Вам здається, що за вами стежать? Можливо, ви маєте рацію!

  • 30 июня, 05:15
  • 4675
  • 0

Кожного дня в нашому середовищі з’являється все більше гаджетів та пристроїв, під’єднаних до інтернету: розумні годинники, смарт телевізори, камери спостереження, роботи-пилососи, ваги, термостати, кондиціонери й навіть горщики для квітів щодня збирають інформацію про вас задля підвищення своєї ефективності та забезпечення коректної роботи. І це все не кажучи про вже звичні нам комп’ютери, планшети та смартфони. Кожен з цих пристроїв робить наше життя комфортнішим та безпечнішим, піклується про його якість й зберігає дорогоцінний час, проте зводить до мінімуму конфіденційність й робить актуальним питання захисту особистих даних. 

Що про вас знає ваш пилосос?

Скільки разів з вами траплялася ситуація, коли ви розповідали комусь за чашкою кави про омріяну сукню й сукня вашої мрії з’являлася в рекламі браузера та рекомендаціях соціальних мереж того ж дня? Іноді здається, що варто тільки подумати про щось і воно вже виблимує на екрані вашого смартфона. 

Всесвітня інтернет-мережа володіє інформацією про те, яку каву ви полюбляєте, яку піцу замовляли минулої середи, коли день народження в вашого чоловіка, що хоче отримати на Новий рік ваша дитина, що ви купляєте, скільки витрачаєте, про що мрієте та чого боїтеся. Ваш розумний кондиціонер розуміє, в які години дня ви вдома та якому температурному режиму віддаєте перевагу, а робот-пилосос уявляє, як виглядає ваша квартира, й на додаток, створює її точний план та надсилає його в віртуальне сховище з метою подальшого вдосконалення розумних пристроїв компанією-виробником. 

Досить шляхетна мета, чи не так? Якщо раніше необхідно було збирати контрольні групи, проводити телефонні опитування, додаткові тестування та випробування, то з появою інтернету й можливості під'єднання до нього розумних пристроїв, всі ці часовитратні процедури залишились в історії. До того ж зовсім не йдеться про незаконні махінації, можливість збору необхідної інформації без попередження користувача зазначається в ліцензійній угоді, тож все чесно.

Справа тільки в тому, що ви відчуваєте з цього приводу та чи комфортно почуваєтеся у власному домі. По-перше, абсолютно нормально відчувати дискомфорт та занепокоєння через відчуття, що за тобою стежать, що особливо набуває актуальності в такі темні для нашої країни часи. Дійсно, за час війни в Україні сталося декілька гучних випадків, коли витік інформації призвів до руйнування величезних будівель та смерті сотень людей. Одним з таких випадків стало влучення ракети в ТЦ «Ретровіль» внаслідок оприлюднення в TikTok відео з технікою ЗСУ. По-друге, з кожним днем все більше людей звертаються по допомогу через відчуття стеження за ними. І це не дивно, адже думка про те, що хтось постійно спостерігає за тобою через фронтальну камеру телефону є моторошною навіть для абсолютно врівноваженої людини. Й по-третє, є декілька чітких способів захистити персональні дані та, разом з тим, набути душевного спокою.

Як захистити себе?


Нижче наведені конкретні поради про те, як захистити себе від стеження та неконтрольованого збору даних.

  1. Подумайте, чи дійсно вам потрібні виключно розумні пристрої. Спробуйте відповісти на питання про те, яке значення в вашому житті має властивість вашої зубної щітки повідомляти, що ви чистили зуби рівно 2 хвилини та зробили це на 100% якісно. Та чи достатньо звичайної електричної щітки для забезпечення здоров'я зубів та ясен?

  2. Вивчайте інформацію про пристрій та виробника, перш ніж придбати його. Дізнайтеся, які саме дані збирає розумний гаджет та як регулюється політика захисту даних в зазначеній компанії. Користуйтеся незалежними джерелами для дослідження цього питання.

  3. Регулярно оновлюйте свої пристрої, уважно читайте, на що погоджуєтесь, натискаючи «Далі», та вимикайте опції будь-якого збору інформації, який вважаєте надмірним чи нерегульованим.

  4. Використовуйте VPN. Скачати VPN – завжди гарна ідея, адже цей сервіс використовує шифрування для забезпечення вашої конфіденційності, захищає ваш вебтрафік, блокує такі онлайн-загрози, як віруси, шкідливі ПЗ та трекери, гарантує анонімність й негайно повідомляє про витік даних в даркнет. Тож рекомендуємо скачати VPN та позбутися відчуття тривожності.

  5. Якщо жодна з наведених вище порад не здається надійним способом розв'язання питання, залишається тільки заклеїти фронтальну камеру й нарешті жити спокійно.

Як жити далі?

Збір даних – це не тільки посягання на ваше особисте життя, а й забезпечення вашого, комфорту, безпеки й нових можливостей. Ми маємо перестати думати про захист даних як про фактор ризику й почати розглядати його в контексті етики даних як крок до здорового цифрового суспільства.


Теги: vpn
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все