Як виїхати в Сінгапур і отримати місцевий паспорт

  • 21 сентября, 12:28
  • 5859
  • 0

У Сінгапурі красиво, безпечно і завжди тепло. Якщо ви мрієте переїхати в одну з найбільш комфортних країн в Азії, ця стаття для вас. Ми розповімо, як легально залишитися там назавжди.

Як виїхати в Сінгапур і отримати місцевий паспорт

Порядок дій

Подавати на сінгапурське громадянство може тільки людина, у якої вже була спочатку довгострокова віза, а потім вид на проживання. Тобто порядок дій виглядає так:

Крок 1: довгострокова віза

У Сінгапурі є декілька типів віз, які в майбутньому дозволять вам і вашій родині подати на посвідку на проживання. Але розглянемо найдоступніші варіанти:

  1. Найдоступніший варіант - Professionals / Technical Personnel Scheme (PTS). Співробітника запрошує компанія, і передбачається, що вона єдине джерело його або її доходу. Від тривалості контракту залежить, на скільки дадуть візу: якщо контракт на рік, співробітник живе в країні 12 місяців, а після продовження контракту подає на продовження візи.
  2. S Pass - це віза для фахівців технічних професій, в тому числі тих, які працюють руками. Наприклад, віза підходить електрикам і кваліфікованим робітникам на виробництві.
  3. Entrepreneur Pass - віза для видатних підприємців, які відкривають компанії в Сінгапурі. Вони або отримують фінансування від держави, або мають зв'язки з інвесторами, або розвивають інноваційну ідею.
  4. Employment Pass - віза для менеджерів і кваліфікованих фахівців, наприклад, програмістів або фінансистів. Цікаво, що за цією ж візою переїжджають і підприємці - її отримати простіше, ніж Entrepreneur Pass, тому люди відкривають в Сінгапурі компанії і потім самі себе запрошують на роботу.

Employment Pass (EP) - найвірогідніша опція для розробника, так що давайте розглянемо її детальніше.

Ось вимоги до кандидата:

  • Вища освіта. Бажано, щоб диплом вам видав престижний університет.
  • Досвід роботи, який відповідає вашій майбутній посаді. Якщо ви подаєте на Employment Pass від компанії, яка належить вам, знадобляться папери, які доведуть життєздатність вашого бізнесу. Мінпраці повинен бути впевнений, що у юрособи вистачить коштів, щоб виплачувати вам зарплату - тому на корпоративному рахунку має лежати не менше 50 тисяч сінгапурських доларів (886 000 гривень).
  • Фіксована щомісячна зарплата. На офіційному сайті сінгапурського Мінпраці написано, що мінімум - це 3600 сінгапурських доларів (63 850 гривень), але з досвіду, заяви з місячною зарплатою менше 4500 сінгапурських доларів (79 800 гривень) майже ніколи не схвалюють. Також Мінпраці каже, що людям «з високою кваліфікацією» надається «більш висока зарплата», і трактує це по-різному. Досвідчений менеджер в Сінгапурі може отримувати 6000-8000 сінгапурських доларів (105 000-142 000 гривень). Якщо ви плануєте переїжджати з сім'єю, ви повинні заробляти достатньо, щоб її утримувати - за нашим досвідом, близько 12 тисяч сінгапурських доларів в місяць.

Середня заробітна плата кваліфікованого розробника - 4130-5500 сінгапурських доларів. Все залить від вашої спеціалізації і вмінь.

Терміни: EP видають за 2-3 місяці, якщо вас запрошує давно існуюча компанія, і за чотири-шість місяців, якщо ви їдете розвивати свій бізнес.

Сім'я: Члени сім'ї можуть переїхати з вами, отримавши Dependant's Pass. Це віза для подружжя та дітей віком до 21 року, ще не вступили в шлюб. Чим більше людей їде з вами по DP, тим вище повинна бути ваша майбутня зарплата.

Важливо оформити все правильно, прикріпити потрібні документи, щоб міністерство праці розуміло, що запрошуюча компанія перспективна, а людина - талант і фахівець, якого не знайти серед сінгапурців.

"Ми приїхали дев'ять років тому, тоді було простіше отримати Employment Pass, його давали за один-чотири тижні. Але через помилки агентства, яке нам робило ці документи, ми чекали EP два з половиною місяці. Dependant's Pass зазвичай дають без проблем, якщо зарплата дозволяє." - Лена Маркачева, переїхала в Сінгапур з сім'єю

Крок 2: вид на проживання

Вид на проживання (Permanent Residency або PR) дає людині все ті ж права і можливості, що і громадянину, крім права голосувати і займати державні посади. До речі, якщо у власника PR є сини, вони повинні відслужити два роки в сінгапурської армії.

Видачею PR займається не Міністерство праці, а орган під назвою ICA (Immigration and Checkpoints Authority). Держава не розкриває всіх критеріїв, за якими оцінює кандидатів на PR, і часто відмовляє, нічого не пояснюючи.

Отримати дозвіл на проживання складніше, ніж приїхати за робочою візою. У Сінгапурі є річна квота в 30 тисяч нових ВНП. Часто PR дають не з першого разу, і бувають випадки, коли після першої подачі на PR люди чекають по півроку і в підсумку отримують відмову.

Ось ті вимоги , які опубліковані:

  • Адекватний рівень зарплати. При цьому ICA не розкриває, який дохід вважається оптимальним.
  •  Рекомендація від роботодавця. На відміну від EP, PR не спонсорується компанією, де ви працюєте, але вона все одно повинна підтвердити, що інформація в вашій заяві правдива.
  • Документи: заява з фотографією, паспорт, ваш Employment Pass, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, диплом про вищу освіту, підтвердження зарплати і довідка з місця роботи. Всі документи на українській потрібно перекласти англійською і завірити переклад.

Терміни: Технічно на PR можна подавати відразу, як отримаєте EP. В реальності найкраще почекати рік або два. Заяви розглядають чотири-шість місяців, але люди іноді чекають рішення більше року.

Сім'я: на ВНП подають всі разом. PR оформляють або всім членам сім'ї, або нікому.

"Я подала на ВНП три роки тому, документи збирала сама. Мою заяву схвалили через три з половиною місяці. Мені було досить легко отримати ВНП. До моменту, коли я подала на ВНП, я вже п'ять років навчалася і працювала в Сінгапурі. Я думаю, ще допомогло те, що мій брат - громадянин Сінгапуру і що я молода і незаміжня." - Чи Чан Че, живе і працює в Сінгапурі

Є кілька речей, які важливі для отримання PR:

  1. По-перше, різні професії у подружжя - тобто чоловік працює в ІТ, а дружина в якійсь іншій сфері. 
  2. По-друге, внесок в економіку Сінгапуру: добре, якщо ви інвестували в сінгапурський бізнес, купували нерухомість, якщо у вас є помічниця по дому. 
  3. По-третє, буде плюсом, якщо ви займалися якою-небудь соціальною роботою, наприклад, волонтерством.
  4.  Якщо ваша дитина народилася в Сінгапурі, це теж вплине на рішення.

Крок 3: громадянство

В якомусь сенсі цей етап простіший, ніж отримання виду на проживання. Правда, і відповіді від влади доведеться чекати довше, ніж коли подаєш на PR.

Вимоги , опубліковані у відкритому доступі:

  • Підготувати пакет документів: паспорт, сінгапурський ID, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, документи про працевлаштування і рівень зарплати, диплом про освіту, документ про проходження військової служби.
  • Пройти інтерв'ю в ICA (Immigration and Checkpoints Authority).
  • Заплатити по 100 сінгапурських доларів за кожного заявника в сім'ї.

Терміни: подати заяву можна через два роки після отримання PR. Влада заявляє, що рішення приймається за півроку-рік, але на ділі можна прочекати до 2 років.

Сім'я: як і у випадку з PR, діти і подружжя подають заяву всі разом. Рішення приймають по всій родині відразу.

"Я подала на громадянство, як тільки підійшов офіційний термін, тобто пройшло два роки після отримання PR. Я чула, що чим довше чекаєш перед подачею, тим більше шансів - так держава бачить, що ти серйозно налаштований зробити Сінгапур своїм домом.

Але я до того моменту жила в країні вже сім років, а мій брат був громадянином - я явно справляла враження людини, яка збирається залишитися назавжди." - Чи Чан Че, живе і працює в Сінгапурі

Що в підсумку

Отримати громадянство цілком реально, але це займе багато часу, а також вимагатиме грошових вкладень і терпіння.

При найкращому розвитку подій паспорт отримують за п'ять років. Але в більшості випадків процес триває довше, від семи до десяти років. Готуйтеся до того, що отримати PR з першого разу не вийде, і доведеться переподавати документи кілька разів.

Хороша новина в тому, що не потрібно проходити всі три кроки, щоб жити і працювати в Сінгапурі - досить отримати Employment Pass.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все