«Diia Summit: цифрова держава, що вистояла» — основні анонси першого саміту Мінцифри з початку повномасштабної війни

  • 20 декабря, 21:22
  • 3775
  • 0

19 грудня 2023 року вперше після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну відбувся Diia Summit – щорічна подія від Міністерства цифрової трансформації України.

Що таке Diia Summit

Diia Summit — щорічний український захід у галузі інформаційних технологій, що проводиться в Києві з 2020 року за участі президента України. Організатором саміту виступає Міністерство цифрової трансформації України.

Перший Diia Summit відбувся 5 жовтня 2020 року за участю президента та прем’єр-міністра України. Міністерство цифрової трансформації України на саміті презентувало оновлення мобільної програми «Дія» («Дія 2.0»). Також на порталі були представлені такі нові послуги, як онлайн-версія комплексної послуги при народженні дитини «єМалятко», будівельні послуги та можливість зареєструвати ТОВ.

17 травня 2021 року в межах форуму «Україна 30. Цифровізація» відбувся другий Diia Summit, на якому було представлено масштабне оновлення програми «Дія». Серед нових послуг були представлені: можливість зміни реєстрації онлайн, автоматична реєстрація ФОП, сплата податків та подання декларацій, «Дія. Підпис», авторизація за допомогою програми ID-карти до смартфона (NFC-авторизація), статичний QR-код тощо.

8 лютого 2022 року відбувся третій Diia Summit. Тоді презентували нові онлайн послуги в додатку та на сайті «Дія»: декларування місця проживання, автоматичний дозвіл на будівництво, отримання довідки про несудимість, опитування, а також особливий податковий режим для IT-індустрії «Дія City».

«Diia Summit: цифрова держава, що вистояла» 2023: основні тези та анонси з події

  1. Сьогодні «Дія» — це 14 цифрових сервісів та понад 130 онлайн-послуг. Потенційний економічний ефект від електронних послуг в Україні становить 34,3 млрд грн на рік.
  2. Уже цього тижня стартує послуга «Обмін сертифіката в Дії на житло» – це працюватиме онлайн, згодом – масштабуватиметься. Послуга актуальна для тих, хто втратив житло через повномасштабне вторгнення росії в Україну.
  3. Уже сьогодні, 19 грудня, опівночі стартує послуга купівлі-продажу автомобілів у «Дії». Таким чином купити чи продати авто можна буде через смартфон, а техпаспорт, номер і всі документи — отримати поштою чи кур’єром. Час заповнення заяви – 15 хвилин, час на обробку — 1 година. Заявки також можна буде надсилати з-за кордону. Уже 61 авто перереєстрували завдяки бета-тестуванню. У Міністерстві очікують щонайменше 1 млн клієнтів у цієї послуги щороку.
  4. Естонський застосунок з архітектурою «Дія» mRiik вже на стадії бета-тестування. За підтримки USAID також відбувається співпраця з Еквадором, перемовини ведуться ще із чотирма країнами. 
  5. Автозаміна ФОП. Зміни до ФОП із допомогою «Дії» тепер потребують не 16 годин, як це було раніше, а декілька хвилин.
  6. У 2024 році також планують запустити сервіс «єПідприємець», який загалом матиме вісім послуг, серед них: реєстрація ФОП, податкові послуги, реєстрація потужностей операторів ринку харчових продуктів, відкриття банківського рахунку, публікація вакансій, реєстрація пожежної декларації тощо.
  7. Уже у 2024 році планують запустити сервіс «Дія.Офіс». Одним з авторів запиту на застосунок став Володимир Зеленський. «Дія.Офіс» – застосунок для контролю продуктивності посадовців. Зокрема робітники держустанов зможуть мати електронне посвідчення, проводити опитування та користуватися сервісами для підвищення ефективності комунікації. Авторизуватися на корпоративних ресурсах за допомогою «Дія.Підпису». Застосунок поширюватиметься до використання в міністерствах добровільно, відомства самі мають виявити таке бажання. Плани на 2024 та KPI Мінцифри й кожного керівника мають опублікувати вже на початку наступного року.
  8. «Дія 4.0». Мінцифри планує перетворити «Дію» на «SuperApp на кожен день». Перше оновлення застосунку вже доступне. Зокрема провели редизайн документів, змінили іконки та збільшили контрастність інтерфейсу. Також додали стрічку з персоналізованими повідомленнями, новинами, опитуваннями та розділом «Сервіси для вас».
  9. е-Резидентство. Уже у 2024 році мають презентувати продукт для громадян інших країн, які живуть та працюють в Україні. Він дозволить резидентам відкрити ФОП в Україні та сплачувати податки. Над проєктом працюють із 2019 року.

Основні плани на 2024 рік:

  1. Відкрити код застосунку «Дія».
  2. Запустити освітній застосунок «Мрія» та «е-Резидентство».
  3. Додати до застосунку такі послуги: е-Шлюб (з онлайн-свідоцтвами), декларація з лікарем, комплексна послуга для ветеранів (з універсальною соціальною допомогою), електронні петиції.
  4. Серед топових цифрових проєктів: е-нотаріат, е-Акциз, цифрова трансформація статистики, Держспоживслужби.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий