Google обіцяє, що на всі нові хромбуки можна буде встановити Linux

  • 13 мая, 07:17
  • 3932
  • 0

Лептопи від Google нарешті зможуть стати справді корисними девайсами. Пошуковий гігант пообіцяв, що на всіх хромбуках з’явиться сумісність з операційною системою Linux. Досі користувачі мали лише обмежену можливість запуску додатків Linux в ChromeOS. 

За словами представників Google, її хромбуки стануть повнофункціональними ноутбуками з підтримкою Linux. Це стосуватиметься як моделей на процесорах ARM, так і моделей на чіпах Intel. Додаткових дій з адаптації хромбуків для Linux робити не потрібно – вони будуть готові до цієї ОС «з коробки». Це стосується всіх пристроїв, які вийдуть, починаючи з цього року.

Поки що немає інформації, з якою ОС будуть постачатися хромбуки. Деякі експерти припускають, що це буде ChromeOS. Ця ОС свого часу стартувала як відгалуження дистрибутиву Ubuntu Linux. Згодом вона перейшла на Gentoo Linux, а після цього еволюціонувала у власну модифікацію ОС на стандартному ядрі Linux. Інтерфейс ChromeOS залишається веб-браузером Chrome.

Перехід на Linux у хромбуках буде хоч і спрощеним, але неповним. За інформацією ресурсу ZDNet, девайси не працюватимуть у режимі подвійного завантаження як окремі операційні системи. Обидві ОС працюватимуть одночасно. Це означає, що, наприклад, клацнувши документ у ChromeOS, його можна буде відкрити в пакеті LibreOffice без окремого запуску Linux.

Цікаво, що днями Microsoft також оголосила про інтеграцію Linux у Windows 10. Це перший випадок, коли повноцінне ядро Linux стане вбудованим компонентом Windows. Поява повноцінного ядра відкритої ОС в WSL 2 дозволить поліпшити сумісність, істотно підвищити продуктивність додатків під Linux Windows, прискорити час завантаження, оптимізувати використання оперативної пам’яті, прискорити роботу вводу-виводу файлової системи і запускати контейнери Docker безпосередньо, а не через віртуальну машину. Реальний приріст продуктивності буде залежати від того, про який додаток йдеться, і як він взаємодіє з файловою системою.

Ноутбуки Google Chromebook обіцяли бути цікавими пристроями, але вони не стали дуже популярними. За останніми даними, ці лептопи використовують близько 30 млн користувачів. Експерти пояснюють це кількома причинами. Перша – ціна, яка знаходиться на рівні або вище аналогічних по «залізу», але повнофункціональних лептопів із Windows. Друга – операційна система ChromeOS, яка розрахована на постійне підключення до інтернету та має обмежену функціональність. Встановити альтернативну ОС на хромбуки неможливо, хоча в 2018 році з’явилася інформація про спосіб запуску на них Windows 10.



Теги: Google linux chromebook
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий