Вартість усіх світових єдинорогів становить $3,8 трлн – дослідження CB Insights

  • 23 марта, 14:04
  • 4025
  • 0

У 2023 році позначки $1 млрд досягла 71 компанія. У той час, як у 2021 році нового єдинорога фіксували кожні 16 годин. Про це йдеться у дослідженні компанії CB Insights, що надає ринкову аналітику про приватні компанії та діяльність інвесторів.

Нині існують 1 229 єдинорогів, познайомитися з якими можна на цьому зображенні. Їхня сукупна вартість – $3,8 трлн, що приблизно можна порівняти з ВВП Німеччини, кажуть аналітики. Як пише The Guardian, у 2023 році ВВП Німеччини становило $4,5 трлн, країна посіла третє місце у світі за обсягом економіки.

Компанії-генератори ШІ стають єдинорогами швидше за інші

У середньому компаніям-єдинорогам знадобилося понад сім років, щоб досягти мільярдної позначки з моменту заснування: від 6,6 року для фінансових послуг до 7,7 року для охорони здоров’я.

Але компаніям, що працюють у галузігенеративного ШІ треба майже вдвічі менше часу – 3,9 року. А деяким ще менше: паризький LLM-розробник Mistral AI після восьми місяців від заснування отримав оцінку в $2 млрд.

Чим займаються єдинороги

Найбільше єдинорогів займаються корпоративними технологіями – 31% від усіх. (дослідники розбили категорію на HR-технології та кібербезпеку). Загалом ця галузь швидко зростає: половина зафіксованих за останні 6 місяців єдинорогів належать до цієї категорії.

Індустрія фінансових послуг посідає друге місце з часткою 18%, за нею – споживчі товари та роздрібна торгівля з 17%.

У галузі охорони здоров’я та «наук про життя« кількість єдинорогів скоротилася зі 122 до 117 з моменту останнього оновлення аналізу CB Insights у жовтні 2023 року.

Найбільше єдинорогів – у США

Загалом у клубі єдинорогів представлено 53 країни та регіони. Більша частина зареєстрована у США – 53%. Далі йде сконцентрований на промисловому секторі та торгівлі Китай (14%). Потім Індія, Велика Британія та Ізраїль.

Що відомо

  1. За останні роки Центральна та Східна Європа продемонструвала стійкість та інноваційність. Загальна вартість стартапів у екосистемі стартапів ЦСЄ зросла у 2,4 раза за останні 5 років, з 89 мільярдів євро у 2019 році до 213 мільярдів євро у 2023 році. Приблизно 1000 стартапів у понад 110 містах залучили загальний капітал у 2,1 мільярда євро 2023 рік.
  2. Два українські EdTech-стартапи увійшли до переліку 100 майбутніх єдинорогів за версією VivaTec: це Headway, що створює продукти з мікронавчання, та Preply – онлайн-платформа для вивчення мов.
  3. В Україні станом на 2021 рік, за даними проєкту Ucluster, п’ять компаній вважалися єдинорогами, це GitLab, Grammarly, Genesis, People.ai, Firefly Aerospace. А у 2022 році офіційно єдинорогом став український AirSlate.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все