Екосистема з людиною в центрі. Як Sigma Software стала роботодавцем №1 в українському IT

  • 20 августа, 10:34
  • 3415
  • 0

У 2024 році компанії Sigma Software виповнилося 22 роки. Також вона посіла перше місце у рейтингу роботодавців DOU та закріпила цей успіх у рейтингу Forbes, випередивши більшість представників української IT-сфери.

"Я пишаюся нашою командою - саме люди мотивують рухатися вперед і реагувати на найскладніші виклики", - зазначає співзасновник і CEO Sigma Software Group Валерій Красовський. 

Із самого початку людиноцентричний підхід закладався у філософію компанії — і він залишається головним пріоритетом досі.

Як компанія йшла до звання кращого роботодавця та завдяки чому змогла його досягти, ділиться співзасновник та CEO компанії Валерій Красовський.

Від п'яти друзів до глобальної tech-екосистеми

На початку 2000-х п'ятеро друзів-харків'ян об'єдналися та почали виконувати IT-замовлення для закордонних клієнтів. У 2002 році вони зареєстрували компанію Eclipse SP, ім'я збіглося з назвою популярного тоді середовища розробки, хоча сенс закладався трохи інший і букви SP означали Software Programming.

Ще на початку засновники вирішили будувати компанію, яка не просто виконуватиме побажання клієнта, а й створювати продукти, що змінюють світ, допомагаючи розвивати ІТ-екосистему України. Ця мета тримає їх разом до цього дня. Sigma Software – рідкісний приклад компанії, де колектив засновників залишається у бізнесі понад 20 років, зберігаючи при цьому щирі партнерські стосунки.

«Ми вміємо домовлятися між собою, – каже Валерій Красовський. — Основа єдності — задоволення від роботи та прагнення спільної мети». 

Це слово в слово є частиною місії компанії, закладеної ще в 2002 році засновниками. Зараз компанія збільшилася в 400 разів, але основоположникам вдалося пронести принципи взаємної поваги через роки розвитку.

У перші роки компанія швидко росла і невдовзі потрапила на радари зарубіжних інвесторів. Хоча засновники не шукали стратегічних партнерів, але побачили у потенційній угоді можливості для ще більш стрімкого зростання та розширення можливостей. Харківській фірмі чисельністю 60 осіб було б складно отримувати замовлення від глобальних клієнтів Volvo. Тому у 2006 році Eclipse SP почала розглядати пропозиції від стратегів.

Найпереконливішою була шведська IT-компанія Sigma Group, яка тоді була на Стокгольмській фондовій біржі. Інші компанії пропонували 100-відсотковий викуп, що було не цікаво, а шведи сподобалися демократичною культурою та тим, що залишили за засновниками можливість продовжувати розвивати бізнес самостійно, користуючись можливостями потужного шведського бренду. Було важливо знайти стратегічного партнера з правильними цінностями, такого, який цінував би українську команду і сприймав її як рівних.

2006 року шведи стали мажоритарними акціонерами бізнесу. У 2010 році засновники змінили назву на Sigma Ukraine, а в 2014-му, після початку міжнародної експансії, було вирішено змінити назву на Sigma Software як ключову компанію групи з розробки програмного забезпечення. Сьогодні Sigma Software має понад 2000 співробітників і 40 офісів у 19 країнах світу.

Проекти навколо людей

"Людина, яка прагне досягати своїх цілей і не боїться брати на себе відповідальність", - так Валерій Красовський описує спеціаліста, якому комфортно працювати в Sigma Software. 

Сьогодні різноманітність екосистеми Sigma Software Group дозволяє фахівцям реалізовувати себе і в сервісному бізнесі, і в продуктових IT-компаніях, і будувати власні проекти, залучаючи інвестиції від внутрішніх та зовнішніх інвесторів. А власний університет створює можливості для постійного саморозвитку та актуалізації навичок.

Ще одна особливість компанії – її горизонтальність. Значною мірою Sigma Software була бірюзовою організацією ще до того, як світ почав використовувати цей термін. Децентралізована структура дозволяє розвиватися талановитим людям та цілим командам. 

«Якщо людині хочеться гнучкості, динаміки, цікавих проектів, які завжди на межі сьогоднішнього та завтрашнього дня, якщо хочеться працювати у великій компанії, але відчувати культуру стартапу, то це до нас», – каже ще один співзасновник Sigma Software Володимир Бек.

Випробування останніх років дали Sigma Software можливість засвідчити відданість власним людиноцентричним принципам. На початку повномасштабного вторгнення Sigma Software вдалося евакуювати більшість фахівців, а також їхні сім'ї та близьких. Загалом Sigma Software вивезла із зон бойових дій близько 3000 осіб. Компанії вдалося не лише зберегти всіх клієнтів, а й збільшити обсяги бізнесу. За результатами 2022 Sigma підписала угоди з 55 новими клієнтами, а бізнес зріс майже на 40%. 2023 року, незважаючи на всі обставини, нам вдалося утримати і обсяг бізнесу, і команду. У 2024 році ми продовжуємо розвиватися разом з клієнтами по всьому світу.

«Незважаючи на евакуацію та напругу перших днів повномасштабної війни, наша неймовірна команда не зірвала жодного дедлайну за контрактами та виконала всі зобов'язання перед замовниками», — згадує Валерій Красовський. 

Він щасливий, що до клієнтів фахівці Sigma Software теж ставляться людяно та відповідально. Замовники це відчувають — за результатами непростого 2023 року рівень задоволеності клієнтів досяг рекордного за останній час показника 95%.

Як відповідальний та людяний бізнес, з початком повномасштабного вторгнення Sigma Software зробила одним із головних пріоритетів підтримку української армії та громадянських, які постраждали від війни. У 2023 році компанія започаткувала власний фонд Unity Fund, щоб зробити цю роботу системною. На даний момент сума допомоги перевищує $4 млн. доларів. Sigma Software University надає можливість безкоштовного навчання українським військовим розробникам. Також за безпосередньої участі фахівців компанії та партнерів (Sigma Software Labs, Genesis, KSE та Бунтар Aerospace) запущено програму нового Defence Tech-акселератора Defence Builder, яка націлена на підтримку defence стартапів, залучення інвестицій та отримання реальної переваги на полі бою.

Цього року на честь відзначення дня народження замість подарунків компанія оголосила збір у рамках Unity Fund. Почали з базового внеску від компанії, який зазвичай був бюджетом виготовлення брендованих подарунків. Компанія запропонувала колегам приєднатися до збирання. Також фахівці могли поширити збір у соцмережах, розширивши фандрайзинг. Компанія подвоїла внески, які було зроблено. В результаті було зібрано 1,702,100 гривень, які йдуть на розробку системи захисту українських та європейських міст, зокрема Харкова, який щодня зазнає обстрілів.

Цінності Sigma Software: професіоналізм, постійний розвиток та відносини, побудовані на довірі, а головний принцип звучить «Ми працюємо заради нашого майбутнього, майбутнього нашої команди, наших дітей, клієнтів та держави». 2024 року цей принцип став особливо важливим для компанії саме з погляду майбутнього країни.

За 22 роки Sigma Software отримала сотні професійних нагород, але CEO компанії вважає звання найкращого роботодавця в українському IT особливим — воно означає, що людиноцентричний курс компанії був правильним. 

«Я вірю, що ми будемо в топі найкращих компаній і для замовників, і для фахівців не лише в Україні, а й у світі», – прогнозує Валерій Красовський.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий