Той хто відключає лайки: як глава Instagram Адам Моссері розвиває соцмережу

  • 21 января, 14:37
  • 4418
  • 0

У 2018 році після відходу засновників Instagram новою главою соцмережі став керівник новинної стрічки Facebook Адам Моссері.

Перед ним стояло завдання не тільки плавно зробити соцмережу частиною Facebook, але і зберегти платформу безпечною для психічного стану користувачів, наприклад, щоб вона не провокувала користувачів на суїцид.

Так, Моссері став автором функції відключення лайків в публікаціях - головної зміни в Instagram, яка остаточно запуститься на початку 2020 року.

За його словами, на цей крок його надихнула серія «Чорного дзеркала» і досвід роботи в Facebook, де довелося справлятися зі зруйнованою репутацією соцмережі через неправдиві новини, політичні агітації та іншою дезінформацією користувачів.

І Instagram для Моссері - можливість довести, що він врахував всі помилки Facebook і почав більше думати про те, який вплив соцмережі мають на суспільство.

Той хто відключає лайки: як глава Instagram Адам Моссері розвиває соцмережу

Адам Моссері

Перші кроки

Працювати з технологіями Моссері почав ще першокурсником Нью-Йоркського університету - він з партнером заснував веб-студію і розробляв сайти, щоб оплачувати оренду кімнати в квартирі з п'ятьма сусідами.

Моссері отримав кілька замовлень від університету Брауна і Архітектурної Ліги Нью-Йорка і розробляв інтерактивний рендер оновленого Всесвітнього торгового центру. У 2005 році він відкрив офіс на Західному узбережжі і разом з друзями хотів запустити стартап в Сан-Франциско.

У Сан-Франциско Моссері створив додаток для обміну музикою Boombox. Він хотів влаштуватися в Facebook, де працювала його дружина, але кілька разів отримував відмову. Додаток зацікавив представників соцмережі і Моссері запросили на роботу.

Прогулянки з Цукербергом

У 2008 році Моссері приєднався до команди дизайнерів Facebook, занурившись в роботу так, що ночував з іншими топ-менеджерами на диванах в Долині.

Як і деякі інші перші співробітники, Моссері подружився з Марком Цукербергом. Вони схожі за статусом, їх діти одного віку, іноді навіть разом бігають вранці. Цукерберг доручив йому стежити за новинний стрічкою - потоком посилань, фотографій і постів понад двох мільярдиів користувачів Facebook на більш ніж 100 мовах.

Той хто відключає лайки: як глава Instagram Адам Моссері розвиває соцмережу

Моссері і Цукерберг  

У 2016 році Facebook звинуватили у втручанні в вибори президента США, заявивши, що новинна стрічка була використана для дезінформації користувачів.

Зовні удар припав по Цукербергу, але всередині компанії відповідальним був Моссері, який місяцями після виборів працював над тим, щоб виявити причини звинувачень і зробити так, щоб ситуація не повторилася.

Поведінка Моссері протилежна Цукербергу: якщо главу Facebook вважають закритим для критиків і ЗМІ, 36-річний Моссері привітний, невимушений і легкий в спілкуванні.

Він влаштовує секції питань і відповідей AMA (Ask me anything), спілкується з новинними агентствами, не боїться перепалок в Twitter з критиками і постійно публікує в Instagram фотографії синів з хештегом #dadlife.

Перехід в Instagram

Instagram зміг зберегти статус безпечного місця для обміну фотографіями, незважаючи на всю критику материнської компанії Facebook, яка купила фотосервіс в 2012 році з 30 млн користувачів.

Facebook розглядав Instagram як побічний прибутковий проект, але сервіс ріс швидше очікувань. Він вдало копіював свого конкурента Snapchat, а розчаровані в витоках даних Facebook користувачі переходили в фотосервіс для обміну особистими повідомленнями і фотографіями.

У 2018 році кількість користувачів Instagram досягла 1 млрд, а дохід від реклами зріс до $ 6 млрд. Сервіс став найприбутковішим активом Facebook і одним з кращих придбань на ІТ-ринку, вважають галузеві експерти. Цукерберг почав розглядати свої активи, як «сімейство додатків» і сильніше втручатися в їх роботу.

Він призначив Моссері керівником продуктів в Instagram. Це остаточно переконало засновників Instagram Сістрома і Кріера, що їх розробка все більше йде під контроль Facebook.

Вони оголосили про вихід з компанії, а Моссері довелося зібрати нову команду керівників, частина якої перейшла з Facebook.

Коли Монссері представили співробітникам Instagram як нового главу, один з них запитав: «Чому ви робите головою Instagram того, хто провалився з новинної стрічкою Facebook?»

Той хто відключає лайки: як глава Instagram Адам Моссері розвиває соцмережу

Моссері почав об'єднувати розрізнені команди інженерів і менеджерів по продукту двох компаній, пропонуючи працювати тісніше. Він вважав, що Instagram занадто довго працював сам по собі і не використав напрацювання команди Facebook.

При цьому він повинен був переконати співробітників Instagram, що він не просто «хлопець з Facebook», а в тому, що його рішення підуть на користь материнській компанії.

Cоціальні проблеми

Після виборів президента США в 2016 році в Instagram збільшилася активність тролів, які намагалися формувати громадську думку користувачів соцмережі і, як вважає The New York Times, могли готуватися для втручання у вибори 2020 року.

За словами Моссера, він намагається пом'якшити можливий ризик повторення ситуації, спираючись на досвід роботи в Facebook, а також «розставити пріоритети» в областях, пов'язаних з ментальним здоров'ям молодих користувачів Instagram, включаючи самотність і надмірне використання смартфонів.

На його думку, технології - «це не добре і не погано, вони просто є», а Instagram занадто молодий, щоб оцінювати його вплив на соціум в довгостроковій перспективі.

Одна з основних цілей, які поставив Моссері, - упереджувати можливі наслідки через використання Instagram і вживати заходів, якщо інструменти фотосервісу не справляються.

Наприклад, в лютому 2019 року він заборонив зображення самоушкодження (рани, порізи, суїцид) і доручив розробити нові інструменти по їх розпізнаванню після того, як британський підліток Моллі Рассел наклала на себе руки.

Її батько заявив, що смерті дочки сприяв контент Instagram, пов'язаний з депресією, суїцидом і самоушкодження.

Project Daisy: як видалити лайки і нікого не образити

Нещодавно Моссері зібрав співробітників, щоб обговорити деталі проекту Daisy, що приховує кількість лайків під публікацією від інших користувачів.

Лайки - «валюта» соцмереж, яка генерує власну економіку, вплив відомих особистостей і блогерів і задоволення користувачів від публічного схвалення. Але Моссері турбувався, що Instagram стає «суддею», схвалення якого можуть мати непередбачені наслідки.

Моссері надихався епізодом серіалу «Чорне дзеркало», де персонажі оцінювали кожного, з ким взаємодіють, за п'ятибальною шкалою (що закінчилося недобре) і, згадуючи проблеми дезінформації в Facebook, хоче уникнути подібних помилок в Instagram.

Видалення лайків з соцмереж може стати критичним для мільярдної аудиторії, тому компанія вже кілька місяців тестує різні варіанти нового формату і обговорює наслідки.

«Я просто не хочу нікого розлютити», - зізнається Моссері.

Переклад матеріалу The New York Times.


Теги: facebook instagram
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все