Рейтинг мов програмування 2023

  • 21 февраля, 06:30
  • 4844
  • 0

Видання DOU.ua опублікувало інформацію про найпопулярніші мови програмування в Україні – вона стала відомою в рамках опитування фахівців, у рамках якого проаналізували 9 тисяч анкет.  

Комерційне використання

Цього року найпопулярнішою мовою залишається JavaScript — 19% розробників пишуть нею комерційні проєкти. Далі — Java (14%) і Python (13%). Остання вперше серед найпопулярніших. З мінімальним відривом за Python йдуть C# і TypeScript.

Перше, на що звертаємо увагу, — стрімке зростання популярності TypeScript. При цьому це не тільки міграція JavaScript проєктів, оскільки JavaScript теж стали частіше використовувати. Екосистема займає нові ніші. Як ми побачимо пізніше, TypeScript все більше стає мовою вибору для нових проєктів як на Back-end, так і у Full Stack розробці. Крім того, різко зросла популярність Python, що розмістилася на третьому місці після трирічного спаду. Можливо, це повʼязано з другою хвилею інтересу до аналізу даних. 

Сфери використання

Цікаво, що на бекенді зросла частка як TypeScript, так і JavaScript (хоча основною мовою ще залишається Java), TypeScript вже використовують частіше, ніж JavaScript. Частка PHP зменшується, але мова ще входить у трійку найпопулярніших, ймовірно, Python замінить її наступного року.

У фронтенді все доволі очікувано, однак стає помітною частка фронтендів на C# (Blazor) і Dart (Flutter Web). Видно, що перехід з JavaScript на TypeScript все-таки відбувається.

Основний сегмент фулстек-розробки ще на C# з ASP.NET, але сектор JavaScript/TypeScript сумарно вже більший. Розподіл далі загалом показує ті ж тенденції, що і в бекенді.

У сфері аналізу даних Python залишається поза конкуренцією. Дивує зростання частки R і відсутність помітної частки мови Julia (до речі, я цьогоріч переписав скрипти для цього опитування з R на Julia — стало краще).

Сфера мобільної розробки приносить нам деякі несподіванки, такі як одночасне зростання частки Kotlin і зменшення частки Swift, що відбиває співвідношення розробки на Android та iOS. Ще цікаво, що Flutter нині частіше використовують, ніж React Native, у сегменті мультиплатформових мобільних застосунків.

У царині DevOps основною мовою, як і раніше, є Python. Ну й Embedded-розробка доволі консервативна. Як і раніше, більшість проєктів написані на C і C++, але видно, що зі зростанням потужності вбудованих систем з’явилось місце і для Python. Ще невеликий сегмент Embedded-розробки на Java — microcards — нині майже зник.

Фінальна таблиця


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все