Google представили ШІ-помічника для футболу TacticAI. Його тренували з ФК «Ліверпуль»

  • 21 марта, 09:00
  • 3727
  • 0

19 березня Google показали свою нову ШІ-розробку – футбольного помічника TacticAI. Його робили разом з експертами футбольного клубу «Ліверпуль», йдеться у блозі компанії.

Що таке TacticAI

Це повна система штучного інтелекту з комбінованими прогнозними та генеративними моделями. Вона аналізує те, що сталося в попередніх іграх, та вносить коригування, щоб зробити певний результат більш імовірним.

TacticAI може давати тактичну інформацію за допомогою інтелектуального та генеративного ШІ. Зокрема про кутові удари, попри обмежену доступність даних їхнього золотого стандарту. Кутові призначають, коли м’яч виходить за лінію поля за воротами від гравця команди, що обороняється.

Передбачити результати кутових ударів складно через випадковість ігрового процесу окремих гравців і динаміку між ними. Для штучного інтелекту це також складно через обмеженість доступних даних про кутові удари золотого стандарту – лише близько 10 кутових ударів виконується в кожному матчі Прем’єр-ліги кожного сезону.

Проте, як стверджує Google, експерти-оцінювачі в 90% випадків віддавали перевагу пропозиціям TacticAI порівняно з тактичними установками, які можна побачити на практиці.

Для чого цей футбольний помічник

Компанія пише, TacticAI має розв’язати такі основні питання: 

  1. Що станеться за певної тактичної схеми виконання кутового удару? Наприклад, хто, найімовірніше, отримає м’яч і чи буде спроба удару?
  2. Після того, як тактична схема зіграна, чи можна зрозуміти, що сталося? Наприклад, чи працювала подібна тактика добре в минулому?
  3. Як можна скоригувати тактику, щоб досягти певного результату? Наприклад, як слід переставити гравців захисту, щоб зменшити ймовірність кидків по воротах?

Де його можна застосувати

У Google кажуть, що TacticAI можна використовувати для комп’ютерних ігор, координації руху робототехніки, або ж він може давати поради тренерам чи футболістам. 

  1. Наприклад: аналітики передивляються безліч відеозаписів ігор, щоб розробити тактику чи контртактику, шукають схожі приклади і вивчаючи команди суперників. TacticAI автоматично обчислює характеристики гравців, що дозволяє швидко відшукати потрібне. Результати пошуку ШІ були релевантними у 63% випадків, кажуть в компанії.
  2. Також TacticAI дозволяє тренерам змінювати тактику виконання кутових ударів, щоб покращити ймовірність результатів. Наприклад, зменшити ймовірність спроби удару при захисній установці. 

«TacticAI може порекомендувати, як скоригувати позиції всіх гравців команди. Він пропонує зміни, завдяки яким тренери можуть швидше визначити важливі закономірності, а також ключових гравців, від яких залежить успіх чи провал тактики», – йдеться у блозі.

Що було до цього

Google розповіли, що почали співпрацювати з ФК «Ліверпуль» для розвитку ШІ три роки тому. У 2022 році розробили Graph Imputer, який показав, як штучний інтелект можна використовувати у футбольній аналітиці. Система могла передбачати рухи гравців поза камерою, коли немає даних для відстеження. Інакше клубу довелося б відправляти скаута, щоб особисто спостерігати за грою.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий