Які ІТ-спеціалісти найбільше задоволені і як на це впливає зарплата

  • 25 ноября, 16:33
  • 5650
  • 0

Спеціаліст по Data Science Самюель Поттінгер написав на Medium статтю про те, які чинники впливають на рівень задоволеності роботою в технологічній галузі. Публікуємо переклад матеріалу.


У технологічному секторі одні з найвищих зарплат, але і один з найвищих рівнів плинності кадрів. У суспільстві багато говорять про те, як рівень задоволеності роботою залежить від компанії і роботодавця. Але цей підхід не враховує той факт, що технологічні спільноти - це не тільки IT-корпорації, а й безліч людей з різними пріоритетами і поглядами на роботу.

Щоб зрозуміти, від чого залежить ставлення до роботи в технологічній галузі, Stack Overflow провели масштабний опитування IT-фахівців. У ньому враховували не тільки різні спеціальності і рівень зарплат, але і задоволеність роботою.

В ході дослідження виявилося, що спеціалізація респондентів - один з ключових параметрів задоволеності роботою.

Найвищий коефіцієнт задоволеності - у менеджерів (керівники компаній і менеджери проектів), далі - дослідники (включаючи Data Science), представники сфери забезпечення надійності (SRE і DevOps) і освіти (педагоги і дослідники).

Дані також показують, що для більшості посад в сфері розробки показник задоволеності знаходиться на позначці 3,0. Нижче йдуть дизайнери, продакт-менеджери, фахівці з продажу та маркетингу, аналітики даних.

Які ІТ-спеціалісти найбільше задоволені і як на це впливає зарплата

Як задоволеність роботою в IT залежить від спеціальності

Можна припустити, що причина такої різниці - в рівні зарплат. На графіку видно, що фахівці, яким платять більше, дійсно більше задоволені своєю роботою. Задоволених респондентів з низькими зарплатами куди менше, і це природно.

Але якщо копнути глибше, стає ясно, що гроші не завжди є ключовим фактором. У деяких професіях зв'язок між задоволеністю і зарплатою не простежується.

Наприклад, викладачі отримують менше, ніж розробники, але рівень задоволеності роботою у них приблизно однаковий.

Аналогічна ситуація з менеджерами проектів, фахівцями з Data Science і SRЕ. У них теж різні зарплати, але різниця в задоволеності невелика.

Найяскравіше залежність між задоволеністю та оплатою праці простежується у керівників компаній, SRE або менеджерів проектів. Проте, гроші не можна назвати гарантією щастя від роботи.

Які ІТ-спеціалісти найбільше задоволені і як на це впливає зарплата

Як задоволеність роботою в IT залежить від зарплати

Під час дослідження у фахівців запитували про параметри, які вони враховують при виборі місця роботи. Знову ж, відповіді сильно залежали від спеціальності респондентів.

Для розробників найважливішими опинилися мови програмування, фреймворки і інші технології, з якими їм доведеться працювати. Продакт-менеджерів, менеджерів проектів, фахівців з продажу та маркетингу, дослідників і аналітиків більше цікавила культура нової компанії.

Цікаво, що другою за важливістю для маркетологів була можливість працювати віддалено. Цю опцію вважають важливою 43% маркетологів, в той час як серед інших сфер вона на 5 місці за значимістю.

Фінансовий стан компанії вважають важливим показником близько 15% маркетологів, продакт-менеджерів і розробників. Але найбільше цей критерій цікавить керуючих і менеджерів проектів.

Які ІТ-спеціалісти найбільше задоволені і як на це впливає зарплата

Рівень задоволеності і фактори, на які звертають увагу при виборі компанії фахівці різних спеціальностей

Результати опитування також показали, що респонденти часто відносять себе до більш, ніж однієї спеціальності. Так ми бачимо, що навколо суміжних напрямів утворюються цілі кластери.

Наприклад, у менеджерів проектів, технічних директорів і керуючих є спільні риси - їх задоволеність сильно залежить від зарплати. Розробники - як frontend і backend, так і fullstack - теж багато в чому схожі, їх коефіцієнти задоволеності перебувають приблизно на одному рівні.

У той же час у деяких фахівців суміжних сфер можуть бути абсолютно різні показники задоволеності. Наприклад, як у фахівців з Data Science і аналітиків даних. Ще один приклад - DevOps і SRE. Вони більше задоволені роботою і заробляють більше, ніж системні адміністратори, хоча самі респонденти вважають ці сфери схожими.

Які ІТ-спеціалісти найбільше задоволені і як на це впливає зарплата

Взаємозв'язок між різними технологічними спеціальностями з використанням індексу Жакара. Чим товcтіша лінія - тим сильніше зв'язок

Про технологічний сектор часто говорять як про одне співтовариство. Але це не зовсім вірно: у різних фахівців цієї сфери абсолютно різні цінності.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все