Французький ШІ-стартап Mistral залучив $640 млн інвестицій

  • 13 июня, 14:00
  • 4467
  • 0

Стартап Mistral AI, що базується в Парижі, завершив раунд фінансування серії B, залучивши €600 млн (приблизно $640 млн за поточним курсом) за допомогою акціонерного та боргового капіталу. Раунд очолив фонд General Catalyst, повідомляє TechCrunch.

General Catalyst, який очолив раунд серії B, уже раніше інвестував у стартап. За даними Financial Times, Mistral AI залучив €468 млн акціонерного капіталу та €132 млн боргового (приблизно $500 млн та $140 млн відповідно). До довгого списку інвесторів входять Lightspeed Venture Partners, Andreessen Horowitz, Nvidia, Samsung Venture Investment Corporation і Salesforce Ventures.

Іншими інвесторами є Belfius, Bertelsmann Investment, BNP Paribas, Bpifrance (через фонд Digital Venture), Cisco, Eurazeo, Headline, венчурний фонд Hanwha Asset Management, IBM, Korelya Capital, Latitude, Millennium New Horizons, Sanabil Investments, ServiceNow та SV Angel.

За оцінками, після цього раунду фінансування вартість стартапу сягнула $6 млрд.

Розробки Mistral AI

Mistral AI є відносно новим гравцем у сфері штучного інтелекту. Приблизно рік тому компанія залучила на етапі seed-фінансування величезні $113 млн, щоб стати європейським конкурентом OpenAI, Anthropic та інших ШІ-гігантів.

Співзасновники компанії — колишні співробітники Meta та DeepMind від Google. Вони працюють над базовими моделями штучного інтелекту, які мають конкурувати з найкращими сучасними розробками, такими як OpenAI’s GPT-4o, Anthropic’s Claude 3 та Meta’s Llama 3.

Mistral AI випустила попередньо навчені та тонко налаштовані моделі з відкритим кодом. Наприклад, Mistral 7B, Mistral 8x7B і Mistral 8x22B були випущені під ліцензією Apache 2.0, яка не має обмежень на використання чи відтворення, окрім зазначення авторства.

Найбільш передові моделі Mistral AI, такі як Mistral Large, є власними розробками, призначеними для перетворення на продукти з API-доступом. Codestral, перша генеративна модель ШІ для написання коду від цієї компанії, має обмежену ліцензію, оскільки її результати не можна використовувати для комерційної діяльності.

Компанії можуть використовувати Mistral Large через API, оплата за який буде залежати від обсягу використання. Компанія також пропонує безоплатний чат-бот під назвою Le Chat. Окрім того, Mistral AI має партнерські угоди з хмарними провайдерами, такими як Microsoft Azure (Microsoft також є міноритарним акціонером Mistral AI).


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий