Професія Front-End розробника. Від Junior до Senior

  • 20 октября, 09:10
  • 5066
  • 0

Автор: Віталій Сабов,Team Lead Front-End розробником у Israel IT. 

Вже близько 4,5 років я працюю у ІТ-індустрії в якості розробника. Освіту здобув у УжНУ на спеціальності комп’ютерні науки, завершив 4 курси і вирішив далі не продовжувати, а більше займатись самоосвітою. Університет дав мені свої плюси, бо вже після другого курсу я вирішив, що хочу займатись Front-End розробкою. На початку третього курсу я почав вчитися самостійно, тут в хід пішли і курси, і Medium, і YouTube. Вже під кінець 3-го курсу я отримав свою першу роботу. Щоправда, не довго там затримався, бо сам процес був не організований. 

Опісля я відправився у фріланс на 9 місяців. Вже через 4 місяці я зрозумів, що це не так радісно, як уявлялося. По факту, треба самостійно шукати клієнта, вести з ним переговори, узгоджувати умови. Загалом, дуже багато адмін роботи, а я хотів кодити. Та й у офісі мені веселіше. Тепер я працюю у Israel IT вже майже 3 роки. 

Хто такий Front-End розробник?

Основна робота Front-End розробника - це зробити такий сайт, щоб всі кнопки коректно працювали і виконували свої функції залежно від бізнес-вимог продукту. Простіше кажучи, Front-End розробники працюють з тією частиною сайту, яку бачить користувач. Щоб краще пояснити, що таке Front-End, поясню також і що таке Back-end. Back-end частина - це все те, що відбувається на стороні сервера, також цього користувач ніяк побачити не може. Тобто, давай розберемо це на прикладі конвертації валюти, отже є конвертація валюти, на стороні Front-end два поля, валюта яку ви хочете порівняти, та валюта з якою ви хочете порівняти, коли користувач вводить в поле якісь значення, ці значення відправляються http запитом на сервер, після чого, сервер обраховує все, і повертає вже відповідь з данними, звісно, що юзер вже лише побачить результат який поверне сервер, але аж ніяк не те знатиме про те, що відбувалось на стороні сервера. 

Ми отримуємо дані від Back-end і показуємо їх у правильному та зрозумілому для користувача вигляді. Також для Front-End розробника ще важливо вміти бачити як краще виглядатиме сайт, тому потрібно бути ще й трохи дизайнером. Це пов’язано з тим, що дизайнери як правило, не знають як працює HTML розмітка та CSS стилі чи анімації, і моментами трапляється таке, що вони можуть намалювати речі, які є важкі в реалізації, та не факт що буде підтримуватись усіма браузерами, простіше кажучи, буде важко написати код під певний дизайн. Так ось, Front-End девелопер повинен вміти і бачити, як видозмінити дизайн, щоб його було легше закодити. 

Скільки заробляє Front-End розробник та від чого це залежить

Можна просто подивитися статистику на ДОУ, наприклад. Але можа піти далі і заглибитись у це питання. По-перше, багато чого залежить від компанії. Є такі, які готові платити мідлам по 3 тисячі доларів, є компанії, які готові платити максимум 2 тисячі. Цей момент треба враховувати.

Джуніор Front-End

Тут все доволі неоднозначно з питанням ЗП, оскільки не всі готові платити джуну 900 доларів, це пов’язане з тим що за будь-яким джуном потрібно спостерігати, а також перевіряти його код, також важливим моментом є те, що зазвичай джун займається доволі простими задачами. Але багато компаній готові брати джунів на цінник близько 600 доларів. 

Мідл Front-End

Раніше здебільшого мідли не могли розраховувати на більше ніж 2,5 тисячі. Зараз нові правила гри на ринку і вже тепер мідл спокійно може вийти на ЗП 3 тисячі. Ще один момент, якщо якусь ІТ-компанію засновує ІТ-спеціаліст, то підбір виконується дуже ретельно і мідл може розраховувати на суму близько 2 тисяч. Це відбувається тому, що і сам засновник може займатися кодингом, тобто перебирати частину роботи на себе, а також тому, що мідла продають як дійсно мідла, а не сініора. 

Сініор Front-End

Тут, напевно, найбільш нефіксована зарплата. Оскільки у сініора може бути багато обов’язків, в тому числі і менеджерських. У середньому ЗП сініора варіюється від 3,5 до 6+ тисяч. Він може бути і розробником, і ментором, і код-рев’юером, і менеджером. 

Як стати Front-End розробником

Тут потрібно розділити питання і залишити лише “як стати розробником”. Адже багато людей “відпадають” вже на етапі навчання. Їм може це просто не сподобатися, бути важко і нудно, та ще багато різних причин, чому люди покидають цю ідею. Тому не треба здаватися вже на перших етапах, пробуйте і знайте, заради чого ви це робите. Бо я точно знаю, що на початку важко, але воно того варте! Не втрачайте ентузіазм. 

Стати Front-End розробником не так важко, як здається на перший погляд, тим паче зараз. Курси, тренінги, книги, вебінари, хакатони, YouTube ну просто все, що завгодно. 

Комп’ютери зараз є у всіх, правда? По-суті, щоб стати Front-End розробником вам треба завантажити на свій комп’ютер IDE, увімкнути YouTube та повторювати за людиною, яка кодить по той бік екрану. Або ж пробувати кодити по різних статтях, з Medium в тому числі. Можна використовувати безкоштовні темплейти і верстати свої перші творіння. Почніть з HTML, СSS та рухайтесь до JavaScript. HTML - це мова розмітки, то CSS - це мова стилів. Для порівняння це як зробити “скелет” (HTML), а потім накинути на нього “м’язи” та “шкіру” (CSS). Вивчити це можна як платно, так і безкоштовно. Опісля того, як ви досить непогано навчилися верстати, починайте вчити JavaScript. JavaScript - це мізки сайту, без них нічого б не працювало, без JS на сайті не можна реалізувати динаміку та функціональну взаємодію з користувачем.

Для вивчення JavaScript також є багато ресурсів, я рекомендую сайт learnjavascript. Також є можливість знайти досить багато цікавих та корисних курсів на coursehunter як платних так і безкоштовних. Далі треба вивчити фреймворки, зараз їх є досить багато, одні з найпопулярніших є: Angular, React, Vue.js. Коли ви будете розуміти що таке фреймворк, нащо він потрібен, і як з ним працювати, сміливо подавайте своє резюме та стартуйте! 


Теги: front-end
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все