Силіконова долина мертва для розробників. Час переїхати до Швейцарії?

  • 7 ноября, 08:06
  • 5463
  • 0

"Силіконова долина помирає для розробників програмного забезпечення."  Ви можете почути це від все більшої кількості тих, хто там живе.

Чому Силіконова долина мертва для розробників?

  1. Можливо, це через скандальну  оренду, яка з'їдає понад 30% зарплати та будинки, які ви не можете собі дозволити, якщо ви не почали працювати в Facebook чи Google в потрібний час
  2. Можливо, це через культуру роботи, що вичавлює все з працівників і дає вигоди лише засновникам та венчурним капіталістам?
  3. Чи, можливо, це через токсичну культуру, колись привітну та толерантну, що тепер складається з обурень обох  сторін?

Саме тому, створення концентрації технічних таланів потребує нового місця. І є краще місце - а це місце - Швейцарія.

Силіконова долина мертва для розробників. Час переїхати до Швейцарії?

 8 причин, чому Швейцарію вважають новою альтернативою Силіконової Долини:

1. Проживання

Хоча швейцарські міста регулярно займають перші місця в списках "10 найдорожчих місць для проживання", ціни на оренду все ще доступніші (навіть для людей, які працюють поза межами  розробки програмного забезпечення).

У Цюріху ви можете орендувати цілу квартиру (60+ квадратних метрів) від 2500 до 4000 CHF (4000 CHF буде в центрі міста), а якщо ви відкриті для життя з іншими людьми, ви можете знайти кімнату  всього за 800-1000 CHF. Курс ідентичний курсу долара.

Крім того, ви можете зняти квартиру за межами Цюріха за 2000 швейцарських франків і їхати лише 30 хвилин до роботи швейцарським поїздом.

Що ви отримаєте за ці ціни в Силіконовій долині?

За 1200 дол. двоповерхове ліжко у Сан-Франциско  (джерело). Бо аренда квартири в непоганому кварталі починається від 3000 дол.

2. Робочий час

Стандартний робочий тиждень в Швейцарії складає 42,5 годин (трохи більше, ніж в інших європейських країнах), що схоже на Силіконову Долину, але є один великий нюанс - від вас не очікують понаднормової роботи, навіть якщо ви працюєте в стартапі.

Не існує культури працювати у вихідні, як у Долині. У Швейцарії графік від 9 до 6, але після роботи у вас є власне життя. Яка користь від життя в сонячній Каліфорнії, якщо ви насправді не можете насолоджуватися цим?

Силіконова долина мертва для розробників. Час переїхати до Швейцарії?

Як щодо проведення тут вихідних, а не на роботі?

3. Транспорт та відстані

Швейцарія порівняно невелика - площа 41,285 км2 менша на 1/10 розміру Каліфорнії. Вона також має, мабуть, найкращу систему громадського транспорту у світі. Швейцарські залізниці, хоча і коштують трохи дорого, надзвичайно акуратні та дуже зручні у користуванні - ви можете жити в сільській місцевості та доїжати за 30 хвилин на робоче місце. І не дивлячись н ате, що в Швейцарії переважає гірська місцевість, проблем з інфраструктурою там не має.

У Швейцарії проживає лише 8,4 мільйонів жителів (лише в самому Лос-Анджелесі 4 мільйони). Порівняйте це з тим, щоб жити за межами Сан-Франциско та витрачати 2 години на дорогу до роботи КОЖНИЙ ДЕНЬ. 

Силіконова долина мертва для розробників. Час переїхати до Швейцарії?

Як щодо того, щоб не провести все життя в машині?

4. Гроші

У Швейцарії розробник програмного забезпечення може легко заробити понад 100 000 CHF (1 CHF - це близько 1 USD), що набагато вище, ніж у будь-якій іншій європейській країні (крім, можливо, Великобританії).

Діапазони, засновані на досвіді роботи, такі (базова зарплата):

  1. 60 000 до 90 000 CHF  - програміст з досвідом від 0 до 2 років
  2. 90 000 до 120 000 CHF  - розробник програмного забезпечення з досвідом від 2 до 5 років
  3. 120 000 CHF і більше - розробники з досвідом понад 5 років (залежить від компанії)

Справа в тому, що у Швейцарії структура компенсацій, як правило, становить 85-95% базової зарплати та 5-15% річної премії.

Компанії, які пропонують варіанти акцій, як правило, рідкість, що означає менший потенціал, але ви отримуєте більше грошей заздалегідь.

Можна сказати, що нічого вражаючого порівняно із 200-300 000 доларів у Силіконовій долині, але якщо врахувати витрати на життя та той факт, що лише топ-розробники заробляють більше 200 000 доларів, то Швейцарія залишається доволі привабливою країною.

5. Податки

Якщо вас обурить 35-відсотковий податок з вашого доходу + штату Каліфорнія, ви полюбите Швейцарію. В середньому ви платите трохи менше 25% від свого доходу.

Тут важлива примітка: податки різняться між кантонами та навіть містами та муніципалітетами. Ви можете знайти місця, де ваші загальні податки становитимуть близько 10% (деякі міста в німецькій частині Швейцарії, як Цуг), але є деякі, де це буде близько 40% - переважно у французькій частині (Женева)

6. Охорона здоров'я

Швейцарія має цілком унікальну та ефективну систему охорони здоров'я, яка є дуже якісною та доступною.

Вона ґрунтується на обов'язковому приватному страхуванні, страхові компанії працюють так:

  • Ви обираєте свою страхову компанію і вирішуєте, скільки франшизи ви готові платити, між 300 і 2500 CHF за рік
  • Франшиза - це максимальна вартість медичних послуг, яку ви збираєтесь оплатити в повному обсязі за даний рік
  • Після того, як ви досягнете порогу, за вас платить страхова компанія, і ви сплачуєте лише 10% решти витрат

7. Інклюзивність та менша нерівність

Швейцарське суспільство будується на принципі місцевих громад та громадської активності. Швейцарці володіють високим почуттям свідомості і люблять творити самі свою політику.

Для деяких людей це може здатися нерозумними правилами, такими як: без прання в неділю, не приймати ванну після опівночі, не шуміти та контролювати гавкіт свого собаки. Але це дає можливість швейцарцям насалоджуватися своєю неймовірною природою.

Пряма демократія Швейцарії дає людям можливість безпосередньо вирішувати питання та ініціативи. Варто також зазначити, що нерівність доходів набагато рідше зустрічається у Швейцарії, ніж у Сполучених Штатах. Ви побачите багатих банкірів у Феррарісі та Ламборгінісі, але дуже рідко зустрінете бездомну людину.

Силіконова долина мертва для розробників. Час переїхати до Швейцарії?

8. Толерантність та різноманітність

Нарешті, Швейцарія здається набагато привітнішою та невимушенішою, що стосується суспільства та культури. Суспільство користується благами різноманітності - понад 25% жителів Швейцарії є іммігрантами.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все