Як правильно вивчати програмування: метод Франкліна

  • 28 апреля, 16:20
  • 5185
  • 0

Головна проблема в самонавчанні - відсутність системного підходу. Важко зрозуміти, що вчити в першу чергу, а що в другу, і в якому порядку.

Якщо вам подобається дізнаватися нове, наводити порядок в хаосі за допомогою продуманих інструкцій, змушувати техніку виконувати команди - значить програмування точно для вас. 

Талант програміста можна помітити в людині, яка не написала жодного рядка коду. Це людина, яка любить головоломки. І перша головоломка - як правильно вивчати програмування самостійно.

Як правильно вивчати програмування: метод Франкліна

Самонавчання

Шлях самоучки - це «метод тику», серфінг в гуглі, відео на YouTube, пошук однодумців, ходіння по конференціям і тусовкам-мітапам. Шлях підходить не кожному. Тому для широких мас випустили купу самовчителів - тисячі книг, схожих одна на одну як близнюки.

Самовчитель хороший тим, що швидко занурює в тему. Ви почнете кодувати практично в той день, коли відкрили книжку. Але, як каже викладач Джеймс Коппел з Массачусетського технологічного інституту, є одна проблема: ці книги нічому не вчать. Головне там - довгі лістинги коду, які читач повинен відтворити.

Як і в конспектах університетських лекцій, «код переходить зі сторінки книги на екран, минаючи мозок». Студенти, які слухають звичайні лекції, на 55% частіше провалюють іспит, ніж ті, хто брав участь в обговоренні матеріалу, нехай навіть трохи.

Метод Франклінa

Щоб отримати якусь користь із книг або лекцій, деякі фахівці рекомендують виконувати практичні завдання особливим методом. Його можна назвати методом Франкліна.

Цей метод дуже простий на практиці.

  1. Читати книгу як зазвичай. Коли попадеться зразок коду, прочитати його уважно.
  2. Закрити книгу.
  3. Спробувати набрати код.
  4. Повторити пункти 1-3.

Суть в тому, щоб засвоювати уявні образи - структури даних, чутливі до поширення. У цьому випадку мозок працює за принципом автокодувальника в машинному навчанні.

«Автокодувальник - нейронна мережа, що намагається відтворити на виході такі ж дані, як і на вході, але з проходженням через проміжний шар, який занадто малий, щоб повністю представляти дані. В ході цієї процедури він вчить більш компактно репрезентувати дані. Тут в якості нейронної мережі виступає скупчення дендритів у вашій голові », - пише Джеймс Коппел.

Лекції та література

Освоївши метод Франкліна, шукайте інформацію, яка безкоштовно доступна в інтернеті у величезній кількості, особливо англійською мовою. Коротенько план дій такий:

  1. Вивчити англійську мову (хоча можна знайти чимало курсів і російською/українською мовою).
  2. Вибрати програму навчання. Визначитися, який напрямок програмування найцікавіший.
  3. Знайти навчальні матеріали з цього предмету.

Освітні ресурси з курсами і лекціями

  1. MIT OpenCourseWare: навчальні курси, відеозаписи лекцій і семінарів Массачусетського технологічного інституту.
  2. KhanAcademy: безкоштовні лекції, в тому числі з математики та інформатики.
  3. Coursera: курси від провідних західних університетів.

Учбова література

  1. Список безкоштовних книг з програмування (англ. мова).

Самовчителі для початківців

  1. Цікаве програмування. Самовчитель. М. Мозговий.
  2. C # для школярів. Навчальний посібник. М. Драйер.
  3. Програмування на Java для дітей, батьків, дідусів і бабусь. Я. Файн.

Самонавчання для непідготовленої людини не таке ефективне, як відпрацьовані методики передачі знань і навичок, які гарантують якісний результат без особливих витрат. Витрачати сили і час все одно доведеться, але не в такому фанатичному режимі.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все