«Це приваблива пропозиція для кандидатів»: чи готові EPAM, Avenga та інші ІТ-компанії перейти на 4-денний робочий тиждень

  • 19 августа, 14:38
  • 3749
  • 0

Все більше світових компаній експериментують із чотириденним робочим тижнем, намагаючись підвищити продуктивність працівників. А чи розглядають такий варіант українські IT-компанії? HR-фахівці з EPAM, Avenga, Brainstack_ і не тільки розповіли, чи готові перейти на 4-денний робочий тиждень, та озвучили переваги й недоліки такого формату роботи.

Українська компанія YouScan цього року вдруге перейшла на чотириденний робочий тиждень на період літа. Проте такий формат роботи підходить не всім. Чи підтримують цю ідею в EPAM, Avenga, Netpeak Group та інших компаніях та що пропонують натомість – читайте нижче.

Вікторія Дробович, старша менеджерка з управління талантами в ЕРАМ Україна

Компанія EPAM наразі немає планів переходити на 4-денний робочий тиждень, проте керівництво не проти, щоб за запитом хтось з працівників обрав такий варіант для роботи.

Менеджерка з управління талантами пояснила, що такий формат може як знизити стрес у працівників, так і призвести до перевантаження в робочі дні.

«Для тих, хто має погодинну оплату, новий формат означає зниження зарплати або ж знову таки – це про понаднормову роботу для збереження місячного доходу. З іншого боку, тут є і свої переваги: покращення балансу “робота-особисте життя”, більша кількість вихідних, час на улюблені заняття тощо», – розповіла Вікторія Дробович.

Вона додає, що компанія натомість пропонує працівникам інші бенефіти – медичне страхування, компенсація спортивного залу, також є офіси зі студіями для занять фізичними вправами, йогою, медитаціями, проводяться зустрічі з експертами: тренерами, лікарями, лідерами думок тощо. 

Наталія Мархвіцька, HR-директор у компанії Avenga

У Avenga зазначили, що робочі графіки їхніх працівників частково залежать від клієнтів. Тому наразі у компанії не розглядають перехід на 4-денний робочий тиждень. Проте працівники мають можливість гнучкого робочого графіка та дистанційної роботи.

«4-денний робочий тиждень – це не тільки про більше відпочивати чи мати час на родину. Це також про триваліший час на виконання проєкту/завдань, а також про потенційно менший дохід працівника. Далеко не кожна модель бізнесу може зберегти зарплати при скороченні робочих годин», – розповіла Наталія Мархвіцька.

Проте компанія підтримує баланс між роботою та особистим життям працівників. Наприклад, є Avenga Active Challenge – регулярні челенджі та спортивні заходи для підтримки здорового способу життя та командного духу.

Також компанія проводить соціальні та культурні заходи – організовує майстер-класи з перегляду фільмів і футбольних матчів, проводить екскурсії. А ще – Avenga компенсує працівникам витрати на спортивний зал та надає програми підтримки ментального здоров’я (консультації та тренінги).

Наталія Грановська, HRBP у компанії Brainstack_

Керівництво Brainstack_ обговорювало з працівниками перехід на 4-денний робочий тиждень, але цього формату так і не запровадили. До того ж у компанії є обов’язкові бізнес-години, коли працівник має виконувати роботу чи бути на зв’язку – з 11:00 до 17:00.

«Ми продуктова компанія і потрібно зважати на специфіку бізнесу, потреби клієнтів та готовність команди. Нам важливо, щоб це негативно не вплинуло на спільну роботу, а навпаки – ефективність виросла. І рівень задоволеності клієнтів має залишатися на високому рівні», – розповіла Наталія Грановська.

За її словами, в Європі є два варіанти моделі чотиритижневого робочого дня:

  1. Коли працівники працюють 32 години на чотири дні та мають три дні вихідних.
  2. Коли працюють 40 годин на чотири дні, тобто мають 10 годинний режим роботи (тобто відпрацьовують додатковий вихідний).

Наталія вважає, що людина не може працювати на високому рівні 10 годин поспіль, яким би висококваліфікованим спеціалістом вона б не була.

Грановська додала, що 4-денний робочий тиждень теж може принести багато переваг:

  1. Збільшення продуктивності та мотивації. Адже співробітник у такому випадку менше годин у тиждень працює, а більше відпочиває. 
  2. Приваблива пропозиція для кандидатів. Компанія з таким бонусом може виділитися на ринку серед конкурентів. 
  3. Зменшення витрат компанії. Адже працівники, які відвідують офіс, будуть приходити на роботу лише 4 дні на тиждень.

Водночас серед недоліків 4-денного робочого тижня Наталія бачить фінансові ризики, складнощі в обслуговуванні клієнтів і реорганізація, яка вплине на безперебійну роботу. 

HR-фахівчиня розповіла, що у Brainstack_ пропагується здоровий спосіб життя та дотримання work-life balance. Керівники слідкують за завантаженістю та ментальним здоров’ям співробітників.

«Працівники можуть працювати віддалено, тому їм не потрібно витрачати час і енергію на дорогу. А хто хоче працювати в офісі – є безплатні сніданки та снеки. У нас є різні майстер-класи, вебінари, медичне страхування, а ще – для зняття стресу у працівників в офісі живе кішечка Джира», – підсумувала Наталія.

Анна-Марія Сабов, HR-консультантка та People Ops Director у компанії Netpeak Group

Компанія Netpeak Group теж не розглядає формат 4-денного робочого тижня.

«Ми залежні від клієнтів і маємо постійно бути на зв’язку. Тому перехід на 4-денний робочий тиждень може завадити надавати сервіс та якісну підтримку для наших клієнтів. Також доведеться збільшити штат співробітників на 20%, а це дасть навантаження на менеджерів», – пояснила Анна-Марія Сабов.

Проте HR-консультантка зізнається, що 4-денний робочий тиждень має свої переваги:

  1. Підвищення продуктивності. Через зменшення робочих днів працівники можуть зосередитися на важливих завданнях, а це підвищить їхню продуктивність. Крім того, скорочення робочого тижня може стати додатковою мотивацією.
  2. Покращення балансу між роботою та особистим життям. Додатковий день відпочинку може зменшити стрес і вигорання. А ще працівники матимуть більше часу для своїх родин, друзів та особистих захоплень.
  3. Покращення здоров’я. 4-денний робочий тиждень може позитивно вплинути на фізичне і психічне здоров’я працівників. А через це працівники будуть брати менше відпустки через хвороби.
  4. Залучення та утримання талантів. Пропозиція 4-денного робочого тижня може зробити компанію привабливішою для талановитих працівників. Якщо співробітники будуть задоволені балансом між роботою та особистим життям, вони не змінюватимуть місце роботи.

Крім того, Анна-Марія Сабов назвала 4 недоліки такого формату роботи

  1. Є ризик зниження продуктивності. Через 4-денний робочий тиждень працівники можуть не встигнути виконати деякі завдання вчасно або може постраждати якість роботи.
  2. Виклики через планування та координацію. Зміна робочого графіку може створити труднощі у координації проєктів та зустрічей, особливо в командах, що працюють з клієнтами або партнерами, які мають інший графік.
  3. Фінансові витрати. Впровадження 4-денного робочого тижня може вимагати додаткових ресурсів і часу на перехідний період. 
  4. Негативний вплив на клієнтський сервіс. Скорочення робочих днів може вплинути на швидкість реагування компанії на запити клієнтів та партнерів.

Анна-Марія Сабов додала, що Netpeak Group підтримує своїх працівників. Зокрема, компанія має корпоративного психолога, послугами якої можуть безоплатно користуватись всі співробітники. Також компанія повернула державні вихідні та проводить дослідження щодо навантаження на співробітників.

Валерія Малецька, Head of People у компанії Boosters

У Boosters вважають 4-денний робочий тиждень цікавою концепцією, яку вивчають для балансу між ефективністю для бізнесу та комфортом команди. Проте наразі у команді не готові перейти на такий формат.

Звісно, є переваги у переході на 4-денний робочий тиждень. За словами керівниці відділу персоналу, додатковий вихідний день дає працівникам змогу відпочити.

«Як результат – у співробітників збільшуються запас ресурсу для роботи, більша сконцентрованість і продуктивність, більша стресостійкість та зменшення ймовірності вигорання. До того ж – це може утримувати таланти», – пояснила Валерія Малецька.

Вона додала, що у Boosters є гнучкий робочий графік: співробітники можуть починати та завершувати робочий день в зручний час.

Проте, Малецька бачить і мінуси такого формату роботи: 

  1. Не всі ролі можна перевести на 4-денний робочий тиждень, наприклад, відділ роботи із підтримки клієнтів, відділ залучення клієнтів і не тільки не можуть собі цього дозволити, бо це може негативно впливати на бізнес. 
  2. Також із негативних складових може бути перенавантаження, яке припаде на 4 дні, адже рівень роботи буде той самий. Через це у працівників може виникнути стрес і зниження ефективності.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий