"Таємна цензура". Соцмережа Маска закрила офіс у Бразилії та заявила про загрози

  • 19 августа, 14:01
  • 3519
  • 0

X (Twitter) звинуватила владу Бразилії у спробах змусити платформу вдаватися до цензури шляхом погроз представникам компанії. Соцмережа залишається доступною в країні, але її офіс закривається.

X стверджує, що Олександр де Мораєс, міністр Верховного федерального суду Бразилії, погрожував одному із законних представників X арештом, якщо той не виконає його розпорядження щодо цензури.

«Наші численні звернення до Верховного суду не почули, бразильська громадськість не була поінформована про ці накази, а наш бразильський персонал не несе відповідальності і не контролює те, чи блокується контент на нашій платформі, Мораєс вирішив погрожувати нашим співробітникам у Бразилії, а не поважати закон. … Щоб захистити наш персонал, ми вирішили негайно закритися у Бразилії. … Ми глибоко засмучені тим, що були змушені ухвалити це рішення. Відповідальність лежить винятково на Олександрі де Мораєсі. Його дії несумісні з демократичним урядом. Народ Бразилії має зробити вибір – демократія чи Олександр де Мораєс», – йдеться в оголошенні, опублікованому на сторінці X Global Government Affairs.

Власник X Ілон Маск заявив, що від платформи вимагають «порушення бразильського, аргентинського, американського та міжнародного права».

«Рішення закрити офіс X у Бразилії було важким, але, якби ми погодилися на (незаконну) таємну цензуру та вимоги Мораеса про передачу приватної інформації, ми не могли б пояснити свої дії без сорому», — написав він у X.

Незважаючи на рішення компанії закрити свій офіс у країні, соціальна мережа й надалі буде доступна жителям Бразилії.

Цензура в Бразилії - що відомо

У квітні юридичний комітет Палати представників США опублікував проміжний звіт, в якому стверджувалося, що бразильський уряд намагався змусити X та інші платформи соціальних мереж цензурувати понад 300 акаунтів, у тому числі сторінку колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару.

Протягом кількох місяців Ілон Маск публічно критикував Олександра де Мораєса. Зокрема, мільярдер заявив, що не виконає наказу законодавця заблокувати певні облікові записи в Бразилії, тому що ця вимога є неконституційною. У відповідь де Мораєс розпочав розслідування про перешкоджання правосуддю. Пізніше у квітні X стверджувала, що все ж таки виконуватиме всі накази вищих судів Бразилії.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий