Брудні ігри. Інженер Google викрав комерційні секрети штучного інтелекту для китайської фірми

  • 6 марта, 11:06
  • 3753
  • 0

Інженеру Google Ліньвей Діну, також відомому як Леон Дін, у США звинуватили в крадіжці комерційних таємниць, пов'язаних із штучним інтелектом, для передачі китайській компанії-конкуренту.

38-річний Дін, який є громадянином КНР і живе в Ньюарку, штат Каліфорнія, як стверджується, передав інформацію, що становить комерційну таємницю Google, та іншу конфіденційну інформацію китайським компаніям у сфері штучного інтелекту.

Повідомляється, що Google найняла Діна на посаду інженера-програміста у 2019 році. До обов'язків Діна входила розробка програмного забезпечення, розгорнутого в суперкомп'ютерних центрах обробки даних Google, тому він мав доступ до конфіденційної інформації компанії, пов'язаної з апаратною інфраструктурою, програмною платформою, моделями ШІ тощо.

З 2022 року Дін, стверджує звинувачення, все ще працюючи на Google, розпочав таємну діяльність у Китаї, порушуючи трудову угоду, а також окремий кодекс поведінки компанії. У червні 2022 року неназвана технологічна компанія з Китаю запропонувала Діну посаду головного технічного директора, і він погодився. Вже у жовтні Дін вирушив до Китаю, де перебував кілька місяців. У цей час він брав участь у зустрічах з інвесторами як головний техдиректор та власник 20% акцій компанії. Вже у травні 2023 року Дін заснував у країні ще одну компанію у сфері ШІ та виконував роль її гендиректора. Все це відбувалося без відома Google і участь в інших проектах Дін ретельно приховував.

Паралельно з цим Дін, стверджує звинувачення, протягом року (з травня 2022 по травень 2023) таємно завантажував файли з мережі Google, що містять комерційні секрети. За цей час йому вдалося вкрасти понад 500 унікальних файлів, які містять конфіденційну інформацію.

«Поки Ліньвей Дін працював інженером-програмістом у Google, він таємно працював над тим, щоб збагатити себе та дві компанії, розташовані в Китайській Народній Республіці. Викравши комерційні секрети Google щодо її суперкомп'ютерних систем зі штучним інтелектом, Дін дав собі та компаніям, з якими він пов'язаний у КНР, несправедливу конкурентну перевагу», - сказав прокурор США Ісмаїл Ремсі.

Згідно з судовими документами, технологія, яку Дін нібито вкрав, включає будівельні блоки передових суперкомп'ютерних центрів обробки даних Google, розроблених для підтримки робочих навантажень машинного навчання та використовуваних для навчання та розміщення великих моделей ШІ.

Цього тижня Діна заарештували у Ньюарку. Якщо суд визнає його винним, йому загрожує максимальне покарання у вигляді 10 років ув'язнення та штраф у розмірі до 250 000 доларів США за кожним із чотирьох висунутих пунктів обвинувачення.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все