Google хоче перевести Android на стандартне ядро Linux

  • 21 ноября, 10:09
  • 4904
  • 0

Android має в основі ядро Linux, але він завжди використовував сильно модифіковану версію зі змінами. Протягом багатьох років робилися спроби скоротити розрив між двома ядрами, але тепер Google взявся до роботи. На конференції Linux Plumbers інженери Google провели переговори про те, як компанії намагаються максимально наблизити ядро Android до основного ядра Linux. Це не тільки зменшить технічні витрати для Google й інших компаній, але також може принести користь проекту Linux в цілому. Оскільки компаніям більше не доведеться об’єднувати тисячі змін в кожну нову версію ядра Linux. А Google більше не доведеться підтримувати версії ядра Linux.

Об’єднання в основне ядро Linux

Першим етапом цього процесу є об’єднання якомога більшої кількості модифікацій Android в основне ядро Linux. Станом на лютий 2018 року загальне ядро Android, в яке виробники вносять додаткові зміни, має понад 32 000 вставок і понад 1 500 вилучень в порівнянні з основною версією ядра Linux 4.14.0. Це значне поліпшення в порівнянні з тим, що було кілька років тому, коли Android додав понад 60 000 рядків коду поверх ядра Linux.

Щоб показати, як багато було досягнуто, Том Ґалл (Tom Gall), директор групи споживачів Linaro, представив на сцені Xiaomi Pocophone F1, який працював під управлінням Android 10 поверх основного ядра Linux. Цілком ймовірно, що деякі функції смартфона були непрацездатні, але багато присутніх були вражені.

Ядро Android, як і раніше, отримує модифікації від виробників мікросхем (наприклад, Qualcomm чи MediaTek) і налаштування для окремих пристроїв від OEM-виробників (наприклад, Samsung чи LG). Google поліпшив цей процес у 2017 році за допомогою Project Treble. Він відокремлює драйвери для конкретних пристроїв від решти операційної системи. Компанія хоче впровадити цю технологію в основне ядро Linux. Це потенційно може усунути потребу в ядрах для кожного пристрою і ще більше прискорити оновлення Android.

Грандіозні зміни?

Ідея, запропонована інженерами Google, полягає в створенні інтерфейсу в ядрі Linux. Він дозволяв би пропрієтарним драйверам пристроїв працювати в ролі модулів, тому жодних змін в самому ядрі не потрібно. Простіше кажучи, це призвело б модульність Project Treble до звичайного Linux.

Звичайно, це грандіозна ідея, яка не гарантована. Перемикання Android на стандартне ядро Linux та інтеграція системи Project Treble в основне ядро – це величезне завдання. І воно може навіть ніколи не здійснитися. Тим часом Google все ще працює над своєю новою операційною системою Fuchsia, яка одного разу може замінити Android, з власним ядром, що усуває багато технічних перешкод, пов’язаних з Linux.


Теги: Android linux
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий