Як німецька компанія працює п'ять годин на день, але заборонила смартфони і соцмережі для ефективності

  • 30 октября, 15:32
  • 4552
  • 0

Власник невеликої німецької консалтингової компанії Rheingans Digital Enabler Лассе Райнганс розповів The Wall Street Journal про результати експерименту зі скорочення робочого дня з восьми до п'яти годин. Він запустив його в кінці 2017 року, відразу після покупки компанії.

Rheingans Digital Enabler займається розробкою сайтів, додатків і платформ електронної комерції. У компанії працюють 16 осіб. В рамках експерименту у всіх залишилися ті ж зарплати і відпустки.

Як німецька компанія працює п'ять годин на день, але заборонила смартфони і соцмережі для ефективності

Лассе Райнганс

Співробітники починають працювати о 8 ранку і можуть піти вже о 13:00. Для збереження ефективності Райнганс вирішив виключити відволікаючі фактори і ввів кілька нових правил:

  1. Світські бесіди в робочий час не вітаються.
  2. Соціальні мережі в офісі заблоковані.
  3. Телефони співробітники повинні зберігати в сумках.
  4. Електронна пошта перевіряється тільки двічі в день.
  5. Більшість зустрічей і переговорів повинні йти не довше 15 хвилин.

Ми всі проходили через це: сиділи в офісі без енергії, гортали Facebook або онлайн-видання, щоб нібито перепочити і зарядитися. Але ніякої підзарядки не відбувалося.

Моя ідея полягає в тому, щоб зосередитися в перші п'ять годин, а потім вже піти на справжній перерву. - Лассе Райнганс, керуючий директор Rheingans Digital Enabler

Райнганс стверджує, що при 25-годинному робочому тижні компанії вдалося працювати так само ефективно, як при 40-годинному. За його словами, Rheingans Digital Enabler закінчила 2018 рік з прибутком, а співробітники від такого графіка стали тільки щасливішим.

Співробітники Rheingans Digital Enabler розповіли WSJ, що з переходом на п'ятигодинний графік з'явилися і свої проблеми. Наприклад, вони сильніше відчувають тиск дедлайнів через необхідність зробити за п'ять годин ту ж роботу, що і за вісім. Крім цього, їм довелося пристосуватися до того, що не можна листуватися або телефонувати з друзями і рідними під час робочого дня.

Іноді співробітникам все ж доводиться затримуватися, тому що клієнти компанії працюють по вісім годин. 

«Ми не завжди можемо сказати клієнту:" Гей, зараз перша година, до завтра ". Але багато хто ставиться з розумінням, а деякі навіть запитували, чи є у нас вакансії», - розповіла менеджер проектів Яна Бурда.

З іншого боку, у працівників з'явився час на хобі і близьких. Так, 25-річний помічник по маркетингу Лукас да Коста зміг знову взятися за написання портретів і став частіше грати в баскетбол з друзями. «Коли працюєш до самого вечора, то хочеться прийти додому лягти на диван і лежати», - згадує він.

Лассе Райнганс почав шукати нові концепції робочого графіка ще до покупки Digital Enabler. У попередній компанії він домовився про скорочення своєї зарплати в обмін на два зайвих вихідних в тиждень, щоб більше часу проводити з дітьми.

Через кілька місяців Райнганс зажадав відновити стару зарплату, тому що виконував той же обсяг роботи, що і в «п'ятиденку». Його партнери погодилися, хоча не приховували, що їх такий підхід дратує.

Райнганс запозичив модель п'ятигодинного робочого дня у стартапа Tower Paddle Boards з Сан-Дієго, який перейшов на такий графік у 2015 році. Гендиректор Tower Paddle Boards Стефан Аарстол ввів п'ятигодинний робочий день, так як відчував почуття провини через те, що закінчував раніше своїх підлеглих.

Аарстол розповів WSJ, що спочатку експеримент був успішним, але через два роки глава компанії залишив п'ятигодинний графік тільки на літній період. «Ми втратили наш дух стартапу. Життя співробітників за межами роботи стало набагато краще, але це вплинуло на їх ентузіазм», - пояснив він.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все