Російський Syrve — як дані тисячі українських ресторанів продовжують бути на російських серверах

  • 12 февраля, 11:19
  • 4194
  • 0

15 грудня 2023 року російська компанія з автоматизації закладів Iiko та її російські дилери заявили про проблеми з роботою програми через масові DDoS-атаки на сервери компанії. Тим часом аналогічні проблеми спостерігалися в компанії Syrve, яка працює на українському ринку. AIN.UA продовжує розповідати, як нібито міжнародна Syrve пов’язана із російським Iiko.

Збої після атак

У Telegram-каналах Open Service, iiko_russia та Syrve Smart Cafe відсутні (ймовірно, видалені) дописи з 15 по 17 грудня 2023. Однак ми можемо надати скріншоти заяв та дописів.

Дилер iiko Open Service у своєму каналі в Telegram заявив, що у зв’язку з атакою на сервери були скинуті всі паролі для входу в бек-офіс. Також повідомили, що внаслідок нічної масованої атаки на сервер розсилок iiko через один із методів API відбулася серія «загроз» для всіх користувачів на iiko cloud. Водночас дані клієнтів не були порушені.

Коментарі клієнтів у тг-каналі iiko_russia про відсутність роботи бек-офісу (дані розташовані на серверах).



Заяви та коментарі з дописами, що не були видалені:

15 грудня ресторатори повідомляли про проблему в чаті тг-каналу «Ресто.Облік: Syrve».

15 грудня Сергій Лучніков, дилер Syrve, заявив про атаку на сервери.

18 грудня в тг-каналі iiko_russia був опублікований допис про атаку на інформаційну систему, що відбулася 15 грудня. Унаслідок атаки була тимчасово недоступна облікова частина системи та колцентри, які використовують старий протокол iikoBiz.

18 грудня все ще спостерігалася проблема в частини рестораторів.

Після початку повномасштабного вторгнення російська iiko створила бренд Syrve, щоби приховати російське коріння софту й мати змогу продовжувати працювати на українському ринку. Згідно з офіційною заявою, Syrve — це незалежний міжнародний бізнес, який не має нічого спільного з росією, і який група iiko не контролює. Однак заклади, які перейшли з iiko на Syrve, стверджували, що інтерфейси програми ідентичні, а дилери iiko почали продавати софт Syrve.

Факт того, що DDoS-атаки на російські сервери iiko спричинили аналогічні проблеми в українських рестораторів, які працюють на Syrve, — ще один доказ залежності компаній. Здається, технічна інфраструктура iiko y Syrve керується однією командою, і конфіденційні дані тисячі українських рестораторів та їхніх гостей розміщені на російських серверах. Водночас сама iiko давно тісно пов’язана із російською владою.

У 2015 російський «Сбербанк» придбав контрольний пакет акцій компанії Platius, що була створена на базі проєкту iiko.net, і є розробником сервісу мобільних платежів для відвідувачів ресторанів.

Російське ПЗ несе пряму загрозу: оплата за софт стікається до росіян-бенефеціарів, які сплачують податки у рф; а конфіденційні дані українських компаній можуть потрапити до рук російської влади. До того ж, у російських розробників ПЗ є технічна можливість заблокувати чи зламати роботу українських підприємців, коли це буде потрібно.

7 квітня 2022 на Facebook-сторінці компанії «Кнайпа Pro», що є дилером iiko/Syrve, був опублікований допис про компанії, які перерахували свої партнерські бонуси на ЗСУ. Серед них була згадана компанія з автоматизації торгівлі, ресторанного бізнесу та сфери послуг «Онікс Софт», керівником якої є Лучніков Сергій Аркадійович. Він зареєстрований у росії як індивідуальний підприємець в окупованому Криму за адресою: Красногвардійський район, с. Дубровське.

Проєкт Лучнікова Smart Cafe до квітня 2022 проводив онлайн-курси з iiko, а станом на лютий 2024 проводить курси з Syrve. До жовтня 2022 Telegram-канал onixautomation позначався як канал із підтримки iiko, однак із червня 2023 він змінив назву та позиціонується як канал команди «Смарт кафе» про цифрові технології для ресторанного бізнесу, інтегратор Syrve, новини про Syrve.

Нові докази звʼязків Syrve з iiko

На сайті Syrve зазначено, що компанія має регіональні офіси у Великій Британії, Італії та ОАЕ. Офіс R&D й технічної підтримки розташований у Єревані, Вірменія.

У Вірменії Syrve зареєстрований як Resto Systems LLC. Згідно з декларацією за січень 2024, власником компанії є громадянин росії Роман Аврамов. З вересня 2008 він обіймав посаду Production Director в iiko, а в жовтні 2009 став CEO компанії та обіймав цю позицію до вересня 2022. У липні 2022 він став Group CEO в Syrve. На сторінці Аврамова в Linkedin вказано, що він проживає в Дубаї, ОАЕ.

У Великій Британії Syrve зареєстрований як SYRVE LIMITED 20 травня 2022. Директором компанії зазначений Кірілл Худжаков, громадянин Латвії. На його сторінці у Linkedin вказано, що із січня 2020 року до травня 2022 року він був Director Of Business Development в iiko, а із червня 2022 року став Director Of International Business Development в Syrve. Також він зазначив, що володіє російською на рівні рідної мови.

В Італії Syrve зареєстрований як Syrve S.r.l. З травня 2022 року CEO компанії є Pietro Fabrizio Brunoldi, який із січня 2021 до грудня 2022 обіймав посаду CEO в iiko S.r.l., італійській дочірній компанії iiko. На сторінці компанії iiko в LinkedIn зазначено, що у 2022 iiko UK став Syrve UK.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все