Вимоги до ідеальної переговорки: чи пройде краш-тест ваша

  • 11 февраля, 15:03
  • 4648
  • 0

Open-plan (open-space) офіси захоплюють світ. Багато компаній віддають перевагу відкритим плануванням з великою кількістю переговорок. У всіх переговорки різних розмірів і конструкцій.

Вимоги до ідеальної переговорки: чи пройде краш-тест ваша

Офіс Facebook 

Основні проблеми з якими стикаються люди в переговорках (конструкції переговорок у всіх різні, але проблеми однакові):

  1. нічим дихати, душно, хочеться відкрити двері провітрити
  2. починає боліти голова
  3. хочеться спати, з'являється позіхання
  4. червоніють очі, відчуття сухості
  5. швидко стомлюються
  6. втрачається концентрація і погіршуються когнітивні функції
  7. відлуння дублює звук і напружує слуховий апарат
  8. з'являються панічні атаки або ефект замкнутого простору
  9. відсутність конфіденційності, навколишні чують вашу бесіду за стіною
  10. у співрозмовника відчуття, що ви сидите в ванній
  11. сильно яскраве або тьмяне освітлення, через яке напружуються очі
  12. сідає телефон або ноутбук через відсутність розеток

Якщо ви стикалися з однією з наступних проблем, то скоріше за все ваша переговорна кімната спроектована без урахування найважливіших вимог до таких кімнатах. 

Недостатньо зробити модний ремонт, потрібно враховувати принципи сприйняття і фізіологію людини. Зарубіжні стандарти і дослідження вивели формулу проектування ефективних офісних переговорних кімнат. Давайте розберемося в цих стандартах.

Щоб спроектувати комфортну і правильну переговорну кімнату недостатньо бути будівельником або дизайнером інтер'єрів. Знання для проектування переговорних кімнат знаходяться на перетині багатьох наук: психоакустики, фізики, архітектури, фізіології, ергономіки.

Якщо торкатися всіх нюансів проектування правильних переговорних кімнат, можна написати цілу книгу, тому в даній статті хочу розібрати основні вимоги до переговорних кімнатах, на прикладі нашої офісної кабіни для переговорів Silentbox.

Вентиляція

Для більшості людей вентиляція - це що то дзижчить у ванній під стелею. Але навіщо потрібна вентиляція? 

Насправді дуже важливе питання не тільки для переговорки, але і для офісу в цілому. Тому що за добу людина виділяє більше 1 кг вуглекислого газу CO2. І дуже важливо не тільки робити приплив свіжого повітря, а й відтік CO2 із закритого приміщення. Концентрація CO2 вимірюється в мільйонних частках (ppm) і за норму вважається 600-1000 ppm в робочому просторі.

Однак вже на рівні 1 000 ppm більше половини працівників відчувають наслідки погіршення мікроклімату: почастішання пульсу, головний біль, втома і, звичайно, популярне «нічим дихати». Фізіологи нормальним рівнем CO2 вважають 600 - 800 ppm.

Коли в приміщенні "нічим дихати", першою реакцією стає бажання відкрити вікно. Однак для підтримки нормального рівня вуглекислого газу в кімнаті з трьома дорослими людьми, що навіть не здійснюють активних дій, вікно потрібно відкривати кожні півгодини.

Вимоги до вентиляції:

  • тиха вентиляція
  • звук не повинен виходити з вентиляції назовні, використання системи глушників
  • правильне видалення CO2
  • потрібний обсяг оновлюваного повітря розрахований виходячи з максимального кількість людей (не менше 30 куб. м. / год).

Вимоги до ідеальної переговорки: чи пройде краш-тест ваша

Звукоізоляція та акустика

З вентиляцією розібралися, давайте тепер поговоримо про акустику. Тут основні проблем в тому що стіни не ізолюють звук, який чути оточуючим і всередині переговорки з'являється відлуння, а як відомо з психоакустики, через появу відлуння в закритому приміщенні, мозок починає витрачати більше енергії щоб визначити джерело звуку. Це викликає стомлюваність і запаморочення. Давайте тепер розберемо по порядку.

Звукоізоляція

Більшість компаній думають що простий лист з дерева або тонке скло будуть достатньо ізолювати звук, але на практиці виходить що звук проходить через однорідні матеріали аналогічно якби стін не було. Тому простіше не робити стіни, так як ефект від них буде мінімальний.

Давайте трохи поговоримо про теорію звуку. Щоб розуміти чому звук легко може проникати через прості матеріали, такі як гіпсокартон або скло.

Звукоізоляція - це зниження рівня звуку при проходженні звуку через огорожу з одного приміщення в інше. Ефективність звукоізоляції оцінюють індексом ізоляції повітряного шуму і вимірюється в Децибелах (dB). Так само і гучність вимірюється в dB. У людського голосу середнє значення гучності 50-60 dB.

Виходить щоб домогтися якісної звукоізоляції потрібно ізолювати всі 60 Дб, а якщо в переговорках є двері або велике скло, це зробити дуже непросто.

Подвійна цегляна кладка, зможе ізолювати 60 dB. Крім того звук поширюється з одного приміщення в інше не тільки через  перегородку, але і по всім прилеглим будівельним конструкціям і інженерним комунікаціям (перегородки, стеля, підлога, вікна, двері, повітроводи, трубопроводи водопостачання, опалення та каналізація). Це явище називається непрямою передачею звуку

Наприклад, якщо побудувати перегородку з індексом звукоізоляції Rw = 60 дБ, а потім змонтувати в ній двері без порога, то сумарна звукоізоляція огорожі практично визначатиметься звукоізоляцією дверей та складатиме не більше Rw = 20-25 дБ. Теж саме відбудеться, якщо з'єднати обидва ізольованих приміщення загальним вентиляційним каналом, прокладеним через стіну.

Звукопоглинання

Ви звертали увагу на відлуння в закритих приміщеннях, наприклад, ваннах? Це відбувається від того, що через використання матеріалів з низьким коефіцієнтом поглинання звуку, з'являється багаторазове відображення звукових хвиль від стін, як правило скло, дерево, бетон, гіпсокартон дуже погано гасять звукові хвилі. 

Дуже важливо щоб закриті приміщення були сконструйовані так, щоб звукові хвилі гасилися при зіткненні зі стінами або розсіювалися спеціальними пристроями - дифузорами або резонаторами, наприклад, конструкції Гермгольца. Це дозволить прибрати повторні відображення звукових хвиль і поліпшити комфорт при знаходженні в невеликих переговорних кімнатах.

Також двері повинні мати силіконові ущільнювачі, які щільно закривають щілини і перешкоджають проходженню звуку.

Вимоги до звукоізоляції переговорних кімнат:

  • матеріали підібрані для ізоляції звуку до 65 dB і повинні затримувати до 95% звуку на низьких і середніх частотах від 150 до 800 герц
  • заборонено використовувати мінеральну вату в стінах через емісію шкідливих волокон. 
  • виключені витоки звуку через звукові мости, щілини в дверях, вентиляції
  • скло виготовлене з багатошарових конструкцій різної товщини
  • звукопоглинання всередині розраховане на коефіцієнт 0,8-0,9 для запобігання реверберації (відлуння) або використовувати дифузори.

Ергономіка

Основні вимоги до ергономіки простору переговорних кімнат, це великі вікна. Це дозволяє виключити ефект замкнутого простору і допомагає людині відчувати себе комфортно і легко.

Крім того не варто забувати про розетки з вбудованими USB зарядками, так як іноді переговори затягуються і дуже часто потрібна термінова зарядка телефону або ноутбука. Зручне розташування розеток, дозволяє без проблем продовжити переговори.

Як часто вам здавалося що освітлення в переговорці сильно яскраве, як в лікарні? Яскраве, холодне світло швидко стомлює очі і підвищує втому. Тому в переговорній кімнаті варто передбачити регулятор яскравості і вибрати лампи з натуральним світлом.

Рекомендується також звернути увагу на комфортний, ергономічний стілець або крісло, розраховане по висоті на тривалу роботу. 

Вимоги до ергономіки переговорних кімнат:

  • великі вікна для відчуття простору
  • розетки і USB роз'єми в зручному місці, для підзарядки гаджетів
  • регульоване по яскравості освітлення з колірною температурою 4000 кельвінів і світловим потоком 480-550 Люкс.
  • зручні меблі

Вимоги до переговорних кімнат в яких захочеться працювати досить високі. І часто багато найважливіших норми просто ігноруються.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все