Як вибрати мову програмування для старту

  • 6 сентября, 14:13
  • 7065
  • 0

Існує кілька сотень мов програмування, і це не рахуючи тих, що створені заради веселощів - наприклад, божевільний Brainfuck

Насправді все не так страшно. Майбутньому програмісту доведеться вибирати серед першої десятки найпопулярніших мов програмування. Саме ці мови цікавлять потенційних роботодавців - стартапи, великі ІТ-компанії, центри обробки даних.

Популярні мови? Оголосіть весь список, будь ласка.

Досить об'єктивний спосіб підрахувати популярність мови - статистика пошукових запитів, яка враховує як пошук самої мови, так і документації до неї. Результати статистичного аналізу можна знайти тут.

Згідно з цим рейтингом, в топ-15 найпопулярніших мов увійшли:

першої десятки найпопулярніших мов програмування

На популярність мови впливають різні чинники. Ось кілька прикладів:

  • Lua, мова, на якій написали гру Angry Birds, втратила любов розробників через те, що кількість програмістів на Lua багаторазово перевищувала ринковий попит.

  • Objective-C увійшов в топ-3 самих жахливих мов згідно з опитуванням Stack Overflow 2019 року. Він використовувався в розробці для OS X і iOS, поки в 2014 році Apple не представила більш доброзичливий Swift.
  • Erlang поступово втрачає популярність на ринку, так як потреба в ньому обмежена потребами індустрії телекомунікацій.

Так що ж все-таки вибрати

В першу чергу слід вибирати не мову, а область, в якій ви збираєтеся будувати кар'єру. Ігри, бізнес-процеси, розробка мобільних додатків, робота з великими даними - кожен напрямок вимагає свого набору мов. Визначилися з напрямком? Вибирайте одну з популярних мов в цій області.

При цьому важливо розуміти, що однією мовою програмування справа не обмежиться: з часом доведеться освоїти дві-три близьких мови, які допоможуть ефективніше вирішувати «дорослі» завдання по розробці. Якщо володієте англійською, тут можна пройти класний тест для підбору ідеальної для вас мови.

Підводні камені при виборі мови

Новачки часто не звертають уваги на важливі чинники і вже в ході вивчення мови розуміють, що краще було б вибрати іншу. Щоб не шкодувати про втрачений час, важливо врахувати п'ять факторів:

  1. Простота вивчення та використання.
  2. Вендор.
  3. Ком'юніті.
  4. Затребуваність мови в конкретному регіоні.
  5. Розмір зарплат.

Простота вивчення та використання

Знайомство з програмуванням зручно починати з простих мов з простим синтаксисом. Команди в такій мові задаються англійськими словами, зрозумілі без словника і легко запам'ятовуються, а код нагадує просто текст.

Чим далі від повсякденної англійської логіка мови і назви команд, тим складніше буде втягнутися в роботу. 

Крім цього, важливо щоб вибрана мова подобався вам візуально - саме її ви будете бачити більшу частину дня. Уже згаданий вище тест пропонує порівняти зразки коду на популярних мовах і вибрати той, до якого більше лежить душа:

Фрагмент одного і того ж коду на популярних мовах
Фрагмент одного і того ж коду на популярних мовах
Ще один важливий момент - кількість доступної інформації про конкретній мові. Якщо документації мало, навчання може стати дуже складним.

Вендор

Багато мов, бібліотеки і фреймворки прив'язані до певної платформи і компанії. Візьмемо для прикладу Swift, який тісно пов'язаний з Apple і її програмними продуктами. Якщо Apple раптово піде з ринку, як це сталося з Nokia, зникне потреба у фахівцях з Swift і Objective-C.

Платформа Java була створена компанією Sun Microsystems, яку потім поглинула Oracle - їй належать права на торгову марку Java.

Інші популярні мови програмування, наприклад Python і Haskell не залежать від платформи і вендора. Вони будуть популярні до тих пір, поки не зійде нанівець використання відповідних технологій.

Ще один хороший приклад - Ruby: ця мова підтримується Airbnb і добре підходить для стартапів. У неї простий синтаксис, який дозволяє швидко писати код, і активне доброзичливе ком'юніті.

Рівень підтримки в ком'юніті

У процесі вивчення мови у вас обов'язково виникнуть питання. Тому важливо заздалегідь з'ясувати, наскільки відкрито до спілкування товариство розробників навколо конкретної мови.

Молоді мови відрізняються позитивним і дуже товариським ком'юніті: тут завжди готові відповісти і допоможуть, а в Telegram повно профільних каналів на будь-який смак, наприклад:

  • Python Beginners - база знань для новачків в Python.
  • Python - чат розробників на Python.
  • pro.js - розробники на JavaScript.
  • JS Jobs - популярний канал з вакансіями JavaScript.
  • Ruby, Rails, Hanami | dry-rb - розробники Ruby і Ruby on Rails.

 Почитайте, поспостерігайте, сходіть на кілька зустрічей. 

Затребуваність мови в конкретному регіоні

У більшості випадків програміст вчить мову з метою отримати хорошу роботу. При цьому в різних регіонах затребувані різні мови. Такі рейтинги легко знайти в інтернеті.

Якщо планів по переїзду немає, то важливо вивчити потреби ринку у вашій локації. Якщо на місці нічого не тримає, цей пункт можна пропустити.

Рівень зарплат

Кадровий голод в ІТ-сфері змушує компанії конкурувати за фахівців всіма можливими способами, в тому числі і спокушати їх хорошими зарплатами. Однак розміром оплати праці фахівців, які володіють конкретним мовою, краще поцікавитися заздалегідь. Зручно зробити це на work.ua і його вітчизняних і зарубіжних аналогах, наприклад, indeed.com.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все