Adobe представила покращену ШІ-модель для редагування зображень Firefly Image 3

  • 24 апреля, 14:00
  • 1329
  • 0

Adobe запустила у бета-версії новішу модель штучного інтелекту Firefly Image 3, яка допомагатиме працювати із зображеннями. Вона створюватиме якісніші світлини та краще розумітиме підказки. Але митці хвилюються через порушення авторських прав.

Нову ШІ-модель можна спробувати в програмі Firefly, а нові інструменти на її основі з’явилися у Photoshop та InDesign. Як пише The Verge, програма Photoshop отримала зокрема і такі інструменти:

  1. Generate Background — замінює і створює нові фонові зображення
  2. Enhance Detail — підвищує чіткість і робить зображення більш різкими.
  3. Generate Image — дозволяє користувачам з порожньої сторінки створити ціле зображення на основі текстового опису.
  4. Reference Image — дає можливість згенерувати фото, використовуючи інше фото замість текстових підказок. Саме ця функція викликала найбільше обурення.

Чому не всім сподобалась Firefly Image 3 та ШІ-інструменти на її основі

Як пише Mashable, перша проблема криється в навчанні штучного інтелекту. Adobe наполягає на безпечності Firefly для комерційного використання та рекламує свою модель як «етичну альтернативу» Midjourney або Stable Diffusion. Останніх звинувачували в тому, що вони навчають свої моделі на захищених авторським правом творах. 

Але Bloomberg виявив, що Firefly навчалася на згенерованих зображеннях Midjourney і конкурентів. Тобто вона теж містить дані творів із порушеним авторським правом. Представник компанії заявив, що ШІ-моделі Adobe навчаються на «ліцензованому контенті, такому як Adobe Stock, та такому, що перебуває в суспільному надбанні». 

Та за словами ентузіаста Midjourney Ніка Сент-П’єра, близько 13% бібліотеки Adobe — це створений штучним інтелектом контент. Він є частиною даних, що використовуються для навчання Firefly.

Також креативним професіоналам не сподобалася функція Reference Image. Адже користувачі можуть використовувати для референсу світлини фотографів чи роботи інших митців. 

Компанія очікує, що користувачі матимуть права на використання зображень для референсу. Головна технічна директорка Digital Media в Adobe Елі Грінфілд прокоментувала для The Verge, що під час першого використання інструмента ця вимога щодо прав власності буде позначена в повідомленні. Завантажені зображення не будуть використовуватися для тренування ШІ-моделі.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все