Intel і Google представляють нові ШІ-чіпи слідом за Nvidia

  • 10 апреля, 14:00
  • 2446
  • 0

Технологічні гіганти Intel і Google цього тижня представили нові розробки в галузі штучного інтелекту (ШІ), прагнучи захопити більшу частку цього ринку. Обидві компанії прагнуть запропонувати альтернативи рішенням Nvidia, яка зараз домінує на ринку ШІ-прискорювачів.

Intel кидає виклик Nvidia

Intel презентувала оновлений ШІ-прискорювач під назвою Gaudi 3, який має стати серйозною конкуренцією Nvidia, лідера індустрії напівпровідників. Цей чип буде доступний із третього кварталу 2024 року. Він призначений для покращення двох ключових процесів: навчання ШІ-систем і роботи готового програмного забезпечення.

І хоча Intel не назвав конкретної ціни, керівник компанії заявив, що їхні чипи будуть «значно дешевші», ніж нинішні та майбутні рішення від Nvidia. Загальна вартість володіння (враховуючи ціну та експлуатаційні витрати) буде «дуже вигідною», стверджують в Intel.

Intel буде нелегко скласти конкуренцію Nvidia. Чип H100 став надзвичайно успішним, збільшивши вдвічі дохід компанії та піднявши ринкову вартість до понад $2 трлн.

І тепер Nvidia прагне збільшити свою перевагу завдяки нещодавно анонсованому чипу-платформі під назвою Blackwell. Системи, що базуються на цьому продукті, будуть доступні пізніше цього року.

Згідно з оцінкою Intel, їхній Gaudi 3 буде швидшим і енергозаощадливішим за H100. Він зможе навчати певні типи моделей ШІ у 1,7 раза швидше та у 1,5 раза краще працювати з програмним забезпеченням.

Google пропонує два нових процесори

Компанія Google зі свого боку представила два нових продукти: центральний процесор (CPU) Axion на базі Arm і новий ШІ-чип TPU v5p.

  1. Центральний процесор (CPU) під назвою Axion, який базується на технології Arm і, за словами Google, забезпечує на 30% кращу продуктивність, ніж загальнодоступні чипи, і на 50% більшу, ніж чипи x86 поточного покоління від Intel та AMD.
  2. Тензорні процесорні блоки (TPU) Google є однією з небагатьох альтернатив провідним ШІ-чипам від Nvidia. Новий TPU v5p розроблений для роботи в блоках з 8 960 мікросхем і здатний забезпечити вдвічі більшу продуктивність, ніж попередні покоління.

Обидва ці процесори призначені для використання в хмарній платформі Google Cloud і можуть допомогти компанії конкурувати з іншими хмарними операторами, такими як Amazon і Microsoft.

Google планує незабаром використовувати Axion для живлення своїх сервісів, таких як YouTube Ads, в Google Cloud. Новий TPU v5p уже доступний для загального користування через хмарну платформу Google.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий