Стан українського ринку IT за оцінкою компанії YouControl

  • 18 сентября, 04:54
  • 4563
  • 0

Багато із юридично активних фізичних осіб-підприємців в ІТ секторі фактично припинили свою діяльність через такі чинники, як виїзд за кордон і зменшення попиту на їх послуги. Фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк використовуючи інструмент YC.Market провів аналіз стану українського ринку інформаційних технологій під час воєнного стану. Його дослідження включало в себе аналіз змін у динаміці експорту IT-послуг, визначення найбільш прибуткових IT-компаній та оцінку того, чи свідчить зростання кількості юридично активних фізичних осіб-підприємців у сфері IT про відновлення цього сектору.

Для побудови обраного дослідження було взято всі діючі компанії України з позитивним чистим доходом за 2022 рік. Для більш повного та репрезентативного аналізу, до цього датасету були додані IT-компанії, що мали "нестандартні" класифікації за КВЕД кодами, включаючи розробників програмного забезпечення, імпортерів і торговців програмним забезпеченням та комп'ютерною технікою.

Російське військове вторгнення призвело до припинення тривалого росту експорту IT-послуг. За піком цієї активності, який припав на четвертий квартал 2021 року, коли в Україну було завезено 2,1 мільярда доларів США в комп'ютерних послуг, зазначений показник спостерігав поступовий спад і тепер становить приблизно 1,7 мільярда доларів США. Іншими словами, обсяг експорту IT-послуг зменшився на близько 20% порівняно зі своєю піковою точкою.

*дослідження команії YouControl*

Дві треті загального чистого доходу, який був оголошений IT-компаніями України у 2022 році, сконцентровані в столиці країни, Києві, і становлять 123,7 мільярда гривень з загальної суми 184,4 мільярда гривень. У місті Києві офіційно зареєстровано 3013 (52,4%) компаній, які працюють у сфері інформаційних технологій і генерують прибуток. Це стосується доходу, заробленого у 2022 році, першого року війни.

На карті IT-бізнесу України помітно виділяються інші центри інформаційних технологій, окрім Києва, з яскраво вираженими полюсами концентрації доходів. Зокрема, Львівська область має 10,4% доходів від IT-бізнесу, Харківська — 8,1%, Дніпропетровська — 4,2%, Вінницька — 3,4%, а Одеська область — 1,7%.

У той же час, IT-компанії, які знаходяться в регіонах з великою частиною тимчасово окупованих територій, відзначили найнижчі суми чистих доходів від продажу своїх продуктів у 2022 році. Це стосується Луганської, Донецької та Херсонської областей. У регіонах, які були повністю або частково тимчасово окуповані, такі як АР Крим (+0,9%), Херсонська (+8,6%), Харківська (+9,5%) та Луганська (9,7%) області, кількість зареєстрованих IT-ФОПів зростала, хоча і мінімальними темпами. Це стало можливим завдяки реєстрації бізнесу на території, контрольованій Україною, особами, які перемістилися зі старою реєстрацією.

Важливо відзначити, що значна частина юридично активних IT-ФОПів фактично припинила свою діяльність через такі чинники, як переїзд за кордон та зменшення попиту на їхні послуги. Це сталося навіть за умови тривалої розстрочки сплати єдиного податку, при умові нульового подання звіту. Така ситуація протягом певного часу не надихала IT-фахівців визнати припинення своєї бізнес-діяльності в українській юрисдикції.

Насправді "айті-бульдозер" загальмував і пробуксовує. Це варто визнати на рівні економічної політики, ретельніше розібравшись у симптомах, системних причинах і прогнозних наслідках, щоб напрацювати шляхи виходу з пастки стагнації» додав доктор економічних наук, фінансовий аналітик  Роман Корнилюк.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все