«Київстар» вважає можливим за рік забезпечити доступ до 4G для 90% українців

  • 11 июля, 10:14
  • 4209
  • 0

Інвестиції «Київстару» у подальший розвиток мережі 4G, після того, як він поділиться своїми частотами, складуть кілька мільярдів гривень.
Найбільший український оператор мобільного зв'язку «Київстар» підтримує рішення про вивільнення перспективних частот в діапазоні 900 МГц і вважає, що продаж певної кількості частот «Київстару» на тендері іншим операторам дозволить за рік забезпечити доступ до 4G для 90% населення України і охопити всі автомобільні дороги міжнародного значення. Про це УНІАН повідомив президент компанії «Київстар» Олександр Комаров. «Ми підтримуємо ініціативу президента України і розуміємо необхідність ліквідації цифрового розриву між мегаполісами і селами. Тому готові розглядати питання про здачу 86 МГц частот, що належать компанії, які регулятор зможе продати на тендері іншим телеком-операторів», - сказав він. За словами керівника компанії, інвестиції «Київстару» у подальший розвиток мережі 4G, після того, як він поділиться своїми частотами, складуть кілька мільярдів гривень. «Нам знадобиться модернізувати близько 3 тис. базових станцій – встановити додаткові радіо модулі, розширити канали зв'язку, прокласти нові волоконно-оптичні кабелі. 

За попередніми оцінками, це коштує кілька мільярдів гривень, - зазначив Комаров. - Також необхідно буде встановлювати нові базові станції, щоб не допустити зниження якості зв'язку в результаті зменшення кількості радіочастот». Він нагадав, що в 2015 році «Київстар» став донором рефармінгу частот в діапазоні 1800 МГц. Компанія добровільно передала державі частину радіо спектра, завдяки чому телеком-регулятор зміг провести тендер з продажу ліцензій для зв'язку 4G в цьому діапазоні. Комаров додав, що не поділяє думку деяких гравців ринку про те, що кожен з операторів повинен отримати рівну кількість частот. «Потреби в частотному ресурсі визначаються виходячи з кількості активних користувачів і навантаження, яке вони створюють. «Київстар» обслуговує найбільшу кількість абонентів мобільного зв'язку, і, відповідно, частот нам потрібно більше... Ідеї про паритетний переділ частот не застосовні на сформованому ринку і можуть бути негативним сигналом для інвесторів. «Київстар» набував частоти на законних підставах, за ринковою вартістю, беручи участь у тендерах, здійснюючи покупки і злиття з іншими компаніями – така ж можливість була і у інших гравців телекомунікаційного ринку», - підкреслив Комаров.

«Київстар» вийшов на телеком-ринок України не першим. Але ми не боялися інвестувати в покупку радіочастот, будівництво сучасних мереж зв'язку, створення якісного продукту. Тому вийшли в лідери з найбільшою абонбазою. Тільки за 2018 рік з урахуванням витрат на ліцензії, частоти і будівництво, ми залучили в Україну понад 8 млрд грн. Ми готові і далі інвестувати, щоб кожен українець, де б він не був, міг користуватися сучасними технологіями зв'язку», - додав президент «Київстару». Як повідомляв УНІАН, 8 липня президент України Володимир Зеленський підписав указ про поліпшення доступу до мобільного інтернету, яким визначаються терміни вивільнення перспективних радіочастот для впровадження мобільного зв'язку третього (3G) і четвертого (4G) покоління. Також глава держави затвердив план заходів щодо покращення якості мобільного інтернету в сільській місцевості. Раніше, 2 липня, НКРЗІ запропонувала операторам «Київстар» та «Інтертелеком» в найближчий місяць подати заяви про зменшення їхніх частот у діапазоні 800-900 МГц. За даними регулятора, обмін цими частотами дозволить поширити зв'язок 4G на всій території України. Інші оператори, які мають частоти в цих діапазонах, повинні протягом місяця подати до НКРЗІ заяви про дострокове впровадження у цій смузі зв'язку четвертого покоління. У 2018 році оператор «Київстар» інвестував у будівництво мережі 4G-зв'язку 3,1 млрд грн і сплатив за ліцензії на частоти 4,03 млрд грн.


Теги: 4g київстар
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий