Віртуальна реальність — покажи свій аватар у VRChat і я скажу хто ти

  • 23 февраля, 12:00
  • 4118
  • 0

Чергову гру довго розробляли, але вона з тріском провалилася у продажах. Знову чутки що Half-Life 3 вже от-от, як і минулого року, і позаминулого. Досі немає симулятора Тейлор Свіфт далекобійника на українсько-польському кордоні. Геймдеви намагаються охопити ширшу аудиторію у своїх проектах, відбуваються екранізації ігрових франшиз (як от, наприклад The Last of Us), навіть Apple випускає телефони достатньо потужні аби в метро можна було грати в ААА ігри – все, аби поняття “колишній геймер” зникло, щоб всі були активними (і бажано готовими платити за підписки) геймерами. І в той самий час, вдалині видніється тиха та загадкова гавань VR…

"Я геймер не тому, що у мене немає життя. Я геймер, тому що я хочу прожити багато життів."

Від цієї фрази ви можете або добряче крінжонути, або сказати true story man (і все одно крінжонути). Багато слів сказано про стан сучасного ігробуду, як про західні студії з їх падіннями та тріумфами, так і про багатогранний азіатський ринок, де монетизація ескейпізму просто на іншому рівні. Є хейтери, є поціновувачі, є ті хто просто слідкує. Але кожен, хто колись витрачав дні і ночі в комп’ютерних клубах, був на Lan-party в студентському гуртожитку або ночував у друга граючи в приставку як “Player 2”, був або ще лишається частиною спільноти. Навіть якщо ви граєте на мобільному в метро, gaming це ваш вибір. Бачили колись як малеча просить у мам пограти на телефоні? То виховується майбутній стрімер/e-girl на Twitch.

Тим часом черговий amazing від Apple вселяє надію у подальшу експансію ігрового медіа в маси. Майбутнє що настало (насправді вже майже років 10 доступне для споживачів, але окей) обіцяє, серед всього іншого, ще більшу імерсію в ігрові світи та споживане медіа.

VR – дуже високі висоти, дуже глибокі де́на

Так, в українській мові є множинна форма слова дно – де́на. Користуйтеся на здоров’я.

Познайомитися з VR мені пощастило у 2022 році, погравши у ритм-гру Ragnarock на HTC Vive. Звісно, нечасто ігри змушують нас просто фізично рухатися і реально потіти (тоді ще й було літо), і сама концепція VR мені тоді запала в душу. Згодом я став щасливим власником VR-шолому Acer Windows Mixed Reality Headset, тобто він працює з Windows Mixed Reality. Це найдешевший варіант оцінити ВР, і вживані шоломи зараз можна взяти за досить непогану ціну. Отже, після 2-х років користування, які мої враження?

1

Зручність. В першу чергу у мене постали питання до зручності користування шолому, оскільки, як, наприклад у моєму випадку, подвійний кабель USB+HDMI часто плутається під ногами. З оглядом на це я дуже радив би дивитися в бік безпровідних рішень.

По-друге, роздільна здатність кожного окуляру є досить суттєвим фактором. Я не сказав би що 2880 x 1440 як у моєму випадку є сильно поганим, але мінімально прийнятним це точно.

По-третє, немає вбудованого мікрофону, тобто потрібно поверх шолому вдягати гарнітуру (котру можна підключити в роз’єм безпосередньо на шоломі). Це невеликий, але недолік у порівнянні з новими VR гарнітурами на ринку.

Ну і звичайно, контролери на змінних батареях це, мабуть не найкраще рішення. Якщо берете щось з підтримкою Windows Mixed Reality, то цілком можливо що матимете саме такі. В такому разі краще запастися акумуляторами вищої місткості.

Особливо варто також згадати що шоломи Windows Mixed Reality перестануть підтримуватися Microsoft від 1 листопада 2026 року. Не вважаю що хтось буде дуже сумувати з цього приводу, враховуючи що платформа припинила розвиток декілька років тому. Але зважте на це, якщо купуєте вживаний шолом.

Ігри та відео. Попри доступність багатьох жанрів ігор в Steam, я частіше за все грав у вищезгаданий Ragnarock, VRChat, Half-Life Alyx (куди ж без неї), і трохи у інші, такі як мод VR на класичну Half-Life 2 та Google Earth VR (що не є грою, звісно). Звичайно я пробував дивитися відео 1800 та 3600, але то не є чимось що надовго захоплює.

Half-Life Alyx

Можете, як і більшість, пройти цю гру на YouTube, проте точно буде не найкращий досвід. Тут немає автоматичної перезарядки зброї прив’язаної до “R”, немає прокрутки зброї на колесику мишки, броньованого хедкраба що летить на вас можна впіймати, розвернути і стрільнути у вразливу частину. Гранату кидаєте власною рукою, магазин з набоями для зброї треба дістати з-за власної спини і вставити теж власноруч. В грі чудовий дизайн рівнів, зомбі часто з’являються зненацька, і через певний час їх стогін вдалині підніматиме ваше волосся дибки. Я брав свій шолом вживаним за 100 доларів, і чесно кажучи не шкодував би якби навіть це була єдина гра у ВР яку я грав.

Чи варта гра покупки шолома за повну ціну? Гадаю ні, але у ВР світі ще багато цікавого.

Ragnarock

Саме ця гра свого часу продала мені ВР. Це ритм гра в якій ви стоїте на чолі човна з вікінгами. В обох руках у вас молоти, якими потрібно бити по дисках-блискавках, в той момент коли диск буде над одним або двома з чотирьох барабанів перед вами. На додачу до запальних треків що йдуть з грою (серед яких для мене незаперечний хіт – “Tortuga”) можна знайти ще багато користувацьких треків, наприклад на ресурсі RagnaCustoms.com

Ragnarock – це менш хардкорна гра у порівнянні з більш відомою ритм-грою Beat Saber. Втім, якщо хочете розім’яти плечі, порухатися та потренувати реакцію в домашніх умовах, гра стовідсотково надасть вам таку можливість. У кожного треку є три складності, і вища складність точно корелює з більшою кількістю спалених калорій.

VRChat

Звичайно, у VRChat необов’язково заходити з ВР-шоломом. Це своєрідний metaverse котрий виник задовго до дітища Цукерберга і вже набув всесвітньої відомості. Зайшовши туди ви можете вибрати “світ” у якому хочете поспілкуватися з людьми, адже VRChat це саме чат в першу чергу, ВР-складова тут відходить трохи на другий план. Так, якщо у вас є контролери ви можете взаємодіяти з деякими предметами оточення, але це не зовсім головне. Потрібно мати лише мікрофон і бажано гарний настрій, щоб не псувати настрій іншим.

Один з активних та найбільш автентичних україномовних “світів” – це Паляниця UA. Безпосередньо зайти на неї можливо через пошук світів, ввівши “паляниця”. Головне памятати, що ніякої цензури та фільтрів у VRChat немає, тому єдиний спосіб втихомирити того хто вас тим чи іншим чином ображає – це вручну заблокувати цю людину. Так само можна і додати когось в друзі, відіславши запит з головного меню VRChat.

1

На Паляниці UA завжди є як новенькі, так і постійні користувачі, зазвичай ближче до вечора можна зустріти більше юзерів онлайн. Обмежень по мові немає, але ви маєте любити і поважати свою країну та українців. Якщо відчуваєте що хочете поспілкуватися, це може стати вашим першим пунктом в VRChat.

Існує багато інших світів, але звичайно найбільш активні – англомовні. Ви можете пошукати світи за близькою вам тематикою просто ввівши ключові слова у пошуку світів, так в мережі є готові рекомендації цікавих світів. Втім, якщо збираєтеся підтягнути мову з носіями англійської чи інших мов, може бути складно знайти щось підходяще. З мого досвіду, VRChat це можливість поспілкуватися з випадковими цікавими людьми з усього світу. Однак, я б не радив йти туди із завищеними очікуваннями, зрештою там зависають люди з абсолютно різним рівнем освіти і різних вікових категорій.

VR – чи є майбутнє для технології в ігровій індустрії?

ВР вже достатньо звична та активно використовувана технологія. Щодо майбутнього – то це складне питання, оскільки впродовж років ВР ігор щороку виходило стабільно мало, втім ті що є, наче продовжують жити і деякі, як VRChat, активно розвиваються. Погоджуючись зі статтею Девіна Партіда з rehack.com я скажу що в розвитку ВР точно зацікавлені одні з найбільших корпорацій світу, а тому з розвитком обладнання в майбутньому ми побачимо і еволюцію ігор для ВР.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все