Як мені весь час щастило, і я ніколи не втрачав важливих даних

  • 31 декабря, 07:00
  • 4043
  • 0

В моєму дитинстві інтернети були повільні та дорогі, тому в мене сформувалася погана звичка зберігати весь непотріб, який більше одного разу не знадобиться. На той час, для мене нормою в системному блоці було більш як чотири диски, якісь торенти цілодобово і таке інше. Жах, не робіть так!

Дуже дивно, але до першої раптової відмови жорсткого диска пройшло багато часу, і навіть його безсимптомна й швидка загибель мене зовсім не засмутила, адже ніякої важливої для мене інформації на ньому не зберігалось. Проте, я замислився, що було б непогано якось убезпечити той мегабайт справді необхідний мені. Та замість того щоб купити пару флешок, та періодично перевіряти та оновлювати їх, я створив вбудованими засобами віндовс сховище з трьох дисків, на ReFS, з віддзеркалюванням, на випадок відмови одного з них. Це справді працювало, я перевірив один раз, вийнявши жорсткий диск, та заспокоївся.

Проблеми почались пізніше, іноді комп’ютер уходив в себе на час до хвилини, траплялося це рідко, але в найгірший час. Довелось обіймати профілювальник (як його правильно українською?) та глибоко пірнати в гугл, лише для того, щоб з'ясувати, що саме такий сетап чомусь іноді призводить до таких підвисань, і хороших вирішень немає.

Я вирішив, що саме час придбати собі нову іграшку, і купив найдешевший на той момент нас сінолоджі на два диски, DS214se. Залишки торентів та сховища переїхали на пару дисків в SHR (теж з віддзеркалюванням). Мені в цілому дуже подобається ос дсм, на якій працюють, здається, всі наси сінолоджі, та їх застосунки. Зручно в декілька кліків встановити/налаштувати впн, або відкрити доступ для бекапів через вай фай для тайм машини, поділитися бібліотекою медіа з телевізором через DLNA тощо. Все це, звісно, можна зробити з будь-яким пристроєм, питання часу. Пізніше я купив декілька пристроїв Z-Wave, та юсб-стік хаб, який під’єднав до наса, щоб всім цим керувати через інтернети. Так, можна через ssh чи telnet зайти на нас, і зробити щось, чого не можна зробити через інші інтерфейси, так само як встановити застосунок не від сінолоджі. Через застосунок керування z-wave хтось сторонній і отримав рут доступ до пристрою, але скористатися ним не зміг, його скрипти намагалися встановити майнер, скомпільований під іншу архітектуру. З одного боку, пощастило, з іншого, я знов зрозумів, що таке рішення далеке від ідеалу, до того ж я декілька разів збільшував дисковий простір шляхом заміни дисків, і кожного разу все одно доводилось створювати резервні копії про всяк випадок.

Так, дружина дуже любить фотографуватися, і, екстраполювавши графік зростання потрібного місця, я купив найдешевший на той момент нас сінолоджі на чотири диски, DS420j.

Застосунок для фотографій від сінолоджі відносно зручний, розпізнає локально обличчя людей, групує їх в альбоми за місцем або присутніми на фото людьми, можна використовувати теги. Навіть шкода що я їм користувався приблизно п’ять разів за всі ці роки. Дружина щаслива, єдине чого їй не вистачає, це швидкості, але на телефоні застосунок ще локально щось собі кешує, виглядає більш менш пристойно.

Старий пристрій переїхав на інший бік міста, до батьків, з нового я налаштував бекапи. В такому вигляді все працювало довго та щасливо аж до 22 року. В січні ми всією родиною виїхали працювати в Чехію. Повномасштабне вторгнення дало зрозуміти, що локальні бекапи теж не панацея, я купив підписку на хмарний дисковий простір від сінолоджі, та додав ще одне місце для бекапів. Згодом, 420j переїхав до мене, я відмовився від підписки.

Декілька порад наостанок:
Якщо плануєте грати в ігри з нас, витратьте час на налаштування приєднання через iSCSI, цим зменшите час завантаження на порядок. Ну і я за замовченням вважаю, що ваше мережеве з`єднання з нас, щонайменше, гігабіт.

При першому встановленні дсм запитає, хочете самі керувати томами, чи йому зробити це автоматично. Автоматичне керування насправді означає що буде створено один том максимального розміру, і створити інші буде неможливо. Я б зараз хотів перенести фоточки на ссд, щоб трохи швидше працювало, бекапити їх всередині сінолоджі на рейд з двох звичайних дисків, але щоб так зробити, треба все перевстановлювати, а мені лінь та ніколи.

ДСМ зберігається не тільки на ваших дисках, але й ще десь в самому нас. Нещодавно я хотів оновити вже старіючу ДСМ 6.2 на нову 7.2, для цього вийняв жорсткі диски, занотував де був який (для шостої версії це важливо), встановив на новий диск сьому, погрався трохи, вирішив що клопіт того не вартий, вставив свої старі диски, а дсм мені такий:


"О, бачу, диски з іншого, застарілого пристрою, давай-но я їх оновлю зараз!"

Встановити шосту версію на новий, чистий диск також неможливо.

Оформив запит в підтримку, отримав щось накшталт:

"Шкода, нічого не поробиш, все одно у шостої версії в жовтні 24 кінець підтримки, давай мігруй, та користуйся сьомою версією, невдахо!"

Знайшов в інтернетах рішення, витратив більше часу ніж розраховував, мігрував вниз, але очікував більшого і від підтримки, і від пристрою.

Рейд це рейд, а бекапи це бекапи. Мені весь час везло, я ніколи не втрачав важливу інформацію. Маю багато прикладів з оточення, везти буде не всім та не завжди. Робіть надійні бекапи важливої інформації, перевіряйте чи можете відновити її з них, і, сподіваюсь, вони ніколи вам не знадобляться.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все