Акції IT-компанії EPAM Systems впали в ціні на 25%. Що сталося та як це пояснюють

  • 16 мая, 14:01
  • 3749
  • 0

IT-компанія EPAM Systems у травні опублікувала фінансовий звіт за результатами першого кварталу 2024 року, після чого вартість її акцій скоротилась з $249 до $181 за одиницю. За кілька днів вони дещо виросли в ціні – до $187,5 за штуку.

Як пише видання «NV Бізнес», причиною різкого падіння стало скорочення виторгу компанії, яке зафіксували проти аналогічного періоду минулого року. Так, цьогоріч у першому кварталі обсяг виторгу EPAM становив $1,165 млрд. Це на 3,8%, або на $45,5 млн, менше, ніж у 2023-му. Доходи компанії, якщо не брати до уваги вихід із ринку рф, знизились на 4,8% у постійній валюті. Натомість операційні доходи IT-гіганта виросли до $129,9 млн проти $87,3 в аналогічному періоді попереднього року. Також відомо, що EPAM Systems придбала власні прості акції на суму $120,6 млн (це 396 тис. одиниць) за програмою зворотного викупу цінних паперів.

Очікується, що за результатами поточного року виторг компанії становитиме $4,575-$4,675 млрд. Це на 1,4% менше, ніж торік.

Як оцінюють реакцію ринку

Як зазначив у коментарі для видання начальник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій, ринкова реакція виявилась цілком адекватною. Оскільки акції компанії торгувалися дорожче за конкурентів, вона мала б і зростати швидше за інших гравців ринку. 

Розчарування інвесторів (як результат – падіння вартості акцій) викликало й те, що прогнозований обсяг доходів компанії у 2024 році приблизно на 4% нижчий за попередні прогнози. Більшість аналітиків понизили свої оцінки «справедливої ціни» акцій десь у середньому на ті ж самі 25%, йдеться в матеріалі видання.

У звіті, зокрема, відзначили збільшення витрат компанії, спричинене повномасштабним вторгненням із боку рф. Це гуманітарні зобов’язання, кошти на забезпечення безперервного бізнес-процесу, витрати на релокейт, звільнення працівників після виходу з ринку держави-агресорки тощо.

Як зазначив у звіті гендиректор і президент EPAM Аркадій Добкін, результати роботи компанії залишаються високими з огляду на адаптацію до складного середовища. Він повідомив, що в очікуванні на покращення цього середовища інвестують в «оптимізовану доставку, консалтинг, партнерства, можливості генеративного ШІ та клієнтоорієнтовані таланти».


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все