Чи стають консолі більш актуальними і вигідними для українського геймера-початківця ніж ПК?

  • 21 августа, 11:25
  • 3307
  • 0

Доброго дня, панове. Знову ласкаво прошу до своїх блогів “Суб’єктивний погляд”, де я розповідаю про ігрову індустрію і теми з нею пов’язані.

У минулих дописах я розповідав про проблему блекаутів і як геймеру впоратися з ними, а також про піратство і дефіцит української локалізації. Зараз же я вирішив більш детально зануритись у стародавню тему, таку як ПК і консолі — здавалося б, скільки можна, але часи змінюються і все одно ця заїжджена тема не перестає бути актуальною.

Сам я є геймером з більш ніж двадцятирічним досвідом: хоча ПК завжди був для мене основною платформою, у 2022 році я вирішив спробувати також й стаціонарну консоль Xbox Series S.

Як ви зрозуміли, слово “спробувати” і консоль, яку я придбав, самі за себе кажуть. Адже Xbox Series S – це найдешевша ігрова платформа, яка доступна навіть для найбільш малозабезпечених геймерів з усієї планети, але має повноцінний функціонал старшої версії. Відповідно, це ідеальний варіант для того, щоб отримати консольний досвід для початківців.

Чому саме я вирішив розглянути питання вигідності консолей для України?

У минулому своєму блозі я вже порушував питання ціноутворення в Україні. Якщо ви пам’ятаєте часи п’ятнадцятирічної давнини, коли була епоха PlayStation 3 і Xbox 360, а також дискусії про “мильцо”, “кінцо” та коментарі, завалені “дрейкфейсами”, ви добре пам’ятаєте, скільки тоді коштували ігри на ПК і консолі.

У 2010 році одна й та ж гра на ПК коштувала близько 100 гривень, а її версія для консолі — понад 400 гривень. Крім того, на ПК був і є доступ до піратських копій ігор. Відповідно, на пострадянському просторі, консолі були досить специфічним вибором для геймінгу. У той час, зазвичай, власники консолей в Україні поділялися на різні цікаві категорії:

  1. Одна категорія — це справжня “еліта”, яка була найменшою за кількістю. Тобто власники консолей, що мали як консоль, так і купували ігри для неї. Крім того, ніхто не скасовував вторинний ринок, де можна було обмінюватись дисками.
  2. Друга категорія — це пірати з прошитими Х360 (адже цю консоль зламали відносно швидко), але відповідно вони не мали доступу до онлайн-сервісів.
  3. Третя категорія — люди, що купували консолі тільки заради ексклюзивних ігор. А тоді дійсно було заради чого купувати консоль, а не як зараз, коли майже усе з PS4/PS5 мігрує на ПК.
  4. Четверта категорія — називайте, як бажаєте, але мені простіше назвати цю категорію “жлоб звичайний”. Це категорія людей, подібних до тих, хто у мої студентські роки купував автомобіль, але не їздив на ньому, бо не було грошей на пальне. Тобто власники консолей, у яких бібліотека обмежувалася одною-двома іграми, що йшли в комплекті й консоль просто була для наявності (але ж була!). Відповідно, на ігри грошей вже не було.

Всі інші ж грали на ПК… але йшли роки, з’являлися такі підписки, як PlayStation Plus, пізніше – Xbox Game Pass, які робили консольний геймінг цікавішим і доступним вітчизняному геймеру. Водночас ігри на ПК на пострадянському просторі все дорожчали, поступово наближуючись до консольних за вартістю.

ПК поступово почав втрачати свою привабливість, адже якщо раніше можна було придбати комп’ютер і купувати дешеві ігри — зараз вони вже не дешеві, а необхідність апгрейду ніхто не скасовував.

Зараз, у 2024 році, ігри на консолі виходять не занадто дорожче, ніж у Steam – якщо брати ті ж самі Resident Evil 4, The Last of Us або якийсь God of War: Ragnarok (зараз на розпродажу він взагалі на 300 гривень дешевше, ніж у Steam) – різниця може сягати 500-600 гривень або навіть менше, якщо брати цілком новий диск. Крім того, є диски на вторинному ринку. Ігри на ПК вже досягають позначки 1999 гривень (передзамовлення Dead Rising Deluxe Remaster і God of War: Ragnarok у Steam).

Але головна “консольна зброя” – це підписки. PlayStation Plus та Xbox Game Pass дають гравцям доступ до великої бібліотеки ігор за відносно невеликі гроші, яка щомісяця збільшується…

Консоль з підпискою — це дійсно зручно і неймовірно вигідно, особливо для початківця

Якщо років двадцять тому, купуючи консоль, людина отримувала просто “ящик” без ігор, то зараз купуючи той самий Xbox Series і річну підписку (яка коштувала для мене близько 700 гривень у 2022 році), ми відразу маємо доступ до великої бібліотеки ігор — від хітів Bethesda Softworks, всієї бібліотеки EA Play, а також навіть до нових частин Call of Duty, які коштують на ПК досить немало. Крім того, Xbox Game Pass дає доступ до новинок у дату релізу — наприклад, Starfield, нова Call of Duty, навіть S.T.A.L.K.E.R. 2.

Крім того, навіть без підписки на Xbox можна купувати ігри дешевше, ніж на ПК. Є сайти, де можна порівняти ціни у різних регіонах, знайти найдешевший, змінити регіон на консолі та придбати гру за копійки (зазвичай, це Турція, Аргентина або Єгипет) – навіть набагато дешевше, ніж у Steam. Тобто варіант виходить безпрограшний.

У той час же ігри на ПК дорожчають, а також він потребує апгрейду раз на декілька років, якщо хочеться грати за актуальними стандартами (ультра/трасування променів/генерація кадрів) – але ми все-таки про більш економний варіант. Зараз ми також не беремо до уваги, що “зате на пека можна з торенту ворувать!”, а відштовхуємося від “білої” думки.

Виходить, що консоль за 12000-20000 гривень, а також підписка у 2024 році виходять дешевше, ніж новий ігровий ПК або ноутбук. Наразі вітчизняний ринок ігрових платформ “вирівнявся” із західними стандартами, де консолі вже давно є основними ігровими платформами. Тому для геймера-початківця, як на мене, зараз набагато простіше починати з консолі, ніж с ПК. Звичайно, особливо якщо у вас є дитина, яка тільки починає знайомитися із всесвітом ігрової індустрії — простіше буде придбати їй консоль з підпискою, а не дарувати комп’ютер, щоб через рік не почути “Тато, купи мені RTX 6080 для навчання у 4K”. Але всюди є своє “але”, про що я розповім далі.

Щодо “ветеранів” геймінгу, спірні аспекти, а також чому я все ж повернувся до ПК-геймінгу

Так, до цього моменту я дуже активно агітував щодо вигідності консолей в Україні та чому варто звертати на них увагу. Але, як ви могли помітити, я постійно вживав слово “початківець” – і не просто так. Як я вже казав у початку блогу, я — геймер з більш ніж двадцятирічним досвідом і можна сказати “виріс” з персональним комп’ютером. Звичайно, у мене вже давно сформовані ігрові звички, є доволі велика бібліотека в Steam, я звик до ПК, як до універсального інструменту, а не як тільки до ігрової платформи, а сам мій ігровий “спосіб життя” давно вже і без консолі “оконсолився” (геймпад і все інше).

Біля року я більшість часу грав на Xbox Series і мені це дуже подобалось: все-таки, дійсно вигідно і зручно. Дуже приємно було також придбати старі ігри, яких не було на ПК (наприклад, з Xbox 360), також зручно тримати консоль для ігор, які недоступні в Steam (наприклад, Alan Wake 2). Але я поступово почав розуміти те, що просто… повторно проходжу свої ігри зі Steam і збираю досягнення. Згодом, у 2023 році я собі спочатку придбав Steam Deck, де пройшов ті ігри, що у мене були у бібліотеці, але я досі не грав, потім придбав ноутбук… ну і зараз я просто граю на геймпаді від свого Xbox, а сама консоль у мене залишилася як платформа для ексклюзивів Epic Games Store, які я принципово не купую на ПК.

Що ж можна сказати загалом?

За період знайомства з консольним геймінгом, я отримав цілком позитивне враження — це дійсно економно і вигідно, а часи, коли більшість із нас вважало консолі, як пусте витрачання коштів з дорогими іграми, вже залишилися у минулому. В Україні це вже цілком життєздатний ігровий варіант, доступний широкій аудиторії геймерів. Тим паче поріг входу став максимально доступним з появою систем підписки.

Людям, які тільки починають свій ігровий шлях і хочуть робити це максимально доступно, я рекомендую консольний геймінг — це економно, не потребує великих фінансових “вливань” і ви не “сядете на голку” апгрейдів, витрачаючи раз на пару років декілька десятків тисяч гривень на новий GeForce RTX.

А ось щодо “переїзду” на консоль, як на основну платформу, якщо ви вже досвідчений ПК-геймер — важко сказати, адже питання індивідуальне. Якщо вам набрид ПК-геймінг — можна, але якщо ви занадто до нього звикли — тоді навряд чи. З іншої сторони, спробувати варто, а остаточний висновок ви вже зробите самостійно. Тим паче мати декілька ігрових платформ — це досить непогано.

Гарного дня і розширення ігрового експіріенсу.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий