Чи не стане першим найбагатшим? Суд позбавив Маска премії від Tesla на 55 мільярдів доларів

  • 2 февраля, 15:54
  • 3770
  • 0

У Делавері, США, закінчився розгляд справи щодо плану виплат грошової винагороди Ілону Маску з боку компанії Tesla. Мільярдер не отримає 55 мільярдів доларів США, на які розраховував.

Суддя канцелярського суду Делавера ухвалила рішення скасувати компенсаційний пакет, ухвалений акціонерами Tesla у 2018 році. Правління компанії буде змушене надати нову пропозицію.

Компенсаційний пакет для Маска був передбачений замість гарантованої зарплати та мав залежати від капіталізації та інших показників компанії. У 2018 році рада директорів преміювала Маска за продуктивність на 55 мільярдів доларів. Це був найбільший план компенсації історії громадських ринків.

Один із інвесторів Tesla, Річард Торнетт, подав до суду, стверджуючи, що інвесторам не сказали, що Маск сам вигадав цей план. Також інвестори, за його словами, не знали, що майже всі члени правління пов'язані з Маском так чи інакше. На той момент до ради директорів входили його приятелі, його брат Кімбал, люди, які мали бізнес-зв'язки з Маском тощо.

«Відповідачі не змогли довести, що голосування акціонерів було повністю поінформованим, оскільки заява про доручення неточно описувала ключових директорів як незалежних та оманливо пропускала деталі процесу. Відповідачі довели, що Маск був виключно мотивований амбітними цілями і що Tesla відчайдушно потребувала Маски, щоб досягти успіху на наступному етапі розвитку, але ці факти не виправдовують найбільшого плану компенсації в історії публічних ринків», — написала суддя Кетлін МакКормік у своєму рішенні, яке цитує The Verge.

Крім цього, у своєму рішенні МакКормік підтвердила, що на той момент Маск не лише контролював Tesla через свою частку акцій, а й мав максимальний вплив на компанію, яку може мати менеджер.

Рішення суду ставить під загрозу стан маски. Як пише Bloomberg, якщо воно пройде апеляцію, Маск може посунутися з першого рядка в рейтингу найбагатших людей на третій.

Через кілька хвилин після рішення суду Маск написав у X (Twitter) рекомендацію "ніколи не реєструвати свою компанію в штаті Делавер". Потім він влаштував онлайн-голосування про перереєстрацію Tesla у Техасі. Маск вже зробив так само з Twitter, перенісши місце реєстрації з Делавера до Невади. І Техас, і Невада відомі як штати, законодавство яких пропонує більше захисту від позовів інвесторів.

Нагадаємо, нещодавно Маск, який володіє 13% акцій Tesla, заявив, що прагне отримати більший контроль над компанією та мати частку на рівні 25%. Він поставив членам правління Tesla ультиматум.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий