Жодної інвестиції за 14 років: історія менеджера паролів 1Password

  • 18 ноября, 15:22
  • 4881
  • 0

14 листопада сервіс залучив $ 200 млн від Accel - це одна з найбільших угод за всю історію венчурного фонду.

Сервіс 1Password дозволяє безпечно обмінюватися паролями, платіжними реквізитами і документами. Він зберігає всю інформацію з 256-бітовим шифруванням AES.

Історія компанії почалася в 2005 році, коли канадські програмісти Дейв Тир і Рустем Карімов вирішили створити сервіс для автоматичної генерації і зберігання паролів.

Засновники 1Password Дейв Тир і Рустем Каримов під час роботи над сервісом  

На той момент розробники працювали в компанії World Vision: Тир працював технічним архітектором, а Карімов - консультантом по додатках на мові Java. Тир здобув освіту в Канаді у напрямку Computer Science, Карімов - в Державному авіаційному технічному університеті в м. Уфа.

Спочатку 1Password повинен був стати продуктом для особистого користування - в 2005 році в інтернеті з'являлося все більше сервісів, запам'ятовувати паролі ставало важче. Тир і Карімов хотіли створити для себе зручний і надійний спосіб зберігати інформацію.

Через пару місяців програмісти створили сервіс, протестували його і стали показувати друзям і знайомим. З'ясувалося, що у тих була схожа проблема - вони постійно забували паролі. Тоді програмісти зрозуміли, що сервіс може стати затребуваним.

Ми думали, що створюємо внутрішній інструмент, який може зацікавити тільки ботаніків, але швидко зрозуміли, що знайшли проблемну точку багатьох людей. Тоді про нас стали розповідати. Це одне з кращих почуттів у світі. - Дейв Тир, співзасновник 1Password

Через 14 років після запуску 1Password отримав свої перші $ 200 млн інвестицій. В сервіс вклали кошти венчурний фонд Accel, інвестиційний фонд Slack Fund , компанія WndrCo і інші.

Перший додаток

У 2005 році Тир і Карімов освоювали мову програмування Objective-C і писали бета-версію 1Password на Mac - тому додаток спершу вийшов на операційній системі Mac OS X (це в 2016 році Apple перейменувала її в macOS).

Основне завдання, яке постало перед розробниками, - забезпечення безпеки. Сервіс повинен був зберігати паролі, дані кредитних карт і іншу особисту інформацію. Тому більшу частину часу Тир і Карімов витратили на вивчення слабких місць свого майбутнього програми.

19 травня 2006 року програмісти запустили на OS X першу публічну версію, спочатку додаток називався 1Passwd. Розробники отримували відгуки, вивчали їх і усували помилки.

Розширення компанії

У 2011 році засновники зрозуміли, що їм потрібна допомога в управлінні компанією. Тоді вони запросили Джеффа Шайнера на пост генерального директора 1Password.

У Шайнера на той момент вже був досвід роботи в b2b-сфері. Під його керівництвом сервіс почав працювати з корпоративними клієнтами. Компанія створила Enterprise Password Manager - менеджер паролів для організацій. Він також дозволяє обмінюватися файлами і зберігати дані.

Тир не називає першого корпоративного клієнта, але розповідає, що він з'явився в 2016 році, в його штаті на той момент працювало понад 300 тисяч осіб. 

На кінець 2019 року 1Password користувалось близько 1 млн користувачів і більше 50 тисяч бізнес-клієнтів - серед них Basecamp, Slack і IBM. За останні три роки корпоративний бізнес 1Password виріс більш ніж на 300% - зараз він приносить велику частину доходів компанії.

1Password.

Критика, пов'язана з проблемами безпеки

До 2017 року сервіс зберігав всі дані в локальному сховищі на пристрої користувача. База даних була захищена паролем, який знав тільки власник пристрою. Вкрасти інформацію можна було тільки отримавши доступ до комп'ютера.

У 2017 році 1Password переніс всі паролі в «хмару». Тепер паролі стали доступні з різних пристроїв, але постраждала безпека - на відміну від локального сховища, хмарне легше зламати.

Таке рішення викликало велике невдоволення серед фахівців в області кібербезпеки. Користувачі теж залишилися незадоволені - компанія відмовилася від одноразової ліцензії і ввела щомісячну передплату: $ 2,99 на місяць за одну людину, $ 4,99 для облікового запису на п'ять чоловік.

У лютому 2019 року фахівці американської консалтингової фірми ISE виявили проблеми з безпекою в п'яти популярних менеджерах паролів: Dashlane, KeePass, LastPass, RoboForm і 1Password. Дослідження стосувалося тільки додатків для Windows 10.

Фахівці заблокували додатки, перевірили пам'ять комп'ютера і виявили, що десктопні клієнти продовжували зберігати паролі в пам'яті пристрою. Зловмисник міг отримати доступ до всіх даних користувача, якби на його комп'ютері був встановлений вірус.

Найбільше в своєму дослідженні ISE критикує LastPass, Roboform і 1Password. Додатки зберігали у відкритому вигляді не тільки дані, але і майстер-пароль - який використовується для доступу до бази даних користувача. Представники 1Password визнали ризик і послалися на уразливості в Windows 10.

Навіщо 1Password інвестиції

За словами Тіра, компанія окупала себе з першого ж дня. У 2005 році люди не так часто замислювалися про безпеку в інтернеті, але їм дуже не подобалося запам'ятовувати паролі. І це стало одним з факторів успіху 1Password.

Пізніше сервіс став позиціонувати себе як менеджер паролів, орієнтований на конфіденційність. На це звернули увагу великі компанії, ставши корпоративними клієнтами.

Тир і Карімов планують використовувати отримані $ 200 млн для «агресивних» інвестицій в розвиток 1Password і нарощування клієнтської бази. Для цього підприємці сконцентруються на рішеннях для корпоративних клієнтів.

Зараз в компанії працюють 174 людини - в 2017 році в штаті числилося вдвічі менше. Вся взаємодія команди відбувається віддалено. Співробітники 1Password зустрічаються раз на рік на конференції AGConf, яку організовує компанія. У 2019 вона пройшла в дев'ятий раз.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все