Акціонер Tesla звинувачує Маска в незаконному продажі акцій на $7,5 млрд

  • 5 июня, 14:00
  • 3791
  • 0

Акціонер Tesla Майкл Перрі подав позов до Канцелярського суду штату Делавер на гендиректора компанії Ілона Маска. Його звинувачують в інсайдерській торгівлі, пише Reuters.

  1. Перрі зазначив у позові, що Маск продав акції на понад $7,5 млрд до того, як були оприлюднені потенційно невтішні цифри виробництва та поставок авто. 
  2. Хоча сам мільярдер і власник компанії знав про ці показники, маючи до них доступ у реальному часі. Акціонерам він же розповідав, що попит на автомобілі «відмінний».
  3. Ціна акцій Tesla різко впала після того, як 2 січня торік оприлюднили показники компанії за четвертий квартал. Акціонер стверджував, що Маск «неправомірно отримав вигоду» в розмірі близько $3 млрд інсайдерських прибутків.
  4. Згідно з позовом, директори Tesla теж про це знали, тож Перрі їх звинувачує в порушенні своїх обов’язків, дозволивши продаж акцій. Маск продав акції в різні дати в листопаді та грудні 2022 року.

Маск перенаправив тисячі мікросхем ШІ з Tesla на X

Роздратувати інвесторів Tesla може й інша новина, пише The Verge, які чекають від Маска виконання своєї обіцянки зробити автомобілі повністю автономними.

На початку цього року під час телефонного дзвінка з приводу звітності Tesla він заявив, що компанія збільшить кількість придбаних чипів H100 від Nvidia з 35 000 до 85 000 до кінця цього року. А пізніше, що Tesla витратить $10 млрд на навчання і виведення ШІ, причому останнє — насамперед в автомобілях.

Але слова Маска конфліктують із реальними замовленнями чипів. CNBC опублікували листи співробітників Nvidia, у яких йдеться про те, що мільярдер перебільшує обсяги закупівлі чипів для Tesla. Натомість багато з цих процесорів зараз на шляху до X, насамперед до її дочірньої компанії з дослідження ШІ — xAI.

На це Маск заявив, що Tesla не має можливості приймати графічні процесори Nvidia, оскільки завод компанії в Остіні недобудований. Він також підрахував, що Tesla витратить $3-4 млрд на ШІ-чипи від Nvidia у 2024 році.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий