Чотири трильйони транзисторів. У США створили найбільший у світі чіп

  • 18 марта, 15:03
  • 3683
  • 0

Інженери з Cerebras оголосили про створення найбільшого комп'ютерного чіпа у світі, що містить вражаючу кількість — 4 трильйони — транзисторів.

Цей масивний чіп, названий Wafer Scale Engine 3 (WSE-3), є третім поколінням суперкомп'ютерної платформи Cerebras, спеціально розробленої для роботи в системах штучного інтелекту.

Новий чіп має розміри 8,5 на 8,5 дюймів і містить у собі 900 000 ядер штучного інтелекту. За словами розробників, цей чіп використовуватиметься для запуску неймовірно продуктивного суперкомп'ютера зі штучним інтелектом. Представники компанії Cerebras стверджують, що новий чіп споживає стільки ж енергії, скільки його попередник, але вдвічі потужніший.

Порівнюючи WSE-3 з іншими чіпами, вчені відзначають, що він значно перевершує за розміром і продуктивністю навіть передові графічні процесори, що використовуються в даний час для навчання моделей штучного інтелекту. Наприклад, графічний процесор Nvidia H200 має лише 80 мільярдів транзисторів, що у 57 разів менше, ніж у WSE-3.

Condor Galaxy 3, суперкомп'ютер, який базуватиметься на чіпі WSE-3, планується розмістити у Далласі, Техас. Цей суперкомп'ютер складатиметься з 64 «будівельних блоків» системи штучного інтелекту Cerebras CS-3, кожен із яких працюватиме на основі WSE-3. За заявою компанії, об'єднання всіх цих систем дасть загалом 16 екзафлопс обчислювальної потужності.

Суперкомп'ютер Condor Galaxy 3 використовуватиметься для навчання майбутніх систем штучного інтелекту, в яких використовуватиметься значно більше параметрів, ніж у існуючих моделях. Наприклад, GPT-4 від OpenAI використовує близько 1,76 трильйона змінних для навчання, тоді як Condor Galaxy 3 зможе обробляти системи штучного інтелекту з приблизно 24 трильйонами параметрів.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий