Естонія готується до голосування у смартфоні — протестують на виборах в Європарламент 2024

  • 24 мая, 14:00
  • 3851
  • 0

Естонія до кінця 2024 року матиме готове технічне рішення онлайн-голосування на виборах через мобільні пристрої. Спершу мобільне голосування протестують на виборах до Європарламенту, що відбудуться 6-9 червня. Про це розповів міністр економіки та інформаційних технологій Естонії Тійт Рійсало журналісту видання SPEKA.

  1. Країна понад 20 років голосує онлайн на різних виборах, муніципальних чи парламентських, але тільки з десктопів із підтвердженим IP. До кінця цього року хочуть зробити рішення для мобільних пристроїв — і це складніше завдання, сказав міністр.
  2. Він окреслив два виклики. Перший: застосунки треба розмістити в маркетплейсах Google та Apple. Другий: налаштувати систему аудиту даних, щоб незалежно підтвердити відсутність втручання в процес голосування.

«Поки що ми тільки тестуємо, так би мовити, граємось. Хочемо, щоб під час поточних виборів до Європейського парламенту у 2024-му люди звикли до системи. Тож до кінця року маємо отримати повне технічне рішення; тоді оголосимо про можливість голосування за допомогою мобільних телефонів і фактично зробимо його доступним для всіх в Естонії», — сказав Тійт Рійсало.

Міністр припускає, що після релізу платформа онлайн-голосувань як готовий продукт може зацікавити компанії для внутрішніх опитувань, політичні партії або житлові кооперативи, передає SPEKA. Готову архітектуру виборчого голосування не планують промотувати чи продавати іншим країнам.

Електронні послуги в Естонії

Система електронного голосування в Естонії побудована на базі ID-card — це обов’язковий документ, що посвідчує особу громадянина Естонії. Також ID-картка може також використовуватися для встановлення особи в електронному середовищі та для надання цифрового підпису.

На початку 2023 року Міністерство цифрової трансформації України повідомило, що поділилося з естонськими колегами кодом та UX/UI-дизайном «Дії», і ті готуються до запуску аналога українського застосунку під назвою mRiik.

Втім, попри те що Естонія була задоволена можливостями mRiik, він довго перебував на стадії тестування та був не доступним широкому загалу. 

Та вже в березні 2024 року виявилось, що Естонія не робитиме застосунок держпослуг на базі «Дії». Натомість, країна вирішила створити нову версію mRiik і віддала розробку місцевій ІТ-компанії. На пілотний проєкт країна витратила €800 000.

Серед причин такого рішення були тиск місцевого IT-сектора, складність експорту «Дії» та те, що в Естонії ще не легалізовані цифрові документи.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий