандидату, щоб познайомитися, допомогти подолати нервування та перевірити якість зв’язку
  2. потім вмикаються технічні експерти, і тут уже починається справжня співбесіда із перевіркою професійних навичок.

На онлайн-співбесіді ви можете дізнатися про людину навіть більше, ніж під час розмови в офісі. Наприклад, про їх захоплення або перемоги у спортивних змаганнях за плакатами та медалями на стіні, або за гітарою на фоні. А ще можна познайомитися з домашніми улюбленцями технічних експертів - Поліна, HR менеджер

Якщо співбесіда – це особисте знайомство, то тестування – це перевірка знань. Його проводити онлайн вже складніше, але в NIX упорались і з цим завданням:

  1. тестування проводиться під час відеодзвінку
  2. для виконання завдання кандидат зашарює екран, щоб продемонструвати хід своєї роботи
  3. після тестування технічні експерти надають фідбек.

Єдиною перешкодою онлайн-співбесідам виявилась якість інтернет-зв’язку, яка в кандидатів інколи далека від ідеальної. До таких випадків HR-менеджери ставляться з розумінням і готові зачекати, поки зв’язок стане краще. Коли технічну проблему швидко виправити не вдається, пропонують перенести співбесіду на іншій час або день.

В основному виникають складнощі технічного характеру: забули поставити веб-камеру, зник інтернет. За необхідності можемо змінити Skype на Zoom, або навіть перейти у телефонний режим. Різне трапляється, але навіть у найскладнішому випадку можна просто перенести співбесіду на інший час. Якщо потрібно, можемо допомогти налаштувати камеру та звук. - Валерія, HR менеджерПошук роботи на карантині: онлайн співбесіди та онбордінг в NIX

Поради для успішної онлайн-співбесіди

За два тижні співбесід та тестувань онлайн Нікси вже накопичили корисні поради для тих, хто досі не знайомий із цим форматом:

  1. починайте дзвінок із HR-менеджером за 10-15 хвилин до початку співбесіди, перевіряйте якість звуку та зображення, не забувайте про фон. Менеджеру, звичайно, буде цікаво подивитися на творчий безлад у вашій кімнаті, але це може відволікати
  2. не вагайтеся просити про допомогу, якщо є проблеми з налаштуваннями звуку та відео
  3. будьте готовими, що співбесіда буде поділена на 2 частини: з рекрутером та експертами. Це допоможе менше нервувати та правильно побудувати розмову
  4. інсталюйте відразу кілька месенджерів із функцією відеозв’язку: якщо один не працюватиме, можна буде швидко перемкнутися на інший.

Підготуватися до усього неможливо, але можна передбачити якісь речі. Наприклад, що робити, якщо дитина буде вимагати уваги або сусід розпочне ремонт. - Валерія, HR Manager

Перший робочий день

Потиснути один одному руку доведеться вже після карантину, але онбордінг у режимі віддаленої роботи реальний. У перший день HR-менеджери знайомлять з внутрішніми ресурсами, а усі питання можна вирішити під час відеодзвінку з ними або ментором.

Знайомство з тіммейтами буде відбуватися поступово, що дозволить краще запам’ятати імена кожного. Поступово новачок пізнає проектну команду, деталі проекту та починає активно долучатися до роботи.

У перший робочий день о 10:30 менеджер телефонує новачку та крок за кроком розповідає про те, що на нього чекає у наступні дні. Потім усіх, хто виходить у цей день, додають до скайп-чату та знайомлять з організаційними моментами. Водночас системні адміністратори готують необхідні для роботи налаштування. - Лілія, HR менеджер

Тож якщо ви мріяли знайти роботу в IT, але мали сумніви щодо слушності моменту під час карантину, забудьте про них та спробуйте свої сили вже сьогодні. Карантин – не привід ставити життя на паузу!

Джерело: rabota.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все