Чи будуть проблеми? Чат-бот Маска використовує повідомлення в X для навчання, не запитавши користувачів про згоду

  • 31 июля, 08:18
  • 3722
  • 0

Чат-бот компанії Ілона Маска xAI Grok може порушувати правила ЄС, які вимагають вимагати згоди перед використанням персональних даних користувачів для навчання штучного інтелекту.

Творці Grok з моменту його запуску називають його перевагою здатність використовувати інформацію, яка публікується на платформі X (тобто пости користувачів) в реальному часі. Однак цього тижня ця особливість чат-бота привернула увагу ЗМІ та регуляторів.

Довідкові сторінки X дають зрозуміти, що дані користувачів - публічні пости та результати взаємодії з чат-ботом - використовуються для навчання Grok принаймні з травня. Втім, X ніколи не давала чітко зрозуміти, що приваблює всіх користувачів до цього і не питала про згоду, що може бути порушенням Загального регламенту захисту даних ЄС (GDPR), пише Financial Times.

Комісія захисту даних Ірландії, регуляторний орган, відповідальний за дотримання законодавства ЄС про конфіденційність інтернет-компаніями, заявила, що протягом місяців спілкувалася з X щодо планів використовувати дані своїх користувачів для створення систем ІІ. Регулятор заявив, що здивований кінцевим рішенням компанії та прагне отримати пояснення від X із цього приводу.

Після того, як використання даних для Grok привернув увагу користувачів, команда X опублікувала повідомлення, в якому прояснила, що користувачі можуть контролювати, чи навчається ШІ на їх публікаціях.

Grok можна заборонити використовувати ваші дані / Фото: Скріншот із сайту X

Для того, щоб припинити використання даних для Grok, необхідно зайти в розділ «Конфіденційність та безпека», розділ «Grok» і зняти відповідний прапорець.

Зараз це можливо зробити тільки через веб-версію платформи, але X обіцяють додати відповідні налаштування і в мобільну версію.

"Це налаштування доступне на веб-платформі і незабаром буде розгорнуто на мобільних пристроях", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Grok вже неодноразово продемонстрував недосконалість ідеї використовувати повідомлення на платформі для створення матеріалів. Через це чат-бот неодноразово створював фейкові новини, спираючись на жарти, опубліковані користувачами.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий