«Дія. Канали» замість Telegram: українські розробники пропонують створити альтернативний сервіс

  • 15 мая, 08:17
  • 3816
  • 0

Українські розробники хочуть створити захищений сервіс «Дія.Канали» як альтернативу Telegram та іншим месенджерам. Про це пишуть журналісти «Детектор.Медіа», які побували на презентації ГО «Аналітичний центр Інформаційних ресурсів» в «Укрінформі». 

Сервіс призначений для держслужбовців та органів влади, щоб інформувати громадян. Водночас він буде надійним каналом комунікацій для представників влади, медіа та громадського сектора, сказав член організації Олександр Олешко.

На презентації розповідали, що жоден месенджер не є повністю безпечним, і найбільше питань є до Telegram. Аналітичний центр провів невеличке дослідження, куди потрапляє видалена в телеграмі інформація. Виявилось, що після видалення вона зберігається ще протягом декількох годин. Така «затримка» схилила дослідників до думки, що цей месенджер є небезпечним для передачі даних.

«Дивує, коли на офіційних каналах, офіційних сторінках осіб, які відповідальні за те, що відбувається в державі, а особливо на платформах і в каналах, де розповідається про небезпеки телеграму, проблеми його шифрування, баз даних та серверів, одразу внизу допису є інформація про те, що «усі найактуальніші новини ви можете прочитати в телеграм-каналі»», — сказав Олешко.

«Дія.Канали» має бути окремо від «Дії», як сервіс електронного водія або майбутній кабінет військовозобов’язаного, з авторизацією через материнський. Там має бути постійна якісна модерація, щоб захистити від порушень свободи слова та прав людини, вважають представники ГО.

Що не так з Telegram

Нагадаємо, Нацрада з питань телебачення та радіомовлення закликала припинити офіційну державну комунікацію у Telegram. Очільниця Нацради Ольга Герасимʼюк сказала, що, попри зручність месенджера, державні установи та службовці повинні бути поза цим месенджером.

Раніше Telegram заблокував низку українських ботів, за допомогою яких можна було повідомляти про дії окупантів. Але того ж дня розблокував. У коментарі для Reuters представник месенджеру заявив, що боти були «тимчасово відключені через помилкове спрацьовування, але згодом були відновлені» без надання додаткових деталей.

Український підприємець Ярослав Ажнюк, який системно просуває ідею відмови від Telegram, у коментарі для AIN.UA звернув увагу на безпекові ризики Telegram. Один із них — збій у рунеті, який призвів до того, що Telegram припинив працювати в майже всій Європі та частково у США. Другий полягає у тому, що раніше видалені повідомлення з’явилися знову.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все